Sončna energija bo do leta 2025 cenejša od premoga – TOPNEWS.si

Sončna energija bo do leta 2025 cenejša od premoga

Sončna energija bo do leta 2025 cenejša od premoga

Po napovedih bo cena električne energije iz fotovoltaičnih panelov na vgrajen vat moči padla s 1.14 dolarjev na 73 centov.

Čeprav je že sedaj, sicer v majhnem številu držav, cenejše proizvajati električno energijo iz fotovoltaičnih panelov kot iz premoga, bo na podlagi ocen strokovnjakov proizvodnja električne energije iz tega obnovljivega vira v 10 letih postala najcenejša oblika skoraj po vsem svetu.

Po pisanju Bloomberg New Energy Finance so cene sončnih panelov od leta 2009 pa do danes padle za 62 odstotkov, saj so ugodna bančna posojila omogočila proizvodne zmogljivosti na rekordni ravni. Na podlagi podatkov omenjenega vira bi v povprečni sončni elektrarni, zmogljivosti 1 MW, cena iz sedanjih 1,14 ameriških dolarjev na vgrajen vat moči do leta 2025 morala pasti na 73 centov. To je bolj ali manj v skladu z napovedmi tudi drugih energetskih institucij.

Največja koncentrirana sončna elektrarna na svetu je v Dubaju

Čile že od leta 2016 proizvaja energijo iz fotovoltaičnih panelov po ceni treh centov na kWh

Tako Mednarodna agencija za obnovljivo energijo ocenjuje, da bo cena fotovoltaičnih panelov do leta 2025 padla dodatno za 43-65 odstotkov, s čemer bi skupni padec cen od leta 2009 znašal 84 odstotkov. Mednarodna agencija za energijo pričakuje pocenitev za 25 odstotkov. Cena fotovoltaičnih plošč bo padla pod ceno premoga z različno dinamiko v različnih delih sveta. Tako bi v regijah, ki uvažajo premog ali davčno destimulirajo “umazano energente”, kot sta npr. Brazilija ali Evropa, cene morale pasti že v štirih do petih letih. Na Kitajskem, največjem svetovnem trgu panelov, bi se to moralo zgoditi do leta 2030.

Čeprav je to največji trg, bo na Kitajskem cena električne energije iz fotovoltaičnih panelov upadala počasneje zaradi še vedno močne odvisnosti od proizvodnje energije iz premoga. Treba je spomniti, da so že leta 2016 države, kot je Čile ali Združenih arabskih emirati, uspele doseči ceno proizvodnje iz solarnih panelov v višini treh centov na kilovatno uro. To je pol manj kot je povprečna cena proizvodnje električne energije iz premoga.

 

COMMENTS

Wordpress (0)