Boris Johnson je pretiraval: Zaradi komentarjev so ga postavili pred strankarsko sodišče – TOPNEWS.si

Boris Johnson je pretiraval: Zaradi komentarjev so ga postavili pred strankarsko sodišče

Boris Johnson je pretiraval: Zaradi komentarjev so ga postavili pred strankarsko sodišče

Proti bivšemu britanskemu zunanjemu ministru Borisu Johnson bodo sprožili preiskavo zaradi morebitne kršitve kodeksa obnašanja britanske Konzervativne stranke, ker je v komentarjih o muslimanskih ženskah, ki nosijo burke, pisal žaljivo, poroča danes britanski Evening Standard.

Sklicujoč se na neimenovane vire v Konzervativni stranki, londonski časnik piše, da je bila sprejeta formalna odločitev o napotitvi Johnsona v spremstvu odvetnika na preiskovalno komisijo, prenaša Reuters.

Na sedežu Konzervativne stranke za zdaj ne želijo komentirati teh trditev.

Britanska premierka Theresa May je skupaj z drugimi visokimi konservativci včeraj pozvala Johnsona, da se opravičiti zaradi kolumne, v kateri je zapisal, da ženske, ki nosijo burke, izgledajo kot “poštni nabiralniki” in “bančni roparji”.

Predsednik britanske Konzervativne stranke Brendon Lewis je preko Twitterja sporočil, da je od Johnsona zahteval, da se opraviči, premierka May pa je sporočila, da se strinja z Lewisom, poroča AP.

“Resnično menim, da moramo biti vsi zelo previdni, ko gre za jezik in izraze, ki jih uporabljamo. In nekateri od izrazov, ki jih je Boris uporabil za opis videza ljudi, so očitno žaljivi,” je dejala premierka May.

Poleg tega je izrazila prepričanje, da bi ženske morale imeti možnost izbire, kako naj se oblačijo.

Ustanovitelj konzervativnega muslimanskega foruma, Mohamed Sheikh, je komentiral, da v Johnsonovem članku “sploh nič ni v redu”, medtem ko je konzervativni poslanec, pristojen za Bližnji vzhod Alistair Burt ocenil, da bodo mnogi Johnsonove komentarje ocenili kot žaljive.

Za zdaj nič ne kaže, da bi Johnson obžaloval sporne komentarje, ki jih je napisal v včerajšnji kolumni za Daily Telegraph.

Johnson je v tekstu sicer napisal, da je proti prepovedi burk, vendar pa, da je “popolnoma smešno, da se muslimanske ženske odločajo hoditi okrog oblečene kot poštni nabiralniki ali bančni roparji.” Njegov komentar je izzval kritike muslimanskih skupin in njegovih konzervativnih političnih kolegov.

COMMENTS

Wordpress (0)