(VIDEO) Šarec in Počivalšek mirita gospodarstvenike: “Ni treba razmišljati o selitvi v tujino” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec in Počivalšek mirita gospodarstvenike: “Ni treba razmišljati o selitvi v tujino”

(VIDEO) Šarec in Počivalšek mirita gospodarstvenike: “Ni treba razmišljati o selitvi v tujino”

Potem ko so na sredini skupščini družbe Akrapovič lastniki med drugim sprejeli sklep o izplačilu celotnega zadržanega bilančnega dobička v višini nekaj več kot 32 milijonov evrov, domnevno kot posledico “negotovosti glede bodoče davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih”, so se danes odzvali tako v štabu Marjana Šarca, oglasil pa se je tudi gospodarski minister Počivalšek. Iz stranke LMŠ so danes posredovali komentar na odzive gospodarstvenikov na vsebino koalicijske pogodbe.

“Burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe, še preden so ključni predstavniki gospodarstva imeli priložnost pridobiti dodatna pojasnila in obrazložitve, so po našem mnenju nekoliko preuranjeni.

Vsaka vlada, tudi nastajajoča, se zaveda, da brez uspešnega gospodarstva ni uspešne in razvojno naravnane družbe, zato si bomo koalicijski partnerji prizadevali, da bodo ukrepi vlade naravnani tako, da bodo še naprej spodbujali razvoj in uspešno poslovanje slovenskega gospodarstva, upoštevajoč tudi zunanje okoliščine.

Verjamemo, da slovensko gospodarstvo in gospodarstveniki ravnajo odgovorno in skladno z zakonodajo. Ukrep g. Akrapoviča, ki je sprožil veliko razburjenja, je po našem trdnem prepričanju legitimen in zakonit, vendar bi si želeli, da bi v predhodnem dialogu lahko razčistili morebitne dvome, ki so ga privedli do tega ukrepa in tako preprečili, da bi tudi drugi podjetniki in gospodarstveniki sledili tej poti.

Objavo g. Kordiša ne bi komentirali”, tako iz štaba Marjana Šarca.

Miha Kordiš je namreč na Facebooku zapisal:

“O glej Boscarol in Akrapovič širita nesresnice o naših zahtevah po obdavčitvi dobička – pomembneje. grozita s stavko kapitala. Ne, ker za pravičnejši prispevek h zdravju, izobrazbi, mobilnosti, varnosti in nasploh blaginji slehernega posameznika ne bi imela. Ampak ker bogastva, ki si ga prisvajata iz delavskih rok in mozga, nočeta usmeriti drugam kot v lasten žep.Kapitalistično izsiljevanje nacionalnih držav je šolski prikaz omejitev reformističnih politik, kot smo si jih uspeli izboriti v koalicijski pogodbi. Rešitev? Nacionalizacija!”

Še bolj pa je na noge spravil odgovor Kordiša na zapis o nacionalizaciji:“Ponavljat. Pogosto. Naglas. Ne bo se zgodilo hitro in kar tako, a se mora. Komunisti ne skrivamo svojih prepričanj,”

Kot so po skupščini zapisali v sporočilu za javnost, bodo akumulirani bilančni dobiček družbe Akrapovič namenili izplačilu dividend in naložbam v bolj predvidljivih poslovnih okoljih. Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je danes pojasnil, da gre za samozaščitni ukrep, ki sicer ne pomeni, da bodo selili proizvodnjo drugam, temveč to, da bodo “zasluženi denar plasirali drugam”.

