(VIDEO) Šarec: Zahteval bom, da se bodo po seji vlade člani koalicije vzdržali izjav, ki bi nižale bonitetne ocene vlade – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec: Zahteval bom, da se bodo po seji vlade člani koalicije vzdržali izjav, ki bi nižale bonitetne ocene vlade

(VIDEO) Šarec: Zahteval bom, da se bodo po seji vlade člani koalicije vzdržali izjav, ki bi nižale bonitetne ocene vlade

Kredibilnost Cerarjeve vlade je pravzaprav padala premosorazmerno s količino izjav ministrov pred in po seji vlade. Nič drugače ni bilo glede izjav vodij poslanskih skupin koalicijskih partnerjev, ki so se sestajali pred vsako sejo vlade. Na veselje novinarjev seveda, ki so vsak četrtek, in ob različnih priložnostih v parlamentu in pred vlado, “pobirali” različne interpretacije dogodkov. Seveda je bilo s stališča javnosti, ki je bila dobro obveščena ne samo o političnih stališčih, ampak tudi o počutju ministrov in ključnih ljudi koalicije, to dobro. Novinarji so pač delali svojo službo vendar je bilo s stališča kredibilnosti in verodostojnosti vlade, ki so ji padali ratingi, slednje za vlado kontraproduktivno.

Tega se očitno zaveda tudi Marjan Šarec, ki je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela napovedal konec takšni praksi, ki bi zbijala kredibilnost in verodostjnost vlade. “Da bi bila koalicija čim bolj stabilna in učinkovita, bo odvisno od vseh njenih členov. Res pa je, da bom skušal skrbeti za to, morda bom celo zahteval, da se bodo na primer po seji vlade člani koalicije vzdržali izjav, ki bi nižale bonitetne ocene vlade, če se izrazim v izrazoslovju finančnega sveta.”

In v nadaljevanju Šarec poudarja, da za koalicijske partnerje, ki se za sodelovanje v vladi odločijo prostovoljno, je po njegovem mnenju prav, da so drug do drugega korektni: “Ne pa, da se drug čez drugega govori in kritizira. Pričakujem, da se nam to ne bo dogajalo, oziroma da se bo dogajalo v zelo omejeni meri. V nasprotnem primeru te vlade kmalu ne bo več.”

Čeprav se je celotna zgodba okoli koalicije in manjšinske vlade odvijala pred kamerami, kar je precej nenavadno, pa je s stališča utrjevanja koalicije celotni medijski spektakel bil učinkovit. Prvič, ker je na ta način Šarcu uspelo obdržati petorček skupaj, saj se je celotno dogajanje odvijalo tako rekoč pred očmi in pod pritiskom javnosti. Petorček je namreč pred volitvami zagotavljal, da ne bo šel v koalicijo s SDS oziroma Janezom Janšo. Po drugi strani pa je tudi notranja javnost – članstvo in novi poslanci – dobivala informacije, kakšna je pravzaprav uradna linija, saj je bilo potrebno, da tudi poslanci in člani strank preko medijev “ostanejo na liniji”.

Tako je navidez nelogično sestavljanje koalicije pred kamerami naenkrat dobilo svojo logiko. Šarec pri sestavljanju koalicije, saj je v petek dobil še glasove levice in ima zagotovljenih 52 glasov, pravzaprav ni naredil neke večje napake. Zagato glede predsednika parlamenta je reševal tako, da je povabil v koalicijo Mateja Tonina in NSi, ki pa očitno ni razumel dobro politične tehnologije sestavljanja koalicije, in je s stavo na tretji krog pravzaprav izgubil vse, ostal zunaj koalicije, ki jo je imel tako rekoč v roki.

Tonin je v velikem pokru izgubil, saj je imel preslabe karte, da bi v končnici tretjega kroga odigral svoj scenarij, po katerem bi tako rekoč petorček prisilil, da bi odigral vlogo, ki si jo je tako želel in sicer, da bi bil on tisti, ki bi prevzel iniciativo glede sestavljanje vlade. Če drži, da je bil dogovor, da Tonin prepreči tako imenovano desnosredinsko vlado, uravnoteženo z NSi, se je sicer Tonin dogovora držal, vendar na drugi strani tisti, ki naj bi preprečil levosredinsko vlado, ni odigral svoje funkcije, pustimo razloge, zakaj se je tako zgodilo.

NSi-i je v opozicijski vlogi skupaj z Janezom Janšo in SDS tako rekoč v najslabši poziciji, ki se ji je lahko zgodila, saj nima proti Janši nobenih možnosti, da bi se samostojno pozicioniral v opoziciji, ampak bo zgolj zreduciran na funkcijo podpiranja aktivnosti SDS-a, ki je seveda poleg številčnosti tudi v prednosti glede politične tehnologije delovanja stranke v opoziciji. Zato ni čudno, da so bili v vodstvu stranke precej bledih obrazov, ko se je pred njihovimi očmi odvijalo sestavljanje koalicije, iz katere so se sami izločili, in se tako dali v roke na milost in nemilost Janezu Janši.

O Janševem stališču, da Slovenija dobiva vlado “globoke države”, pa je Šarec komentiral z besedami, da so to t. i. haikuji, ki jih vedno z veseljem prebere: “Gospod Janez Janša ima izrazit smisel za tovrstno pisanje in včasih mu kakšna zadeva uspe tako, da me nasmeji. Sicer pa na njegovem mestu ne bi bil tako suveren v očitkih, saj je znano, da so tudi njegovi kadri naredili precej škode.”

COMMENTS

Wordpress (0)