(VIDEO) V nedeljo repriza maratonskega sestanka koalicije v Kamniku – Najverjetnejši scenarij je, da bomo dobili koalicijo 5 plus 1 – TOPNEWS.si

(VIDEO) V nedeljo repriza maratonskega sestanka koalicije v Kamniku – Najverjetnejši scenarij je, da bomo dobili koalicijo 5 plus 1

(VIDEO) V nedeljo repriza maratonskega sestanka koalicije v Kamniku – Najverjetnejši scenarij je, da bomo dobili koalicijo 5 plus 1

Danes je začel teči drugi krog oziroma 14. dnevni rok za iskanja mandatarskega kandidata. Čeprav predvsem v NSi in predsednik državnega zbora Matej Tonin stavijo na izvolitev mandatarja v tretjem krogu, pa kot vse kaže Marjan Šarec želi zadevo končati v naslednjih dveh tednih, ko naj bi še šesterica predsednikov strank dogovorila za podporo mandatarju. Maratonska pogajanja o koaliciji, v kateri predsedniki petih strank tečejo drugi krog, Levica pa prvega.

Glede na vse krajše roke za izvolitev mandatarja je možno, da bi se v primeru, če Levica in peterica predsednikov strank ne bosta do konca uskladili koalicijske pogodbe za vstop Levice v koalicijo, bo Levica zgolj podprla izvolitev mandatarja ter podpisala separatno koalicijsko pogodbo po formuli 5 plus 1. Vse, kar bo več od tega, je glede na izjemno kratke roke, po katerih bi morali v prihodnjih 14-ih dneh uskladiti koalicijsko pogodbo, bo presenečenje. V Levici namreč nameravajo izvesti referendum, v nekaterih drugih strankah, pa zadevo spraviti čez organe stranke ter seveda predlagati mandatarja.

Tako, da ne bo nobeno presenečenje, če bi se v tej fazi dogovorili za izvolitev mandatarja, ki ima potem tri mesece časa za sestavo in izvolitev ministrskega kabineta. Kot je poslance seznanil predsednik parlamenta, bi o mandatarju lahko najprej odločali 13. avgusta in najkasneje 17. avgusta prihodnji mesec.

Socialni demokrati nedeljo pričakujejo z optimizmom, “kar se mene tiče smo lahko tudi do 12-tih zvečer”, je povedal Dejan Židan. Jaz, kolikor opazujem sedanji šesterček, imam občutek, da smo vsi z nekimi dobrimi nameni, da smo vsi tam zato, da realiziramo obljube, ki smo jih dali svojim volivcem.

V izjavi za medije so v DZ potrdil, da se je z glavnimi zahtevami Levice že seznanil, in jim je naklonjen. “Marsikaj od tega smo tudi mi že uspeli izpogajati,” je dejal prvak SD in spomnil na dvig minimalne plače in ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. Kot je dodal, pa so tudi v obstoječi različici koalicijske pogodbe uspeli ohraniti glavno točko – učinkovito javno zdravstvo.

Na vprašanje o fiskalni vzdržnosti morebitne uresničitve ukrepov, ki jih predlagajo v Levici, pa je Židan odgovoril, da “nobena politična stranka nima pravice trošiti tistega, česar ni”. Ključno vprašanje za Židana pa je, ali so politične stranke pripravljene narediti vse, “da zaščitijo demokratične vrednote v Sloveniji.”

Franc Jurša iz Desusa pa dodaja: “No, to je zdaj druga varianta in druga cesta. Mi smo govorili, da ne bi šli z njimi v vlado, seveda pa se je potrebno dogovoriti kaj lahko skupaj realiziramo. To je ključno vprašanje,” je bil realističen Jurša.

Odločitev Levice za pogovore o koaliciji je pozdravil vodja poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek (SAB) Marko Bandelli. Kot je ocenil, “je prav, da tudi v oni prevzamejo odgovornost, ne le v času kampanje, in dejansko, če bi bili del vlade realizirajo to, kar so tudi oni govorili, promovirali. Pomisleki, mislim, da se bodo rešili. To so kompromisne zadeve”. Tudi glede nadaljevanja pogovorov je optimističen. Bandellija ni strah morebitnih nepričakovanih potez Levice, če bi bila ta del vlade. Za pogajanja je čas zdaj. “Ko je koalicijska pogodba sestavljena, je to to,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)