Foto finiš za ministre Šarčeve vlade – TOPNEWS.si

Foto finiš za ministre Šarčeve vlade

Foto finiš za ministre Šarčeve vlade

Ali če parafraziramo izjavo Marjana Šarca na sejmu Agra, “hlev je postavljen, vlečni konji pa so znani”. Šarec je v nagovoru mladim kmetom na sejmu Agra glede situacije s sestavljanjem vlade dejal, da vlade še nima. “To je, kot bi hlev postavil, žIvine pa še nimaš noter”. Potem ko so tri vladne stranke včeraj potrdile ministrske kandidate, ima mandatar že seznam ministrov, ki pa jih še čaka preverjanje v matičnih odborih parlamenta, in potrditev celotne ekipe v državnem zboru.

Foto finiš potrjevanja ministrov v kar treh vladnih strankah, ki so praktično istočasno potrjevale ministrske kandidate, je bil namenjen predvsem utrjevanju pozicij pred imenovanjem ministrske ekipe v parlamentu, ki naj bi jo Šarec vložil še ta teden. Šarec je namreč po seji izvršilnega odbora komentiral tudi pogojevanje vstopov vlado s podporo ministrskim kandidatom. Prva je tak sklep sprejela SAB, včeraj so podoben sklep sprejeli še v SMC. Na vprašanje, ali je možno, da v LMŠ ne bi podprli katerega od kandidatov SAB, je Šarec odgovoril z vprašanjem: “Kaj pa, če oni naših ne? Potem tudi naša stranka ne bo šla v koalicijo?”

Ob tem so zanimiva nekatera namigovanja, da bo ob potrditvi vladne ekipe pravzaprav še zadnja priložnost za razbitje koalicije, čeprav je to bolj na meji znanstvene fantastike. Vendarle se v SMC-ju realno bojijo, da recimo kandidat za ministra za gospodarstvo ne bi dobil pozitivnega mnenja matičnega odbora za gospodarstvo, ki sicer ni obvezujoče za potrditev ministrov v parlamentu, bi vendarle bila vlada potrjena s slabim priokusom. Stališče SMC-ja in SAB-a je tako na nek način pritisk na Šarca, naj vendarle zagotovi podporo njihovim kandidatom tudi na matičnih odborih, na katerih bodo zaslišani ministri.

Miro Cerar je sicer včeraj posebej poudaril, da SMC predlaga kakovostne kandidate, “ki so kompetentni po svojem znanju, pa tudi po izkušnjah”, zato upa, da zapletov pri njihovem potrjevanju ne bo. Šarec verjame, da bo vladna ekipa potrjena. Tudi od zunaj vladne partnerice Levice pričakuje, da se bo držala protokola in kandidatom ne bo nasprotovala. “Tudi v Levici se bodo morali zavedati, da bo vlado treba sestaviti, da bo morala začeti delati, in da marsikomu marsikdo ni všeč,” je povedal.

DZ bo o Šarčevi vladi odločal 13. septembra. Mandatar namerava pogovore z vsemi ministrskimi kandidati opraviti v prihodnjih dneh, danes pa naj bi že govoril z nekaterimi ministrskimi kandidati. Jutri pa naj bi podpisali koalicijsko pogodbo. Predsednik vlade mora namreč najkasneje v 15-ih dneh po imenovanju predložiti predsedniku DZ predlog za imenovanje ministrov. Ministri se predstavijo matičnim delovnim telesom DZ.

PV lahko sicer po negativnem mnenju delovnega telesa nadomesti kandidata za ministra z novim. DZ glasuje o listi v celoti. Za imenovanje ministrov je dovolj večina glasov, opredeljenih, navzočih poslancev. Če lista ni izglasovana, se opravi novo glasovanje na podlagi nove liste, ki jo mora PV predložiti v 10-ih dneh po prvem glasovanju. Če lista zopet ni izglasovana, lahko PV predloži, da se glasuje o vsakem kandidatu posebej, Vlada nastopi funkcijo, ko je imenovanih več kot 2/3 ministrov.

PV mora v 10-ih dneh po nastopu funkcije Vlade predlagati še neimenovane ministre oziroma katere resorje bo sam prevzel začasno, vendar ne dlje kot za 3 mesece. Kandidate za ministre je namreč v petek že potrdila stranka SAB Alenke Bratušek in pred tem Desus Karla Erjavca. Levica pa je že napovedala, da Zdravka Počivalška ne bo podprla, oziroma da bi se lahko pri glasovanju o ministrski ekipi vzdržala, kar pomeni, da bi bila lista vseeno izvoljena z večino glasov.

Izvršni odbor LMŠ je na popoldanski seji soglasno potrdil svoje kandidate za ministrska mesta v vladi, ki jo bo vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Tako v ministrsko ekipo predlagajo Andreja Bertonclja, Sama Fakina, Boštjana Poklukarja in Tugomirja Kodeljo. Izvršni odbor LMŠ je na popoldanski seji soglasno potrdil svoje kandidate za ministrska mesta v vladi, ki jo bo vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Tako v ministrsko ekipo predlagajo Andreja Bertonclja, Sama Fakina, Boštjana Poklukarja in Tugomirja Kodeljo.

Šarec svoje ministrske ekipe ni želel ocenjevati, saj jih bomo sodili po njihovih dejanjih. “Vsi kandidati, ki so sprejeli odgovornost, imajo zelo uspešne kariere, in jim tega ne bi bilo treba storiti, vendar jim je mar za državo. Verjamem, da bodo mandat izpeljali do konca in tako, kot se od njih pričakuje,” je dejal Šarec po izvršilnem odboru LMŠ.

“Tiste, ki so kandidate predlagali, tisti bodo za njih tudi odgovarjali,” je dejal Šarec, ki je imel v mislih seveda celotno ministrsko ekipo, in seveda kandidate ostalih strank.

Uro pred LMŠ so pred sedež SMC-ja skupaj prišli vsi štirje ministri s predsednikom Mirom Cerarjem. V SMC predlagajo, da mesto ministrice za delo prevzame Ksenija Klampfer, gospodarski resor minister Zdravko Počivalšek, okoljskega pa minister Jure Leben. Zunanje ministrstvo bi vodil Cerar. Prav tako so na SD prišli pred kamere vsi kandidati za ministre, ki so bili na voljo novinarjem za izjave. Šarec svoje ministrske ekipe ni želel ocenjevati, kot je dejal, jih bomo sodili po njihovih dejanjih.

Židan je kasneje v izjavi za medije zanikal, da so v SD-ju nezadovoljni z dodeljenimi ministrskimi resorji. Glede kandidatov za ministre Andreje Katič kot kandidatke za ministrico za pravosodje, Jerneja Pikala kot kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport in Dejana Prešička kot kandidata za vodenje ministrstva za kulturo, pa je Dejan Židan dejal, “da so naši kandidati strokovni in dovolj izkušeni, zato verjamem, da bodo zastavljene cilje, zapisane v koalicijski pogodbi na področjih, ki jih bodo vodili, tudi v največji meri uresničili”.

COMMENTS

Wordpress (0)