Na napovedi Akrapoviča se je odzval Luka Mesec, ki je na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, kot so zapisani v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljivo poslovno okolje, odgovoril:

“… to je bolj izsiljevanje in izgovor. To ni nič drugega kot davčna utaja. Bolj kot njegovo obnašanje, ki je obsojanja vredno – človek je vzel koalicijsko pogodbo in rekel, ‘evo, sedaj jaz selim bilančni dobiček’, ki je bil subvencioniran s strani države. To ni nič drugega kot davčna utaja. In bolj kot to me skrbi odziv dela javnosti, ki to celo vzpodbuja in podpira. /…/ Pred dobrim desetletjem so nekateri na podoben način ploskali menedžerjem, ki so prevzemali državna podjetja, pa brez garancij, in ti ljudje so postali tajkuni …”

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek verjame, da bodo gospodarstvenike prepričali, da se gospodarsko okolje ne bo spremenilo tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi v tujino. V novem mandatu ne pričakuje sprememb poslovnega okolja na slabše.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije se je na burne odzive gospodarstvenikov glede načrtovane obdavčitve kapitalskih dobičkov danes odzval tudi dosedanji in najverjetnejši novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zavzel se je za dialog, v katerem bi gospodarstvenike prepričali, da se gospodarsko okolje ne bo spremenilo tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi v tujino.

Kot je dejal, je ključno to, da zagovarjajo predvidljivo in stabilno poslovno okolje, ki je lahko edini pravi temelj uspešnega gospodarstva. Predvidljiva in stabilna politika se mora po njegovem mnenju odražati tudi v davčni politiki.

“Mislim, da so nekatere ocene na prvo žogo, seveda z mojega kota malce preuranjene. Jaz verjamem, da bomo v dialogu z gospodarstveniki prišli do tega, saj jih bomo prepričali, da se naši pogoji za gospodarjenje niso in ne bodo spremenili tako, da bi bilo potrebno razmišljati o selitvi poslovanja iz Slovenije. Nasprotno jaz verjamem, da si bo vlada, še enkrat ponavljam, ki je v nastajanju, prizadevala, nadaljujemo z ustvarjanjem predvidljivega in ustvarjalnega poslovnega okolja, ki bo omogočilo razvoj našim podjetjem v Sloveniji, in ki bo privabil tudi tuja iz tujine”.

Celotna polemika pa se je začela z odzivom na razmišljanja Iva Boscarola, ki je prvi kritiziral Marjana Šarca in njegove namere. “Najprej, ko sem prebral osnutek koalicijske pogodbe, sem mislil, da gre za neslano šalo, potem, ko sem se pogovarjal z nekaterimi ministri, in ko sem dejansko videl, da so prodali slovensko zasebno podjetništvo za ministrske plače v naslednji vladi, me je postalo strah. Dandanes imamo normalno obdavčitev kapitalskih dobičkov oziroma dohodkov. Nova koalicijska pogodba predvideva, da bo šlo vse, vsi kapitalski dohodki, od obresti do dohodkov od prodaje, dobička, vse gre v dohodnino. To pomeni, da tudi če smo sedaj nekatera podjetja 20 let vlagala v svoje podjetje in smo puščali dobiček notri, bomo sedaj obdavčeni 50-odstotno. Verjemite, da podjetja ne bodo tega lahko prebavila. Mi smo pričakovali, da bo v novi zakonodaji nova vlada poslušala to, kar govorimo, da bi dobiček lahko delili z zaposlenimi, da bi bili bolj motivirani, da bi ta dobiček res šel tistim, ki ga ustvarjajo, sedaj pa bo šel v državni proračun.”

Boscarolu so očitali, da je dobil 5 milijonov nepovratnih državnih subvencij. Matija Stepišnik, urednik Večera, pa je takole odgovoril Boscarolu: “Ivo Boscarol zaradi vlade, ki da bo uničila podjetništvo, (spet!) cepeta kot otrok in ne izključuje selitve Pipistrela v tujino. Naj že gre, ni druge. Imamo le eno prošnjo: leti naj z MB-letališča, to potrebuje promet. Pa direkt koridor na Kitajsko ima. Ob odhodu bo pela Bilbi: Hvala za subvencije, vse intervjuje, delavce, kaj pa tvoje srce, kaj pa tvoje ime? In Batagelj bo šel zraven, ker njemu se tudi godi še slabše in tudi najslabše. In Postojnsko jamo bo peljal v kombiju. Pečečnik čaka na poti. Slak bo prenašal v živo.”

COMMENTS

Wordpress (0)