Nenadni sestanek Merklove in Putina v Berlinu – TOPNEWS.si

Nenadni sestanek Merklove in Putina v Berlinu

Nenadni sestanek Merklove in Putina v Berlinu

Po besedah tiskovnega predstavnika nemške vlade Stefana Seberta se bosta nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin na sobotnem sestanku v Berlinu pogovarjala o situaciji v Siriji in na vzhodu Ukrajine, kot tudi o sporih glede izgradnje plinovoda Severni tok 2.

Ameriški eksperti menijo, da bi lahko cilj pogovorov med drugim utegnil biti tudi poskus, da se okrepi medsebojno partnerstvo in izmenja ideje o odzivu na Trumpovo uvedbo carin na aluminij in jeklo, ki so prizadele tako Nemčijo kot tudi Rusijo.

New York Times navaja, da je bil zadnji sestanek Merklove in Putina maja letos v ruskem Sočiju. oba voditelja se prav tako redno pogovarjata tudi po telefonu o spornih zunanjepolitičnih vprašanjih. Sicer bo to njun tretji sestanek v zadnjih nekaj mesecih.

“Opazujem ta sestanek v širšem, globalnem kontekstu. Ne vidim v tem znaka otoplitve odnosov med Berlinom in Moskvo, vendar imata državi skupne interese in v zvezi s tem vse bolj poskušata sodelovati”, je dejal vodja Centra za preučevanje Centralne in Vzhodne Evrope, Rusije in Centralne Azije, nemški strokovnjak Stefan Meister.

COMMENTS

Wordpress (0)