(VIDEO) V pričakovanju prelomne odločitve Levice – TOPNEWS.si

(VIDEO) V pričakovanju prelomne odločitve Levice

(VIDEO) V pričakovanju prelomne odločitve Levice

Točno ob 18.00 se je na sedežu Levice v Ljubljani začela seja sveta stranke, ki šteje več kot 40 članov, na kateri odločajo o morebitnem vstopu v vlado Marjana Šarca. Kot smo lahko izvedeli pred sejo sveta bo izvršilni odbor oziroma vodstvo stranke zgolj predstavilo doseženo v pogajanjih, ne bodo pa predlagali sklepov v smislu, kako naj se članstvo odloči. Na mizi so vse tri opcije, od zavrnitve vstopa v koalicijo do projektnega sodelovanja v smislu podpore mandatarju in manjšinski vladi, kot tudi vstop v koalicijo.

Problem, ki ga omenjajo je, da gre za skupino liberalnih strank, ki ni kompatibilna s programom Levice, predvsem pri vprašanjih financiranja vojske, privatizacije državnih podjetij oziroma predvsem prodaje Ljubljanske banke. Več je Levica dosegla na področju zdravstva, šolstva in določenih koncesij pri plačni politiki ter pri davkih. Ali bo to dovolj, da prepriča različne skupine znotraj sveta stranke, pa bomo videli pozno sinoči, saj naj bi svet zasedal več ur.

V vsakem primeru pa bo vodstvo Levice svojo odločitev preverilo na znotraj-strankarskem referendumu. Tega morajo v Levici sklicati v sedmih dneh, o sklicu pa morajo biti obveščeni vsi člani stranke, najkasneje tri dni pred začetkom referenduma. Glede na navedene roke bo moral svet stranke odločitev o referendumu sprejeti še nocoj, saj procedura traja deset dni, drugi krog iskanja mandatarja pa se zaključi 10. avgusta.

Pred današnjim odločanjem Levice o sodelovanju z vlado pod vodstvom Marjana Šarca so morebitni koalicijski partnerji večinoma optimistični. V LMŠ pričakujejo pozitiven odgovor Levice, medtem ko so bolj skeptični v DeSUS-u. Koordinator Levice Luka Mesec dogajanja danes ni komentiral, poslanka Levice Violeta Tomić pa je pred sejo sveta stranke dejala, da bo Levica svojo odločitev Marjanu Šarcu sporočila v sredo.

COMMENTS

Wordpress (0)