Evropa obrača hrbet Trumpu? Govor francoskega predsednika kaže na konec ljubezni med Trumpom in Macronom! – TOPNEWS.si

Evropa obrača hrbet Trumpu? Govor francoskega predsednika kaže na konec ljubezni med Trumpom in Macronom!

Evropa obrača hrbet Trumpu? Govor francoskega predsednika kaže na konec ljubezni med Trumpom in Macronom!

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v svojih smernicah diplomatskih prioritet Francije v naslednjem letu obrnil hrbet ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in, kot kaže, z njim prekinil “moško romanco”, ocenjuje ameriška tiskovna agencija Associated Press.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil v ponedeljek v svojem 90 minutnem govoru pred francoskimi veleposlaniki osredotočen na krepitev Evropske unije zaradi lažjega soočanja z današnjimi izzivi in ne več na zanašanje na podporo ZDA, ki je bila v preteklosti že preizkušena v dveh svetovnih vojnah, piše ameriška tiskovna agencija.

AP spomni, da je Macron odkar je bil lani izvoljen za predsednika Francije večkrat poskušal prepričati ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj ne izstopi iz Pariškega klimatskega sporazuma, niti iz jedrskega sporazuma z Iranom, prav tako ga je pozival, naj ne uvede carin na uvoz evropskega jekla in aluminija.

Ne glede na to, ali sta bila Macron in Trump v “moški romanci” ali ne, so bili Macronovi napori zaman, zaključi ameriška AP.

Donald Trump z Emmanuelom Macronom pred Belo hišo

Macron je v svojem govoru francoskim veleposlanikom pozval EU, da prevzame večjo odgovornost za lastno obrambo, s sporočilom, da varnost Evrope “ne sme biti več odvisna od Združenih držav Amerike”.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je v svojem tekstu za nemški “Handelsblatt” z naslovom “Ne bomo dovolili, da bi ZDA delovale preko naših hrbtov”, odgovoril na poteze ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku iz Pariškega klimatskega sporazuma in iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Po poročanju Deutsche Welle “tako jasnih besed v smeri Washingtona iz Berlina doslej še ni bilo slišati”, pa je nemška kanclerka Angela Merkel hitela s pojasnilom, da je Maas predstavil svoje osebno stališče. Ne glede na to je izjava povzročila velike valove.

Heiko Mass, nemški zunanji minister

Kako naj bi to bilo videti, je nemški minister za zunanje zadeve pojasnil na primeru jedrskega sporazuma z Iranom, ki ga je Trump enostransko kršil in uvedel ostre sankcije Teheranu, piše DW.

Heiko Mass v pogovoru z Angelo Merkel

Maas meni, da mora Evropa narediti protiutež tej ameriški potezi “ne glede, kako težko bo”.

Mass poudarja, da se ZDA in Evropa že leta odtujujeta, in da prihaja do zmanjšanja prekrivanja vrednot in interesov, ki so dve desetletji določali medsebojne odnose.

Opozicija dvomi, da bo Maas lahko kaj uresničil iz strategije, ki jo je predstavil v svojem tekstu, navaja DW.

Političarka nemške Levice Helin Ewrim Sommer je v pogovoru za DW pozdravila “zahtevo po močnejši politični neodvisnosti Evrope od ZDA”, vendar meni, da bo kanclerka Merklova “zaustavila” Maasa.

Vse bo odvisno od tega, ali bo francoski predsednik Emmanuel Macron uspel v svojo strategijo do ZDA prepričati tudi nemško kanclerko Angelo Merkel.

COMMENTS

Wordpress (0)