ZDA bodo podvojile število marincev ob meji Norveške z Rusijo: Moskva nejevoljna sporoča, da takšna odločitev ne bo ostala brez posledic! – TOPNEWS.si

ZDA bodo podvojile število marincev ob meji Norveške z Rusijo: Moskva nejevoljna sporoča, da takšna odločitev ne bo ostala brez posledic!

ZDA bodo podvojile število marincev ob meji Norveške z Rusijo: Moskva nejevoljna sporoča, da  takšna odločitev ne bo ostala brez posledic!

Združene države Amerike bodo več kot podvojile število marincev, nameščenih na Norveškem. Odločitev je v skladu z načrti, ki so jih prvič predstavili junija, je danes sporočilo norveško ministrstvo za obrambo.

Načrt povečanja števila ameriških marincev na Norveškem s 330 na 700 in premestitvi enega dela bližje meji z Rusijo, je naletel na oster odziv uradne Moskve, ki ocenjuje tak načrt kot “očitno sovražen,” poroča Reuters.

“To potezo vidimo kot očitno sovražno in ne bo ostala brez posledic.”

Vlada v Oslu, ki je po navedbah Reutersa nenehno v skrbeh zaradi ruske vojaške aktivnosti po priključitvi Krima leta 2014, vztraja, da je krepitev ameriške prisotnosti izključno za namene usposabljanja in je ne bi smeli razlagati kot vojaško stopnjevanje.

Ameriški marinci bi morali zapustiti Norveško do konca tega leta, potem ko so v državo prispeli januarja 2017, da bi jih Norvežani usposabljali za boj v zimskih razmerah.

Kontingent ameriških marincev je bil prva tuja enota, nameščena na Norveškem, ki je članica zveze Nato, po drugi svetovni vojni.

Prvotna odločitev o sprejemu ameriških marincev je razjezila Rusijo, uradna Moskva pa je dejala, da bo poteza poslabšala dvostranske odnose in okrepila napetosti med Rusijo in Norveško.

COMMENTS

Wordpress (0)