Presenetljiva končnica v ministrski ekipi Marjana Šarca – TOPNEWS.si

Presenetljiva končnica v ministrski ekipi Marjana Šarca

Presenetljiva končnica v ministrski ekipi Marjana Šarca

Od sinoči so znani vsi ministrski kandidati tudi iz liste LMŠ. To pa so Boštjan Pokljukar, ki bo minister za notranje zadeve, Samo Fakin minister za zdravje, Tugomir Kodelja za javno upravo in Andrej Bertoncelj za finance. Uradno bo Marjan Šarec imena ministrov imena sporočil danes pozno popoldne, ko naj bi se sestal svet stranke LMŠ. Kadrovska končnica je presenetljiva, saj je razen Fakina praktično zunaj napovedi o morebitnem kadrovskem izboru kandidatov za ministre.

Sestava nove vlade ima od sinoči tako celoten obris. Boštjan Pokljukar je logična izbira, saj je praktično od vsega začetka eden od ključnih mož Šarčeve ekipe, in je sodeloval tudi na nekaterih koalicijskih pogajanjih v preteklih mesecih. Boštjan Pokljukar je svoje delo začel na obrambnem ministrstvu, aktivno je sodeloval pri soočanju z migrantsko krizo, od lani pa je vodja centra za obveščanje v Kranju.

Samo Fakin, ki naj bi se lotil reševanja nakopičenih težav v zdravstvu, pa je javnosti znan kot nekdanji šef Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je aprila odstopil s položaja predsednika uprave Termana Laško, in potem odprl podjetniško svetovanje. Fakinu je podporo pri imenovanju za tretji mandat na čelu zdravstvene zavarovalnice odrekla prav koalicijska SMC, ki bi, kot je sprav kazalo imela velik vpliv na predlagane kandidate za ministre in sicer Vraničar Ermanovo kot kandidatko za ministrico za finance ter Boštjana Šefica kot kandidata za ministra za notranje zadeve.

Šarec se je tako otresel morebitnega vpliva koalicijskih partnerjev na njihove ministre, ki bi prihajali iz sedanje koalicije, in so že ali pa bi še naprej opravljali ministrsko funkcijo oziroma funkcijo državnih sekretarjev.

Andrej Bertoncelj je doktor ekonomskih znanosti s področja financ, ki je dolga leta deloval v finančni industriji, in se bo iz uprave SDH preselil na ministrstvo za finance. Po vsej verjetnosti gre za izbor nekdanjega direktorja Leka Vojmira Urlepa, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, je Šarčeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi.

Še največja neznanka je kadrovski izbor za ministra za javno upravo Tugomir Kodelja, ki je vsaj širši javnosti popolnoma neznan. Omenjene kandidate morajo potrditi še člani izvršnega odbora liste Marjana Šarca, ki se bodo, kot rečeno, sestale danes pozno popoldne, ko sta sklicana tudi organa SD-ja in SMC-ja, na katerih bodo člani dokončno odločili o vstopu v Šarčevo koalicijo in potrdili strankine ministrske kandidate. Presenečenj ni pričakovati, lista ministrov nove vlade pa je tako kompletna.

COMMENTS

Wordpress (0)