(VIDEO) Velikanski krater je toliko prestrašil znanstvenike, da so ga zažgali – TOPNEWS.si

(VIDEO) Velikanski krater je toliko prestrašil znanstvenike, da so ga zažgali

(VIDEO) Velikanski krater je toliko prestrašil znanstvenike, da so ga zažgali

Plinski krater Darvaza, ki se nahaja sredi puščave Karakum (Črni pesek) v Turkmenistanu, 160 kilometrov severno od glavnega mesta Ašgabat, je globok 30 metrov. V kraterju gori noč in dan, zaradi česar so ga poimenovali Vrata pekla.

Nahajališče naravnega plina so odkrili sovjetski znanstveniki leta 1971. Prepričani so bili, da gre za neizčrpno nahajališče nafte. Postavili so kamp, pripravili vrtalne in delovne stroje. Nato se je začelo obdobje preučevanja količine nafte. Kmalu so dojeli, da ne gre za nafto, kot se je sprva predvidevalo, temveč za naravni plin. Začeli so z izkopavanjem in skladiščenjem naravnega plina.

https://www.instagram.com/p/BmdP6j6gbRe/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Kmalu po začetku izkopavanja se je pod vrtalnimi stroji odprl velik krater in jih potegnil vase. Pri udoru tal ni nihče od delavcev izgubil življenja. Začele so izhlapevati ogromne količine metana in povzročile tako veliko katastrofo za okolje in ljudi v okoliških vaseh, ki je bila usodna za nekaj prebivalcev, ki so umrli zaradi posledic zastrupitve s plinom.

Znanstveniki so se ustrašili, da bo zaradi izhlapevanja velikih količin plina prišlo do katastrofe večjih razmer, zato so se odločili prižgati plin, ki je izhlapeval.

Prepričani so bili, da bo ves plin zgorel v nekaj dneh, kar se je pokazalo kot netočno, saj so bile količine plina prevelike in gorijo še dandanes. Tako nekaj desetletij kasneje plin iz kraterja Darvaza še naprej gori.

COMMENTS

Wordpress (0)