Erdogan vrača udarec Trumpu: Turčija bo bojkotirala vse elektronske proizvode iz ZDA! – TOPNEWS.si

Erdogan vrača udarec Trumpu: Turčija bo bojkotirala vse elektronske proizvode iz ZDA!

Erdogan vrača udarec Trumpu: Turčija bo bojkotirala vse elektronske proizvode iz ZDA!

Odnosi med Ankaro in Washingtonom so se v zadnjem času drastično poslabšali, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan pa je danes v zvezi s tem, da so ZDA zrušile turško liro sporočil, da bo Turčija bojkotirala uvoz ameriških elektronskih naprav.

“Pomembno je imeti trdno politično stališče v času diplomatskega spora z ZDA in padca lire”, je dejal Erdogan.

“Trenutno poteka gospodarski napad na Turčijo. V preteklosti so takšne zadeve potekale prikrito, sedaj so transparentne. Lahko naredimo dve stvari, ekonomsko in politično. Sprejeli bomo ukrepe, Ministrstvo za finance dela noč in dan. Bojkotirali bomo elektronske izdelke iz ZDA. Oni imajo i-phone, vendar je po drugi strani na razpolago Samsung. Imamo tudi lokalne brende, to bomo izkoristiti”, je dejal turški predsednik.

Lira je padla, ker investitorji dvomijo v to, da bo turški predsednik uspeti zaustaviti slabljenje valute in zmagati v diplomatskem sporu z ZDA, ki je imel za posledico podvojitev ameriških carin na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Ameriški predsednik Donald Trump je Erdoganu celo postavil ultimat, da do 15. avgusta spusti na prostost vse ameriške državljane, ki so kazensko preganjani v Turčiji.

 

Erdogan je izključil možnost dviga referenčnih obrestnih mer, kar bi lahko upočasnilo gospodarsko rast, medtem ko neodvisni analitiki trdijo, da je dvig omenjenih stopenj nujno potreben za stabilizacijo turške lire. Novi predsedniški sistem v Turčiji omogoča Erdoganu, da izvrši pritisk na centralno banko in prepreči dvig obrestnih mer.

COMMENTS

Wordpress (0)