Sončna energija lahko v Evropi do leta 2021 ustvari 94 tisoč novih delovnih mest – TOPNEWS.si

Sončna energija lahko v Evropi do leta 2021 ustvari 94 tisoč novih delovnih mest

Sončna energija lahko v Evropi do leta 2021 ustvari 94 tisoč novih delovnih mest

Projekcije svetovalno-revizorske hiše Ernst and Young, ki so jih navedli v poročilu za obdobje do leta 2021, kažejo, da bo Španija med državami EU imela največje število novih delovnih mest, s pričakovano rastjo 471% od leta 2016 do leta 2021, sledita Grčija (+ 403%) in Poljska (+ 381%).

Število delovnih mest, ki jih generirajo solarni viri, se bo v Evropi do leta 2021 povečalo s sedanjih 81 tisoč na 175 tisoč, in bo spodbudilo dodatno vrednost v višini 9,5 milijard evrov, je že decembra lani ugotovila svetovalno-revizorska hiša Ernst & Young Global Limited (EY).

Poročilo EY prav tako kaže, da prizadevanja Evropske unije za povečanjem uporabe obnovljivih virov energije s sedanjih 27-ih na 35 odstotkov do leta 2030, bi lahko prinesla še 120 tisoč dodatnih novih delovnih mest, ko gre za vprašanje solarnih virov energije, kar bi skupaj pomenilo 328 000 zaposlenih v tem sektorju.

Poročevalka Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja in obenem poročevalka v senci Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane Evropskega parlamenta Marijana Petir je v imenu Poslanske skupine EPP-ja v zadevi spremembe Direktive o promociji uporabe energije iz obnovljivih virov dejala, da je “to mogoče le, če države povečajo svojo raven vgradnje solarnih kolektorjev skladno s cilji politik do leta 2020. S pravilno vzpostavljeno politiko, bi ta rast lahko bila do leta 2030 tudi večja. Države članice bi morale imeti potrebno fleksibilnost glede koriščenja obnovljive energije, ki je dostopna na njihovem ozemlju, pri čemer bi države članice lahko razvile spodbude za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in ustvarjanje novih delovnih mest na najbolj učinkovit način“.

Dominique Ristori, generalni direktor Glavne uprave za energetiko Evropske komisije, pa je poudaril: “Želimo doseči, da bi bila solarna in energija iz obnovljivih virov v Evropi dobro razvita, da bi bilo več poslov s solarno energijo in generirano vrednost, ki je ključ napredka do trajnostne in nizko ogljične ekonomije“.

Nemški poslanec iz vrst Zelenih Reinhard Bütikofer je komentiral, da je “ključnega pomena kratkoročno odpraviti trgovinske ukrepe, ki veljajo za solarne panele, ki jih izvaja Glavna uprava za trgovino Evropske komisije, saj bi to dalo želeno spodbudo evropski solarni industriji, vključno z novimi delovnimi mesti“.

Projekcije EY v poročilu, kažejo, da bo Španija imela s pričakovano rastjo 471% med leti 2016 in 2021 največje število novih delovnih mest, sledita ji Grčija (+ 403%) in Poljska (+ 381%).

Predsednik organizacije SolarPower Europe Christian Westermeier je dejal, da “več, kot bo instaliranih solarnih virov, prej bomo imeli več delovnih mest in večjo gospodarsko rast v Evropi“. Poročilo Ernst & Young je med drugim tudi ugotovilo, da se je povprečna cena solarnega sistema v Evropi, v letu 2016, zmanjšana za 23% v primerjavi z letom 2014, vendar “vemo tudi, da bi cena lahko bila še nižja, če bi odpravili umetno visoke carine na solarne panele, ki bi spodbudili odpiranje delovnih mest in gospodarsko aktivnost v državah EU “, je dejal Westermeier.

COMMENTS

Wordpress (0)