(VIDEO) Han Toninu očita, da se hoče še en teden voziti z lučkami – Tonin pravi, da je žrtev koalicijskih spletk – TOPNEWS.si

(VIDEO) Han Toninu očita, da se hoče še en teden voziti z lučkami – Tonin pravi, da je žrtev koalicijskih spletk

(VIDEO) Han Toninu očita, da se hoče še en teden voziti z lučkami – Tonin pravi, da je žrtev koalicijskih spletk

Temperatura pred jutrišnjo sejo DZ, na kateri bodo glasovali o mandatarju Marjanu Šarcu, očitno narašča. Začelo se je dopoldne na Kolegiju predsednika državnega zbora, na katerem je bilo, kot je dejal Tonin, precej dinamično. Odločili so, da poleg volitev predsednika vlade na jutrišnjo izredno uvrstijo štiri točke. Procedura je pač mati demokracije, so včasih rekli v starem parlamentu zvezne države.

Najprej naj bi volili predsednika vlade, druga točka potencialni tretji krog, če bi se karkoli zapletlo ali zalomilo, potem odlok o 35 milijonih evrov za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu in kot četrta točka volitve podpredsednikov državnega zbora. Poslanci koalicije so hoteli kolegij razširiti še z dvema točkama, in sicer: z razrešitvijo predsednika DZ-ja in takoj potem imenovanjem novega predsednika, vendar, ker predloga niso vložili formalno s podpisi, dopoldne še ni bilo pogojev za širitev dnevnega reda.

Sledile so izjave po kolegiju, kjer je ost kritike na Tonina usmeril poslanec Matjaž Han: “Ko sem poslušal zdajle gospoda Tonina, gospod Tonin je imel vso možnost, da bi ostal predsednik državnega zbora. Samo en pogoj je bil, da gre v vlado, da prevzame odgovornost, in da tvori koalicijo šestih strank. Jaz osebno bil bil zadovoljen, da bi Nova Slovenija v vladi prevzela resorje, in gre normalno vodit to državo. Ker se to ni naredilo, je koalicija petih strank pridobila na svojo stran Levico z dodatnim dogovorom, in ta večina, ki ji sedaj rečejo eni manjšinska vlada, eni večinska vlada, to je brez zveze ima čist dovolj glasov, da v tem državnem zboru izvoli predsednika vlade, dva podpredsednika, ki pripadajo večini, in predsednika državnega zbora in to je vsa zgodba. Zdaj pa iščemo poslovniške variante, kako se bomo še en teden vozili z lučkami in tako naprej, vse skupaj je to za moje pojme brez zveze”

Poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice so popoldne vseeno v DZ vložili predlog za razširitev petkove seje DZ z glasovanjem o razrešitvi predsednika DZ Mateja Tonina. V DZ sta vložena tudi predloga za imenovanje podpredsednic DZ iz vrst prihodnje koalicije. Za to mesto sta predlagani Tina Heferle (LMŠ) in Monika Gregorčič (SMC).

Tonin pa je po tem predlagal časovnico, po kateri bi bila jutri edina točka volitve novega mandatarja za predsednika vlade, Marjana Šarca. Takšno časovnico predlaga zato, da ne bi pri tem padli v kakšne časovne stiske, saj se rok za izvolitev mandatarja v drugem krogu izteče v petek ob polnoči, je dejal in dodal, da je to prekluziven rok, ki ga je treba upoštevati. Nato bi po predlogu izredno sejo nadaljevali prihodnji četrtek, ko bi med drugim glasovali tudi o predlogu za imenovanje podpredsednic DZ iz vrst prihodnje koalicije. Nato pa naj bi se DZ seznanil z njegovim odstopom. “Če bo koalicija menila, da to ni ustrezna časovnica, lahko jutri predlaga tudi drugačno. Na njihovih plečih je, če se tako zelo mudi,” je med drugim dejal Tonin.

Časovnica oziroma razširitev dnevnega reda, je seveda precej odvisna od predsednika državnega zbora saj se lahko spreminja le z glasovanjem, vendar, v primeru, da temu nasprotuje tretjina poslancev, ne glede koliko jih je za, jutri enostavno ne bo mogoče poleg predsednika vlade imenovati obeh podpredsednic in razrešiti ter imenovati novega predsednika državnega zbora.

“Odstopil bom nemudoma, ko bosta izvoljeni podpredsednici DZ-ja,” je še povedal Tonin. Glasovanje o imenovanju podpredsednic bo skladno s časovnico poteka izredne seje DZ, ki jo bo Tonin kot rečeno predlagal, prihodnji četrtek. “Naj sedaj zelo jasno povem, da se tega položaja ne oklepam, in da bom odstopil sam. Ne potrebujemo nobene razrešitve. Pri meni beseda velja, če nekaj obljubim, potem se tega tudi držim. Očitno pri koaliciji žal ne” Pri predlogu za razrešitev so, kot je povedal Tonin, med drugim zapisali, da je bil 22. junija sklenjen dogovor, da bom opravljal to funkcijo do oblikovanja koalicije. Tonin dodaja, da so zamolčali še drugi del, da se bo umaknil, ko bo znana nova koalicija in oblikovana nova vlada.Ta del dogovora so zamolčali ali preskočili.

“Zdaj, če bi bil zelo pikolovski, bi rekel, da niti še ni znana koalicija, ker kot je meni znano še ni formalno podpisanega koalicijskega sporazuma, ker so nekatere stranke napovedovale, da bodo koalicijski sporazum podpisale šele, ko bo izvoljen Marjan Šarec za predsednika vlade.

“Nikakor si ne bom dovolil, da bi me razreševali, potem ko sem bil izvoljen z glasovi 80 poslancev, za kar se jim še enkrat zahvaljujem, in ni prav nobene potrebe, da me razrešujejo, ker, kot sem rekel, bom odstopil sam,” je dodal Tonin. Nespoštovanje dogovora je slab začetek te koalicije za neko novo sodelovanje.

“Zadnja stvar, kar si želim, in jasno je, da si ne želim, da sem na nek način žrtev spletk in nezaupanja med koalicijskimi partnerji. Jasno je, da po tej ihti in pri tej hitrosti, koalicija sama ne verjame, da bo izvoljena ministrska ekipa… Drug pomemben element je očitno, da Socialni demokrati sami ne verjamejo, da bi bil njihov predsednik Židan izvoljen, potem ko bi že bila oblikovana ministrska ekipa, in da mu na tajnih volitvah ne bi zagotovili potrebnih 46 glasov,” pravi Tonin, ki vidi pri vsem skupaj spletko. “

“Če kaj, potem sem prav danes dobil kronski dokaz, zakaj smo se pravilno odločili, da nismo vstopili v to vladno koalicijo. Jasno je, da je v tej vladni koaliciji dogovori pred vsemi koalicijskim partnerji ne zdržijo niti dva meseca,” je Tonin izkoristil današnje dogajanje kot opravičilo odločitve, tudi pred javnostjo in članstvom NSi-ja. Prav Tonin je bil namreč tisti, ki je odločilno vplival na to, da NSi ni izkoristil možnosti vstopa v vladno koalicijo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)