Putin in Merklova o ključnih vprašanjih: Najprej o projektu, ki je Trumpu trn v peti, nato o Ukrajini in Siriji – TOPNEWS.si

Putin in Merklova o ključnih vprašanjih: Najprej o projektu, ki je Trumpu trn v peti, nato o Ukrajini in Siriji

Putin in Merklova o ključnih vprašanjih: Najprej o projektu, ki je Trumpu trn v peti, nato o Ukrajini in Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin in nemška kanclerka Angela Merkel stas se sestala v Berlinu, kjer sta se pogovarjala o projektu plinovoda “Južni tok 2«, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump označil z imenom “strašna napaka”.

Projekt izgradnje plinovoda Severni tok 2 bo omogočil Evropi, da zadovolji vse večje povpraševanje po energiji in ne izključuje možnosti tranzita plina preko Ukrajine, je dejal Putin.

https://twitter.com/MrJackWu/status/1030869641353019392

“Skupaj z nemškimi partnerji sodelujemo pri projektu plinovoda Severni tok 2. Njegovo izvajanje bo omogočilo izboljšanje evropskega plinskega transportnega sistema, diverzifikacijo dobavnih poti oskrbe in zmanjšanje tveganje za tranzit, in predvsem, zadovoljili vse večje evropske potrebe po energiji,” je novinarjem dejal Putin pred začetkom pogovora z nemško kanclerko Angelo Merkel v dvorcu Mezeberg, severno od Berlina.

Putin je poudaril, da je plinovod Severni tok 2 “izključno ekonomski projekt, in da ne izključuje možnosti nadaljevanja tranzita dobave ruskega plina prek ozemlja Ukrajine,” je dejal Putin, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je zatrdil, da je Rusija pripravljena nadaljevati z delom v zvezi z vprašanjem reševanja razmer na vzhodu Ukrajine. Merklova je poudarila skupno nemško-rusko odgovornost pri reševanju konfliktov in izrazila pripravljenost za sodelovanje z Moskvo, še posebej računa na premik pri reševanju položaja v Ukrajini. Med drugim želi z ruskim predsednikom spregovoriti o možnosti napotitve modrih čelad Združenih narodov, ki bi tam nadzorovale prekinitev ognja. Nemška kanclerka Angela Merkel je pred začetkom uradnega srečanja s Putinom dejala, da bi morali Nemčija in Rusija sodelovati pri iskanju rešitve za Ukrajino, kot tudi, da se je treba ogniti humanitarni krizi v Siriji.

Putin je v izjavi za medije pred začetkom pogovorov Evropo pozval k pomoči pri obnovi Sirije. “Pomembno bi bilo razširiti humanitarno komponento sirskega konflikta, še posebej humanitarno pomoč za sirsko ljudstvo,” je dejal. Državi in njenim pokrajinam bi morali po njegovem prepričanju pomagati pri sprejemanju iz tujine vračajočih se beguncev. Ne gre le za povratnike iz Evrope, ampak tudi za milijone beguncev iz sosednjih Jordanije, Libanona in Turčije. “Treba je storiti vse, da se begunci lahko vrnejo v Sirijo. To je velika obveznost za Evropo,” je dejal. Za njihovo vrnitev je treba namreč postoriti “preproste reči”, kot je zagotoviti oskrbo z vodo in zdravili, je spomnil Putin.

Srečanje je verjetno povzročilo jezo pri ameriškem predsedniku Trumpu, saj je prav ameriški predsednik dejal, da je plinovod Severni tok 2 tragedija, v kateri je se je Nemčija sporazumela z Rusijo in prejšnji mesec obtožil Berlin, da je “talec” Moskve zaradi sodelovanja v projektu.

Cilj projekta, vrednega 11 milijard dolarjev, je podvojiti letno zmogljivost obstoječega plinovoda v višini 55 milijard kubičnih metrov. Pričakuje se, da bo začel delovati do konca naslednjega leta, Nemčija in Rusija pa vztrajajta, da je plinovod Severni tok 2 zasebno poslovni projekt.

Srečanje Merklove in Putina sicer predstavlja priložnost za krepitev vezi med državama, sploh v času protekcionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je med drugim razširil sankcije proti Rusiji, povečal pa je tudi carine na uvoz evropskega jekla in aluminija.

COMMENTS

Wordpress (0)