Ni še konec ne, to začetek je: Proceduralnim zapletom pred jutrišnjo sejo DZ ni videti konca – TOPNEWS.si

Ni še konec ne, to začetek je: Proceduralnim zapletom pred jutrišnjo sejo DZ ni videti konca

Ni še konec ne, to začetek je: Proceduralnim zapletom pred jutrišnjo sejo DZ ni videti konca

Potem ko sta v torek Tonin in Šarec razrešila dilemo v zvezi z dnevnim redom petkove izredne seje, na kateri bodo najprej odločali o kandidatu za mandatarja, se je danes na kolegiju predsednika DZ Mateja Tonina zopet zapletlo. Brane Golubovič, vodja poslanke skupine LMŠ, je namreč zahteval dopolnitev dnevnega reda s tremi točkami, in sicer z izvolitvijo podpredsednikov DZ, razrešitvijo Mateja Tonina z mesta predsednika DZ in imenovanjem novega predsednika DZ, ki naj bi na podlagi dogovora koalicije postal dejan Židan.

Temu je nasprotoval Matej Tonin, češ da ni poslovniških možnosti za njegovo razrešitev, saj bi morala parlamentarna večina omenjeno razširitev dnevnega reda podati pisno, s podpisi poslancev. Kritiko na račun Tonina je na seji kolegija predsednika DZ podal Matjaž Han, ki je Toninu očital, da se funkcije predsednika DZ oklepa po starem slovenskem pregovoru kot pijanec plota.

V nadaljevanju seje je Tonin dejal, da je razširitev z imenovanjem podpredsednikov DZ možna, koalicija pa naj bi do jutrišnje seje vložila tudi pisni predlog za razrešitev predsednika DZ. V ozadju proceduralnih zapletov je namreč očitno prizadevanje za vpliv na imenovanje komisij in odborov državnega zbora, kjer vloga predsednika parlamenta ni zanemarljiva, čeprav o sestavi na koncu odloča parlamentarna večina. Ta trenutek seja kolegija predsednika DZ še traja. Glede imenovanja podpredsednikov očitno soglasje obstaja, glede razrešitve predsednika DZ pa za zdaj še ni poslovniških pogojev.

Sicer pa glede na razpravo, jutri poleg imenovanja Marjana Šarca za mandatarja, bodo razrešili tudi Mateja Tonina s funkcije predsednika DZ. Problem, kljub predlogom, utegne nastati zaradi časovnice razprav, saj je druga točka namenjena temu, da v primeru Šarčeve neizvolitve, začne teči 48 urni rok za tretji krog. Tretja točka jutrišnjega dnevnega reda je odlok o dodelitvi 35-ih milijonov evrov za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Koalicija na jutrišnji seji, poleg imenovanja Šarca za mandatarja, predlaga tudi razrešitev Tonina.

COMMENTS

Wordpress (0)