(VIDEO) Marjan Šarec pripravljen sprejeti vodenje manjšinska vlade – Bratuškova o Levici: Ko je potrebno zavihati rokave, stisnejo rep med noge! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec pripravljen sprejeti vodenje manjšinska vlade – Bratuškova o Levici: Ko je potrebno zavihati rokave, stisnejo rep med noge!

(VIDEO) Marjan Šarec pripravljen sprejeti vodenje manjšinska vlade – Bratuškova o Levici: Ko je potrebno zavihati rokave, stisnejo rep med noge!

Predsedniki strank LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS so se ob 9.00 sestali s koordinatorjem Levice, Lukom Mescem. Koordinator Levice Luka Mesec je Marjana Šarca in preostale štiri predsednike strank, ki sodelujejo v pogajanjih za sestavo koalicije, danes tudi uradno obvestil, da svet stranke ne podpira vstopa v koalicijo. V Levici sicer podpirajo oblikovanje sporazuma o sodelovanju s Šarčevo manjšinsko vlado. V zvezi s tem bodo v Levici danes začeli tudi interni referendum.

Predsednica SAB, Alenka Bratušek, je med sestankom 5+1 novinarjem podala ostro izjavo:

“Sicer bodo glavne poudarke iz tega sestanka dali še kolegi oziroma predvsem gospod Šarec, jaz bom pa povedala, da smo v naši stranki razočarani, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti za to, da bi blaginjo res zagotovili vsem, ampak so to samo neke parole, floskule, s katerimi gredo na volitve, potem ko pa je potrebno zavihati rokave, stisnejo rep med noge in gredo. Mi vsekakor podporo gospodu Šarcu za mandatarja dajemo, ima na mizi že danes naših pet glasov. Jaz verjamem, da bodo tudi ostale štiri stranke petorčka delale enako, tako, da se bo zgodba potem, ko bo glasovanje, ko bo gospod Šarec izvoljen, začela na novo šteti in jaz pozivam tiste stranke, ki jim je res za to, da Slovenija dobi vlado, da Slovenija in vlada res nekaj naredita za ljudi in državo, pridejo zraven, in to v polni obliki, in ne samo s podporo iz zunaj,” je povedala Bratuškova

Na vprašanje, ali je manjšinska vlada za SAB sploh opcija in, ali bi pristali na to, ali je bolje oditi na predčasne volitve, je Alenka bratušek odgovorila:

“V tem trenutku ima gospod Šarec našo podporo za mandatarja, bomo glasovali o tem in tisti, ki jim gre za to, da Slovenija dobi vlado, kot sem rekla, da gre v pravo smer, bodo morali pokazati, če jim je res do tega. Volivci so pokazali, da želijo levo, levosredinsko vlado in na nek način je žalostno, da je prav Levica tista, ki bo, če bo res tako, onemogočila levo vlado. Več pa gospod Šarec.”

“Odločitev je takšna, kot je. Dogovorili smo se, da se bomo pogovarjali naprej o možnostih sodelovanja. Opcija je tudi manjšinska vlada, če bo ponujeno sodelovanje, ki bo vzdržno,” je o odločitvi Levice, ki ne bo vstopila v njegovo vlado, pripravljena pa ga je podpreti za mandatarja, povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič je na Twitterju zapisal, da je “škoda za odločitev Levice”. “Pogajanja so bila konstruktivna in veliko bi lahko naredili skupaj. Nikoli sicer zadeve niso idealne, vendar vstop v vlado omogoča, da se izpolnijo dane obljube pred volitvami. Škoda za to izgubljeno priložnost,” je menil Levanič.

“Odločitev Levice me ni presenetila, zavedam se, da je za vstop v vlado potreben pogum. To ni enostavno. SMC še naprej podpira Marjana Šarca,” je poudaril predsednik SMC Miro Cerar in pripomnil, da manjšinska vlada ni najboljša možnost za Slovenijo.

COMMENTS

Wordpress (0)