Vrnitev izključenih: Franc Kangler in Marjan Podobnik za predsednika SLS predlagata Ludvika Toplaka – Lista Franca Kanglerja – Nova SLS pa se bo v tem primeru ponovno pridružila stari SLS – TOPNEWS.si

Vrnitev izključenih: Franc Kangler in Marjan Podobnik za predsednika SLS predlagata Ludvika Toplaka – Lista Franca Kanglerja – Nova SLS pa se bo v tem primeru ponovno pridružila stari SLS

Vrnitev izključenih: Franc Kangler in Marjan Podobnik za predsednika SLS predlagata Ludvika Toplaka – Lista Franca Kanglerja – Nova SLS pa se bo v tem primeru ponovno pridružila stari SLS

V znani gostilni Sobočan v Bresternici pri Mariboru je v organizaciji predsednika Nove Slovenske ljudske stranke, ki po novem nosi ime tudi Lista Franca Kanglerja – Nova slovenska ljudska stranka, sinoči potekalo tretje srečanje sedanjih in bivših članov SLS, ki pred kongresom, napovedanim je za 29. september, iščejo novega predsednika stranke.

Sestanka se je udeležilo več vidnih sedanjih in nekdanjih članov SLS, med njimi Marjan Podobnik, Ciril Smrkolj ter nekateri znani župani, med njimi Bojan Šrot iz Celja, ki je zaradi spora z Zidanškom izstopil iz stranke, ter seveda Franc Kangler, ki je s svojo ekipo, v kateri je ključno mesto za mizo imel profesor Ludvik Toplak, organiziral sinočnje srečanje.

Toplak bo, sodeč po večinskem vzdušju na sinočnjem sestanku, kjer mu je okoli štirideset udeležencev podpisalo podporo za kandidaturo, postal bodoči predsednik SLS-a.

Prvi sestanek je kmalu po volitvah oziroma po odstopu predsednika Marka Zidanška zaradi poraza na volitvah, potekal konec junija na šoli Grm v Novem mestu. Gostitelj srečanja je bil državni svetnik Tone Horvat. Sestanka so se takrat udeležili tudi nekateri dolgoletni člani, ki so bili izključeni oziroma so iz stranke izstopili. Med njimi sta bila nekdanja predsednika Marjan in Janez Podobnik ter nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Pogovori so potekali o prihodnosti stranke. Glavni odbor SLS je namreč po odstopu Zidanška sprejel tudi sklep o ustanovitvi “Skupine za analizo”, pripravo na kongres in lokalne volitve.

Na pobudo te Skupine je v. d. predsednik Primož Jelševar na pogovor o prihodnosti SLS in o povezavah na desnosredinskem političnem prostoru povabil vse tiste, ki so v preteklosti igrali aktivno vlogo v SLS. Sinočnje srečanje v Bresternici je bilo tretje in zadnje pred izrednim kongresom, za katerega je Marjan Podobnik predlagal, da naj ga izvedejo 30. namesto 29. septembra, saj je takrat čas trgatve in so sobote zasedene za omenjena opravila.

Slovenska ljudska stranka ima kljub dvema neuspešnima poskusoma vrnitve v parlament na državnem nivoju, kot je zapisano na spletni strani stranke, še vedno “močan lokalni potencial, kar dokazujejo župani, podžupani, občinski svetniki in lokalni odbori v številnih občinah po vsej Sloveniji. Klub županov pri SLS šteje v mandatu 2014-2018 48 županov in 14 podžupanov iz vrst Slovenske ljudske stranke. Župani SLS z večkratnimi izvolitvami potrjujejo zaupanje volivk in volivcev ter tako tudi nadaljujejo svoje odgovorno delo in premišljeno reševanje vseh vprašanj, ki so vezana na vodenje občin”.

Prav zato so sinoči na pogovor povabili tudi Bojana Šrota, da bi kandidiral v Celju na listi SLS, saj naj bi sicer v Celju nastopil s svojo listo, vendar naj bi ga prepričevali naj vendarle kandidira kot župan SLS-a. Prav tako naj bi Franc Kangler v Mariboru nastopil kot kandidat za župana SLS, saj naj bi se po sinočnjem scenariju Nova ljudska stranka Slovenije, ki jo je ustanovil Kangler, po izključitvi iz SLS, združila v stari SLS.

Očitno pa je pogoj za tak scenarij, da stranko na kongresu prevzame 78. letni profesor in eden od ustanovnih članov stranke SLS Ludvik Toplak, ki je poleg Franca Kanglerja in Primoža Jelševarja, v.d. predsednika SLS, sedel za osrednjo mizo. Franc Kangler je bil tudi pobudnik, da zbrani tudi s podpisom potrdijo podporo za kandidaturo Ludvika Toplaka za predsednika SLS, kar pa ni bilo sprejeto enotno z aklamacijo oziroma navdušenjem, saj so se nekateri pod pobudo podpisovali misleč, da podpisujejo prisotnost na sestanku. Zato je bilo nekaj slabe volje pri nekaterih udeležencih srečanja. Vendarle se je pod pobudo za kandidaturo Ludvika Toplaka znašel tudi podpis Marjana Podobnika, ki je sam zavrnil kandidaturo in tiste, ki podpirajo njega, pozval, da podprejo Toplaka. Med podpisniki so še nekateri drugi kot je Ciril Smerkolj.

Najbolj kritičen je bil nesojeni kandidat za predsednika SLS Damjan Medved, ki je izgubil na kongresu proti Marku Zidanšku. Medved je med drugim dejal: “Jaz nisem vedel, da za gospoda Toplaka podpisujem podporo. Gospoda Toplaka izredno spoštujem, zato, ker je naredil ogromno. Bil je prvi predsednik državnega zbora, mislim, ko so bili trije zbori, je bil on predsednik družbeno-političnega zbora, bil je veleposlanik, bil je rektor, vsaka čast. Ampak enkrat si čistega vina nalijmo. Če nismo sposobni drugega človeka kot pri 78 letih izbrati za predsednika v tem času, smo nesposobna stranka.” Medved je po nastopu potem protestno zapustil prostor sestanka.

Glavni protagonist dogajanja v Slovenski ljudski stranki, Marjan Podobnik, ki so ga nekateri nagovarjali na kandidaturo, pa je v svojem nastopu podprl kandidaturo Ludvika Toplaka. “Glejte, jaz sem danes, ker se je pač govorilo o profesor Toplaku, vsaj desetim ljudem iz mojega konca, Idrijsko-Cerkljansko-Tolminsko, pa tem, ki so rekli Marjan, kako to, da ti ne kandidiraš, dejal: če meni verjamete in mi toliko zaupate, da bi želeli, da sem ponovno predsednik, potem mi tudi toliko zaupajte, ko vam predlagam, da skupno podprimo profesorja dr. Ludvika Toplaka” .

Podobnik se je zavezal, da bo organizacijsko pomagal na ta način, da bo v stranko pripeljal nazaj tisti del članov, ki so stranko zapustili. Kritičen je bil tudi do kritik na račun starosti Ludvika Toplaka. “Glejte, danes govoriti, ko bo čez dva dni akademik Boris Pahor praznoval 105. rojstni dan in kot veste, da je marsikdaj bilo za predsednika države sploh pogoj približno taka leta in tako naprej, pa ni le z vidika bontona vprašljivo, pa tudi iz tega, da spoštujmo modrost starejših, ker če tega ne bomo spoštovali, bomo tudi energijo mladih zapravili.”

COMMENTS

Wordpress (0)