(VIDEO) Peterica danes v DZ s kandidaturo Šarca za predsednika vlade – Marjan Šarec bo za mandatarja izvoljen z glasovi Levice Luke Mesca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Peterica danes v DZ s kandidaturo Šarca za predsednika vlade – Marjan Šarec bo za mandatarja izvoljen z glasovi Levice Luke Mesca

(VIDEO) Peterica danes v DZ s kandidaturo Šarca za predsednika vlade – Marjan Šarec bo za mandatarja izvoljen z glasovi Levice Luke Mesca

Po več kot dveh mesecih bodo danes poslanci petih strank s podpisi LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vložili kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja. O Šarčevi mandatarski kandidaturi bo DZ predvidoma odločal prihodnji teden v petek. Za sodelovanje z manjšinsko vlado se dogovarjajo tudi z Levico, a protokol o sodelovanju še ni dokončno usklajen. Pogovori na ravni predsednikov strank naj bi se nadaljevali v četrtek ali v petek. Če bo Marjana Šarca podprla za mandatarja tudi Levica, rezultati glasovanja na notranjem referendumu o podpori Šarcu bodo znani danes ali jutri, je to konec scenarijev po predčasnih volitvah, za katerega se je zavzemal Janez Janša potem, ko je padla možnost oblikovanja desno leve koalicije.

Imenovanje Šarca bo tako prekinilo ugibanja o velikem preobratu preobrata, po katerem bi Marjan Šarec ali Miro Cerar (SMC) ali Alenka Bartušek SAB prestopili k Janši. Tako so propadli tudi dogovori, po katerih je Tonin preprečil “desno” koalicijo peterice z NSi, in po katerih bi moral SMC preprečiti “levo” koalicijo s podporo Levice. Marjan Šarec bo za mandatarja tako izvoljen s pomočjo glasov Luke Mesca in Levice, potem pa še manjšinsko levo vlado (LMŠ-SD-SMC-SAB-DeSUS), ki pa bo z Levico povezana “projektno” oziroma “partnersko”, kot se bo imenovala pogodba o koalicijskem partnerstvu.

Tako imenovanemu “portugalskem scenariju”, po katerem naj bi nastala “levosredinska” oziroma “manjšinska sredinska vlada”, je za zdaj nasproti še Protokol o sodelovanju, kjer je problem, saj bi Levica, kljub temu, da ni stopila v vlado, dobila ekskluzivni nadzor oziroma pravico nadzora nad kadrovskim in vsebinskim delom delovanja vlade, in bi predstavljal “supervlado”, in bi tako rekoč usmerjala delo vlade, kar je povzročilo precej slabe volje, saj se nekateri ob tem prijemajo za glavo in dobivajo glavobole, ker bi bili ministri tako rekoč talci Levice.

Kako se bo končalo usklajevanje protokola o sodelovanju in čigava verzija bo ostala na mizi, je za zdaj še v drugem planu, saj bo najprej na mizi potrditev Šarca za mandatarja, s čimer bo peterica dobila na času, čeprav naj bi bil protokol usklajen še pred glasovanjem o mandatarju. Violeta Tomić je še včeraj dejala, da Levica ni šla v politiko, da “bi bila privesek neoliberalni vladi”, ampak so prišli z obljubo, da bodo spremenili politike, ne samo obrazov. Levica, po navedbah Tomićeve, nikakor ne more pristati na to, da bi iz koalicijske pogodbe izločili “pozitivne socialno usmerjene ukrepe”, ki so jih vanjo vnesli na pogajanjih Levice s strankami LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB.

Iz LMŠ pa so sicer včeraj, po triurnem usklajevanju protokola na ravni strokovnih skupin, sporočili, da “je sklep strokovne skupine, da je bil narejen velik korak k uskladitvi končnega dokumenta, da pa še vedno ostaja nekaj odprtih točk protokola, ki se bodo predvidoma reševale v prihodnjih dneh”

Marjan Šarec je sicer negotovost presekal že v ponedeljek z napovedjo vložitve kandidature, ki so jo poleg Marjana Šarca podprli tudi Dejan Židan, Miro Cerar, Alenka Bratušek in Karel Erjavec. Včeraj pa so o podpori Šarcu odločali še vodstvi strank, svet SMC-ja in SD-ja. Predsednik SMC Miro Cerar je v večerni izjavi za medije po seji sveta poudaril, da si v SMC želimo, “da bi Marjan Šarec uspel oblikovati vlado, ki bo uspela peljati zadeve naprej cel mandat.”

Cerar je v izjavi sicer še dejal, da je SMC dva meseca zelo konstruktiven sogovornik, in ves čas podpira oblikovanje vlade pod Šarčevim vodstvom. “Tu želimo biti nek glas ljudstva, predvsem v smislu, da mora priti do neke vlade. Seveda, pa bi si želeli stabilne in učinkovite vlade,” je pojasnil. Glede sodelovanja z Levico je Cerar dejal, da protokol o sodelovanju z manjšinsko vlado še ni usklajen, in dodal, “da če že ni bilo dovolj poguma zato, da so vstopili v vlado, naj se vsaj z izjavami ne ruši tega, kar smo z muko in res velikim naporom prigarali v teh dnevih.” Po njegovem mnenju mora biti v teh trenutkih sodelovanje z Levico še tesnejše.

Predsedstvo Socialnih demokratov je podprlo besedilo partnerske pogodbe, usklajene s strankami LMŠ, SMC, SAB, DeSUS in Levico, o njej in o koaliciji se bodo zdaj v nadaljevanju izrekali še na zborih članstva,” je povedal predsednik SD Dejan Židan. To, kdaj bo izvoljen za predsednika Državnega zbora, je zanj manj pomembno, “najbolj nujno je, da pridemo čimprej do mandatarja in do kvalitetne vlade”. “Če bi si kdorkoli drug želel, mi na tej točki ne bi problematizirali,” je še dejal Židan.

Ko pa je prišlo do te ideje, in ko ni bilo drugega interesenta, pa je sam odgovoril, da je pripravljen kandidirati, in da ga ni strah tajnega glasovanja. “Če je zaveza šestih strank, pogled predsednic in predsednikov v oči, da imaš podporo, je to neko zaupanje, ki ga v politiki želim imeti do svojih partnerjev,” je pojasnil Židan.

Resen pogovor o porazdelitvi ministrskih resorjev, ki ga po njegovih zagotovilih doslej še ni bilo, Židan pričakuje v naslednjih dneh. “Ob mestu predsednika DZ nam ponujajo še tri ministrska mesta, v SD pa ne bomo problematizirali pri njih,” je pojasnil Židan. Po njegovih besedah obstaja možnost, da se o kadrovskem razrezu dogovorijo v prihodnjem tednu že do petka, ko je v DZ predvideno glasovanje o kandidatu za mandatarja.

V zvezi s protokolom, ki ga te dni še usklajujejo, pa je Židan pojasnil, da ima njihov pogajalec navodilo stranke, da je fleksibilen. “Nam je do neke mere vseeno, ali je zapisano tako ali drugače. Predvsem mora obstajati neka dobra volja, poštena želja koalicijskih partnerjev, da sodelujemo in tisto, kar je v koalicijski pogodbi, izpeljemo. Stvari, ki so notri napisane, so potrebne in koristne za državljane, in protokol v nobenem primeru ne sme biti ovira,” je še poudaril Židan.

COMMENTS

Wordpress (0)