(VIDEO) Danes odločitev o podpri Šarcu? Formula 5+1 ali vstop Levice v koalicijo? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Danes odločitev o podpri Šarcu? Formula 5+1 ali vstop Levice v koalicijo?

(VIDEO) Danes odločitev o podpri Šarcu? Formula 5+1 ali vstop Levice v koalicijo?

V Kamniku se je ob 10.00 uri začel sestanek predsednikov šestih parlamentarnih strank, na katerem naj bi se dokončno dogovorili o podpori Levice Šarčevi koaliciji. Kot je pred sestankom povedal predsednik Desusa Karel Erjavec, bi se danes morali dogovoriti o podpori Marjanu Šarcu za izvolitev za mandatarja v drugem krogu. tudi predsednik SD Dejan Židan je podobno kot Erjavec mnenja, da bi se danes morali dogovoriti o koaliciji in podpori Šarcu za izvolitev.

Od uskladitve koalicijske pogodbe, ki je na mizi šesterice, pa je odvisno, ali bo Levica polni del koalicije v smislu prevzemanja odgovornosti in tudi prevzela ministrska mesta ali pa bo peterica z Levico podpisala poseben separatni sporazum o podpori mandatarju in vladi. Lider Levice Luka Mesec je pred sestankom dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti, da pa pri koalicijski pogodbi pričakuje vsaj takšne koncesije glede njihovih programskih izhodišč, kot jih je peterica dala Novi Sloveniji.

Iz dosedanjih izjav liderjev potencialne koalicije kot tudi Marjana Šarca, da je treba pogajanja glede sestave nove vlade čim prej zaključiti in izvoliti mandatarja ter operativno vladati, kar pomeni, da verjetno tretjega kroga ne bo, in da se bodo glavne odločitve sprejele v prihodnjih dnevih.

Luka Mesec je še pred sestankom sicer dejal, da bodo jutri in pojutrišnjem v koalicijskih pogajanjih in o sklepih današnjega dogovora odločali organi njihove stranke, kar pomeni, da kljub napovedanim današnjim več urnim pogajanjem, ki pa naj ne bi trajala tako dolgo kot pogajanja s Toninom do 23.00 ure zvečer, naj bi se slednja končala nekje pozno popoldne.

COMMENTS

Wordpress (0)