Kaj bo kdo postal v novi vladi Marjana Šarca? Alenka Bratušek ne bo “šivilja” nove vlade, ampak ministrica za infrastrukturo – TOPNEWS.si

Kaj bo kdo postal v novi vladi Marjana Šarca? Alenka Bratušek ne bo “šivilja” nove vlade, ampak ministrica za infrastrukturo

Kaj bo kdo postal v novi vladi Marjana Šarca? Alenka Bratušek ne bo “šivilja” nove vlade, ampak ministrica za infrastrukturo

Peterica strank se je včeraj,13. avgusta, pogajala o kadrovski sestavi 13. slovenske vlade. Čeprav ni bil petek 13-ti, je bilo vse v znamenju številke 13. Generalni sekretarji strank petorčka so opravili prvi krog kadrovskih usklajevanj, na katerih so razdelili položaje predsednikov strank. Šarec ima do 1. septembra čas za to, da predstavi ministrsko ekipo. Včeraj so vsaj na papirju razdelili mesta predsednikov strank, kjer Marjan Šarec prevzema vlado. Dejan Židan državni zbor, Miro Cerar ministrstvo za zunanje zadeve, Alenka Bratušek pa presenetljivo ministrstvo za infrastrukturo. Karel Erjavec je sinoči potrdil, da obstaja velika verjetnost, da se bo vrnil na ministrstvo za obrambo.

Ta teden se pogovarjajo generalni sekretarji, prihodnji teden, ko bo Marjan Šarec že mandatar, pa naj bi se o kadrovskih zadevah pogovarjali predsedniki strank, kar pomeni, da bi potem odpravili morebitna nesoglasja na področjih, kjer obstajajo različni interesi po istih resorjih. Šarčeva stranka bi tako poleg vodenja vlade prevzela še finančno ministrstvo, (minister za finance naj bi postal Vojmir Urlep), ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo. Dejan Židan, ki bo postal predsednik državnega zbora že prihodnji teden, pa naj bi stranki SD zagotovil, da bo vodila kulturo ali šolstvo ter ministrstvo za pravosodje.

Največja gneča je na področju gospodarstva, ki ga želita tako SD kot tudi SMC. Čeprav o konkretnih imenih ministrov še ni dokončne besede, pa je znano, da je Zdravko Počivalšek postavil pogoj, da ostane na ministrstvu za gospodarstvo, sicer v vladi naj ne bi sodeloval kot minister. Glede na to, da so v SD-ju dobili vodenje državnega zbora, je zelo verjetno, da bo gospodarski resor ostal stranki SMC, ki bi poleg zunanjega prav tako želela ministrstvo za infrastrukturo. Zelo verjetno je, da bodo spor razrešili tako, da bi Anja Kopač Mrak še naprej vodila ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Počivalšek pa bi ostal minister za gospodarstvo.

Tu pa se seveda zapleta, ker naj bi infrastrukturo, kar je bila včeraj novica dneva, prevzela Alenka Bratušek, ki je želela postati podpredsednica vlade, zadolžena za koordinacijo več resorjev. Bratuškova bi tako dobila še en resor, odvisno od razdelitve ostalih ministrskih mest, ki so še na voljo.

Zaenkrat pa naj bi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prevzel Jernej Pikalo iz SD-ja. Presenetljivo je, da naj bi Desus dobil poleg obrambe, še kmetijstvo ali okolje. Nova vlada bi tako imela 14 ministrskih mest ter Urad za Slovence v zamejstvu in Službo za razvoj in kohezijsko politiko.

COMMENTS

Wordpress (0)