Kje so zmanjkali trije glasovi za Židana? – TOPNEWS.si

Kje so zmanjkali trije glasovi za Židana?

Kje so zmanjkali trije glasovi za Židana?

Dejan Židan je na tajnih volitvah dobil 49 glasov, kar je tri manj, ko ima glasov sedanja koalicija s podporo Levice. Glede na to, da je bilo dvignjenih 60 glasovnic, SDS-ovi poslanci so namreč dvorano zapustili še pred glasovanjem, 8 poslancev jih je bilo proti, tri glasovnice pa so bile neveljavne. Iz tega je mogoče sklepati, da so trije poslanci Šarčeve koalicije oddali neveljavne glasovnice. Kdo od koalicijskih poslancev ni glasoval za Židana, ampak je oddal neveljavno glasovnico, je težko reči. Najverjetneje pa gre za poslance iz SMC-ja, ki imajo do Židana stare zamere ali pa za poslance Levice, kar je sicer manj verjetno. Zanimivo je, da so se ob glasovanju Marjanu Šarcu za mandatarja pojavili namigi, da je Šarec dobil več kot le en glas na desni, dobil naj bi kar celo tri, saj je bila ena glasovnica neveljavna, Šarec pa je dobil 55 glasov, čeprav naj bi proti njemu glasovala vsaj še dva poslanca njegove koalicije. Čeprav naj bi šlo zgolj le za špekulacije, pa je glas tistega, ki je oddal neveljavno glasovnico, znan, prav tako pa naj bi se vedelo od koga na desni je Šarec dobil ne le enega, ampak celo tri glasove. Židan je po izvolitvi dejal, da se z manjkajočimi glasovi v koaliciji ne bo ukvarjal. Pomembno se mu zdi le, da je dobil več kot 46 glasov oziroma večino, ki je potrebna za izvolitev predsednika državnega zbora. Zanimivo je, da je Jože Tanko pred tem dobil 74 glasov, kar pomeni, da so zanj glasovali vsi razen Levice, tudi Socialni demokrati. Kasneje pa je bil Židan deležen ostrih napadov s strani SDS-a in občutek je bil kot, da poteka razprava o interpelaciji proti ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu, ne pa razprava o imenovanju Dejana Židana za predsednika državnega zbora. V državnem zboru je bil danes še en nesrečen dan, in sicer za Mateja Tonina, ki je bil videti pred novinarji precej zagrenjen, čeprav je rekel, da se pomirjen poslavlja s funkcije.

Poslanci državnega zbora so se danes seznanili z odstopom Mateja Tonina z mesta predsednika državnega zbora. Po nekaterih zapletih, kdaj naj bi Tonin odstopil in prepustil mesto Dejanu Židanu, kandidatu Šarčeve koalicije za mesto predsednika državnega zbora, je Tonin danes nepreklicno odstopil.

Državni zbor je pred tem izvolil podpredsednico državnega zbora Tino Heferle iz LMŠ, ki je po izvolitvi dejala: “Trudila se bom, da bodo seje potekale nemoteno, da bodo razprave konstruktivne in spoštljive,” je še dejala Heferletova in obljubila, da se bo pri vodenju sej potrudila po najboljših močeh.

Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora

Nato pa so izvolili še drugega podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka iz SDS-a, ki je dobil 74 glasov.

Še pred volitvami novega predsednika državnega zbora so poslanci potrdili tudi mandat nadomestni poslanki Karli Urh, ki je v državni zbor prišla namesto novega predsednika vlade Marjana Šarca.

COMMENTS

Wordpress (0)