Kdo je 55. glas za Marjana Šarca? – TOPNEWS.si

Kdo je 55. glas za Marjana Šarca?

Kdo je 55. glas za Marjana Šarca?

Marjan Šarec, novi predsednik vlade Slovenije, je na glasovanju na izredni seji DZ dobil zavidljivih 55 glasov. To pomeni, da sta za Šarca, poleg koalicijskih strank in Levice, verjetno glasovala tudi oba poslanca narodnosti. Dobil pa je tudi en glas iz opozicije. Špekulacije o tem, kdo je še glasoval za Šarca, gredo v smeri, da bi to bil lahko protestni glas Ljudmile Novak, vendar tega nikoli ne bomo natančno izvedeli, razen če bo tisti, ki je glasoval za Šarca to sam povedal.

Glasovanje je namreč potekalo tajno. Kamere so bile v času glasovanja usmerjene v strop. V času, ko je v DZ potekalo glasovanje, pa so sestankovali generalni sekretarji koalicijskih strank, ki so delali najbolj zanimiv del – razrez ministrskih resorjev – današnjega razpleta. V kuloarjih parlamenta je o tem potekala živahna razprava, saj po formuli “4+2, 4+2, 4, 2, 2” očitno še ni soglasja. Zapletlo naj bi se na relaciji med SD-jem in SMC-jem, saj SMC želi 5 ministrskih mest, medtem ko naj bi SD dobil predsednika parlamenta, ki šteje za 2 ministrski mesti, plus štiri resorje. LMŠ bi tako imel 4 resorje plus predsednika vlade, ki šteje za dve ministrski mesti, stranka Alenke Bratušek in DESUS pa bi dobili po dve ministrski mesti. Problem je, ker naj bi SMC dobila ministrstvo za gospodarstvo ter zunanje zadeve in še dve ministrski mesti, vendar se zapleta zaradi ministrstva za gospodarstvo, ki si ga še vedno poleg SMC-ja želi tudi SD. Če bo ministrstvo za gospodarstvo dobil SMC, ga bo še naprej vodil Zdravko Počivalšek. SMC ni bil zadovoljen z zadnjo ponudbo zaradi teže štirih ministrskih mest, ki so mu bila ponujena, zato naj bi jih zahtevali 5.

Sekretarji koalicijskih strank se usklajujejo tudi o državnih sekretarjih, v ponedeljek pa naj bi kadrovske kombinacije zaprli kar predsedniki koalicijskih strank.

 

COMMENTS

Wordpress (0)