(VIDEO) Je izvolitev Marjana Šarca za predsednika vlade v petek negotova? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Je izvolitev Marjana Šarca za predsednika vlade v petek negotova?

(VIDEO) Je izvolitev Marjana Šarca za predsednika vlade v petek negotova?

Po današnji tiskovni konferenci Mateja Tonina, na kateri je govoril o delu državnega zbora do izvolitve vlade in napovedal datum odstopa z mesta predsednika državnega zbora z dnem imenovanja vlade. Tonin je novinarjem pokazal podpisano odstopno izjavo, na kateri manjka le še datum odstopa, ki je glede na napovedi koalicije, da naj bi že prihodnji teden izvolili Dejana Židana za novega predsednika državnega zbora, presenetljiv.

Tonin namreč vztraja na dogovoru s Šarčevo koalicijo, da bo odstopil z dnem imenovanja celotne vlade, če si bodo v koaliciji kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. “Vsekakor pa se temu ne bom upiral”, je dejal Tonin ter dodal, “da pri njem beseda velja, verjame pa tudi, da velja tudi v koaliciji”.

Glede na dnevni red petkove izredne seje parlamenta pa je pod vprašajem izvolitev Marjana Šarca za mandatarja, saj bi morali sejo zaključiti do polnoči, sicer velja, da v drugem krogu nihče ni bil izvoljen za mandatarja. Spretni manever, po katerem je glasovanje o mandatarju predvideno za zadnji dan drugega kroga, bi lahko s proceduralnimi zapleti povzročil, da seja, ki se bo začela ob desetih, ne bo končana do 24. ure zvečer. Prva točka je namreč glasovanje o predlogu o 35-ih milijonih evrov za zmanjševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Če bi se omenjena točka zavlekla in bi poslanci za prvo in drugo točko, ki je namenjena glasovanju o mandatarju, porabili več kot 12 ur, bi se teoretično lahko zgodilo, da Šarec ne bo izvoljen v drugem krogu.

Tonin je danes sicer dejal, da ne bo nagajal, oziroma, da ne bo zlorabljal možnosti, ki jih ima na voljo kot predsednik državnega zbora, in da bo naredil vse, da bi bil mandatar izvoljen, vendar ni vse v njegovih rokah. “Če bi želel nagajati, bi lahko s proceduralnimi prekinitvami poskrbel za to, da bi šel ta čas preko polnoči, a to ni moj cilj in bom storil vse, da bodo volitve opravljene do polnoči”.

Drugi zaplet, ki se obeta v prihodnjem tednu pa je status Levice, ki po Toninovem oceni ni opozicijska stranka, zato v odboru za nadzor nad obveščevalnimi službami in odboru za nadzor javnih financ, ne more biti na strani opozicije, ki ima v teh odborih večino. Na to je že ostro protestirala Levica, ki vztraja na tem, da je opozicijska stranka, in da podpira le posamezne projekte vlade. Tonin sicer ni skrival presenečenja nad tem, da je Levica podprla Šarčevo koalicijo, in da je s tem na nek način izrinila Novo Slovenijo, ki bi se v primeru, če Levica ne bi podprla vlade, verjetno vrnila za pogajalsko mizo v tretjem krogu. Tonin meni, da se je njihov strah pred tem, da bi bili lahko v vladi preglasovani s strani Levice, pokazal kot upravičen.

“Zdelo se nam je pomembno, da preverimo koalicijski potencial Levice. Če do dogovora ne bi prišlo, potem bi mi bili najverjetneje pred nekim novim dejstvom, ko bi se morali morda kako drugače odločati,” je priznal. Dodal je, da jih je “zagotovo na nek način presenetila sprememba kursa Levice”. “Glede na razprave v DZ si ne bi nikoli mislil, da bodo nekoč podprli oz. omogočili vlado, ki bo izpeljala privatizacijo NLB, ki bo ostala v Natu, ki bo pustila žico na meji. Je pa to še en argument več – če je bila Levica to sposobna narediti, bi bila toliko večja možnost, da bi nas preglasovali,” je pojasnil in dodal, da je bilo dogajanje med petorčkom in Levico za NSi pomembno.

COMMENTS

Wordpress (0)