Peterica strank podpisala koalicijsko pogodbo – TOPNEWS.si

Peterica strank podpisala koalicijsko pogodbo

Peterica strank podpisala koalicijsko pogodbo

Predsedniki koalicijskih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so danes podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022, pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca. Ker peterica strank nima zagotovljene absolutne večine v DZ, so omenjene stranke pred časom že podpisale sporazum o sodelovanju z Levico.

“Naša vlada bo odvisna samo od rezultatov in tega, kaj bo naredila za Slovenijo. To je edino kar bo štelo,” je ob podpisu koalicijske pogodbe dejal mandatar Šarec in poudaril, da se je pet strank odločilo narediti nekaj dobrega za Slovenijo, in da je za njimi več kot dva meseca trdega dela. Napovedal je, da bo njegova vlada začela operativno delovati v dveh tednih.

Glede pogajanj z javnim sektorjem, pa je dejal: “Vsak se bo moral zavedati, da vsega ne bo mogel dobiti. Vsak se mora zavedati, da če bomo preveč denarja namenili za en segment, nam bo drugje zmanjkalo.”

S koalicijsko pogodbo so se stranke med drugim zavezale, da bodo spoštovale načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat izpostavili tudi, da se bodo zavzemali za višjo stopnjo politične kulture in raven komuniciranja. Med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.

Petorček, ki v DZ nima večine, je sicer sprva vodil pogovore o oblikovanju vladne koalicije z NSi, po umiku NSi pa so začeli pogovore z Levico. Ta se za vstop v vlado ni odločila, je pa s peterico strank sklenila protokol o sodelovanju, in tako na glasovanju v DZ sredi avgusta že podprla Marjana Šarca za mandatarja. Hkrati se je tudi zavezala, da ne bo nasprotovala listi ministrskih kandidatov. Za potrditev liste je sicer v DZ dovolj večina navzočih poslancev.

V Šarčevi vladi bo, tako kot je bilo v dosedanji, 16 ministrov, od tega dva brez resorja. V LMŠ za vodenje finančnega ministrstva predlagajo Andreja Bertonclja, za zdravstvenega Sama Fakina, za notranjega Boštjana Poklukarja in za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

SD za vodenje izobraževalnega resorja predlaga Jerneja Pikala, za pravosodno ministrico Andrejo Katič, za kulturnega ministra pa Dejana Prešička. V SMC pa za gospodarskega ministra znova želijo Zdravka Počivalška, za ministra za okolje Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenjo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja.

S kandidati na predlog SD in SMC se je z izjemo Cerarja Šarec sestal v torek, danes pa se bo srečal še s kandidati SAB in DeSUS. Barve SAB bodo v vladi zastopali Alenka Bratušek kot infrastrukturna ministrica, Marko Bandelli kot minister za kohezijo in Peter Jožef Česnik za Slovence po svetu. DeSUS pa za obrambnega ministra predlaga Karla Erjavca, za kmetijsko ministrico pa Aleksandro Pivec.

Še največ zanimanja je pri novinarjih je bil deležen pogovor z ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Kot sta po pogovoru za medije pojasnila Prešiček in Katičeva, so se pogovarjali tudi o prednostnih nalogah na posameznih področjih. Katičeva je ocenila, da se s Šarcem že nekaj časa poznajo, zato bodo po njenem mnenju dobro delali tudi v prihodnje. Dodala pa je, da bo vse odvisno tudi od tega, kako se bodo odrezali na zaslišanju v DZ.

Šarec po njenih besedah predvsem pričakuje rezultate in trdo delo, Katičeva pa verjame, da rezultati bodo. Glede možnosti veta, ki ga lahko Šarec uporabi na predloge kandidatov iz strank, je Katičeva pojasnila, da Šarec danes ni omenil te možnosti. “Ja zagotovo sva se pogovarjala o načinu sodelovanja, nekaj tudi o programu,kako se je sestavljala koalicijska pogodba kakšne so prioritete. Nekaj časa se že poznamo, tako , tako da mislim , da bomo dobro delali v prihodnje. Vse je odvisno tudi od tega kakšne bo hiring in kako se bomo v državnem zboru”.

Na izrecno vprašanje ali je bil Šarec zadovoljen z njeno vizijo vodenja pravosodnega ministrstva Katičeva odgovarja.

” Prioritete so tako ali tako določene v koalicijski pogodbi. Na samem hearingu bo potrebno povedati še več, predvsem pričakuje rezultate trdo delo. Mislim ,pa da smo do sedaj že pokazali, da znamo delati, da je veliko dela in da verjame , da bodo tudi rezultati.”. Na vprašanje ali se ne boji da bi uporabil možnost veta na njeno izvolitev pa Katičeva odgovarja: “Danes ni povedal, da bi bilo kaj takšnega, da bi bilo to možno, se dodaja Katičeva..

Je pa razpoloženje včeraj rahlo pokvaril predsednik Levice Luka Mesec z izjavami.

“Za to ministrsko ekipo velja podobno, kot velja v splošnem v politiki: po navadi nimamo na mizi več dobrih možnosti, ampak samo slabe, v različnih odtenkih. Za to vlado pač lahko rečem, da je to, kar smo pričakovali – torej najmanj slaba v dani situaciji, po danem volilnem rezultatu…

Pri tistih, kjer se bo že v začetku izkazalo, da bodo šli mimo koalicijske pogodbe, bomo seveda manjšinski vladi Marjana Šarca, ki se je zavezala k temu vsebinskemu sporazumu, priporočali, naj se kandidate menja, ker v nasprotnem primeru mi te ekipe ne bomo mogli podpreti,” je dejal Mesec.

Ob tem je pojasnil, da po protokolu, ki ga je Levica sklenila s peterico koalicijskih strank, po katerem je Šarca tudi podprla na glasovanju o predsedniku vlade, listi ministrskih kandidatov ne morejo nasprotovati. “Ampak bomo pa seveda naredili vse, kar je v naših močeh, seveda v poskusu sodelovanja s peterčkom, da bo ministrska ekipa kar se da dobra in predvsem to, da se bo držala koalicijskega dogovora,”

V Levici so denimo že od začetka kritični do Zdravka Počivalška, ki ga SMC znova predlaga za ministra za gospodarstvo. A kot je dejal Mesec, za Počivalška velja enako kot za ostale kandidate. Prav tako Mesec danes ni želel pojasniti, ali kdo od predlaganih kandidatov izstopa v pozitivno smer, saj da je treba počakati na zaslišanja.

COMMENTS

Wordpress (0)