Kakšen bo razrez ministrskih mest Šarčeve vlade – TOPNEWS.si

Kakšen bo razrez ministrskih mest Šarčeve vlade

Kakšen bo razrez ministrskih mest Šarčeve vlade

Predsedniki koalicijskih strank so danes najverjetneje dokončno uskladili razrez ministrskih mest po strankah. Razrešili so tudi glavno jabolko spora med SMC in SD, saj je SMC dobila 4 ministrska mesta, in sicer: ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga bo vodil Miro Cerar, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki naj bi ga še naprej vodil Zdravko Počivalšek, dobili pa so še dve močni ministrstvi, in sicer: ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. To je očitno zadovoljilo kadrovske apetite SMC, ki je še v petek zahteval 5 ministrskih mest. Kot smo izvedeli po sestanku predsednikov koalicijskih strank, je SD dobil 3 ministrska mesta in predsednika DZ, se pravi: ministrstvo za pravosodje, ki naj bi ga prevzela Andreja Katič, ministrstvo za kulturo, ki naj bi ga vodil Dejan Prešiček, ministrstvo za šolstvo pa bo vodil Jernej Pikalo. DeSUS bo dobil ministrstvo za kmetijstvo, ki ga bo vodila Irena Majcen in ministrstvo za obrambo, ki ga bo vodil Karel Erjavec. Dobil pa bo tudi eno podpredsedniško mesto v parlamentu, saj je SMC po dogovoru umaknila svojo kandidatko. Stranka Alenke Bratušek bo poleg ministrstva za infrastrukturo vodila še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in ministrstvo za kohezijo. LMŠ pa bo poleg predsednika vlade Marjana Šarca imel še ministrstvo za finance, ki naj bi ga še naprej vodila Vraničar Ermanova, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za javno upravo in najtežje, ministrstvo za zdravje.

Vojmir Urlep, ki se je največkrat omenjal kot novi finančni minister, pa bo, kot je pred dnevi napovedal Šarec, premierjeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi.

Da so danes dokončno uskladili ministrska mesta, je potrdil tudi Marjan Šarec. Seznam ministrskih mest in ministrov po strankah, je sicer še neuraden, saj naj bi ga danes predsedniki preverjali še znotraj svojih strank, vendar glede na to, da je SMC za jutri napovedal tiskovno konferenco predsednika Mira Cerarja, ki naj bi potrdil, da so zadovoljni s ponujenimi ministrstvi, praktično vse razdeljeno oziroma so razrešene glavne sporne točke.

Ob tem je zanimivo, da se je seznam vseskozi spreminjal, predvsem, ker SMC ni bila zadovoljna dokler ni dobila ministrstva za gospodarstvo. Pogajanja pa so se očitno zapletla po tem, ko je Bratuškova vzela z mize ministrstvo za infrastrukturo. Sicer pa je še v četrtek prejšnji teden SD-ju bilo ponujeni resorji šolstvo, delo, kultura in kohezija, SMC-ju pa gospodarstvo, MZZ, pravosodje in zamejci.

V petek, konec prejšnjega tedna, pa je SD dobil novo ponudbo, in sicer s pravosodjem, gospodarstvom in kulturo. SMC-ju pa so bili ponujeni resorji: MZZ, resor za delo, šolstvo in obe ministrstvi brez listnice, zaradi česar je prišlo do napetosti, saj SMC ni bil zadovoljen niti s težo niti s številom resorjev. Med tem pa je SD sprejel tako ponudbo, kot mu je bila dana na mizo.

COMMENTS

Wordpress (0)