(VIDEO) Marjan Šarec: “Izjava Luke Meseca po prvem srečanju je bila skoraj daljša od samega sestanka” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec: “Izjava Luke Meseca po prvem srečanju je bila skoraj daljša od samega sestanka”

(VIDEO) Marjan Šarec: “Izjava Luke Meseca po prvem srečanju je bila skoraj daljša od samega sestanka”

Med predstavniki LMŠ in Levico je včeraj potekal prvi sestanek, ki so se mu približno po dobri uri pridružili še predstavniki ostalih štirih strank. Tokrat sta za razliko od prejšnjih pogajanj oba predsednika strank Luka Mesec in Marjan Šarec stopila skupaj pred novinarje. “Smo v fazi, ki se ji lahko reče začetek pogajanj šestih strank, sestanek je pokazal, da pogovori imajo smisel,” je po srečanju LMŠ-ja in Levice dejal Marjan Šarec. “

Šest strank se bo pogajalo, mi bomo v zelo kratkem času – strokovne skupine – opravile usklajevanje, da se pride do izhodišča za končno pogajanje vseh predsednikov. In to se bo zgodilo tako, kot se je zgodilo nazadnje, ko smo imeli večurna pogajanja. In bomo tam poskušali tudi uskladiti naša stališča in doseči dogovor, ker mislim, da je prav, da smo aktivni pri tem, da zadeve izpeljemo operativno, in da tudi pridemo do dogovora. Današnji sestanek je pa seveda pokazal, da pogovori imajo smisel, in da smo vsi za to, da pogajanja potekajo. Kajti, če bi danes ugotovili, da smo si tako narazen, da to nima smisla, potem bi šli vsak svojo pot. Ker smo ugotovili drugače, smo se vsi strinjali, da bomo vložili ves potrebni napor za dosego cilja, ki pa je oblikovanje vlade v predvidenih rokih. Se pravi ciljamo na drugi krog.”

Na vprašanje, koliko časa bodo trajala pogajanja, je Šarec dejal, da je to težko napovedati, “odvisno od tem, ki jih bodo odpirali, in kjer bodo razhajanja, ker seveda moramo vedeti, da nismo vsi ena stranka. Če bi bili, potem nas ne bi bilo toliko, in bo potrebno vložiti kar precej napora, da se približamo. Tokrat so se dogovorili za protokol, za tehniko pogajanj, sledila bodo usklajevanja na strokovnih skupinah, ki bodo dala podlago za končna usklajevanja šestih predsednikov strank,” je pojasnil.

“Mi smo si postavili zelo kratke roke, ker so bila osnovna pogajanja seveda že izvedena, precej dolgotrajna, tudi znotraj ostalih petih strank, tako, da nam sedaj ostane to, da uskladimo ta ključna področja.” Pogajanja se bodo nadaljevala v naslednjih dneh in celo urah, saj je časa zelo malo, če se presodijo vsi roki in notranja odločanja v strankah. Ocenil je, da je časa za dosego osnutka koalicijske pogodbe, vsem sprejemljivega, približno teden dni.

Predsednik Levice Luka Mesec je opozoril na precejšnja vsebinska razhajanja in da časa ni na pretek. “Mi smo opozorili že v torek, da je časa za uskladitev zelo malo. Nimamo par tednov časa, kot je bila situacija z usklajevanjem z NSi-jem. Ampak je zaradi notranjih procesov tako v naši stranki kot v nekaterih drugih, kot smo danes izvedeli, časa za uskladitev dober teden. Zaradi tega smo morali tudi časovnico pogajanj zelo prilagoditi, se pravi, gremo na neko zelo hitro varianto, da poskušamo priti v enem tednu do koalicijske pogodbe, ki bo sprejemljiva v tolikšni meri, da jo lahko stranke damo v potrjevanje na naše notranje procese. V Levici to pomeni referendum, se pravi glasovanje vseh članov, in potem se bo videlo, ali smo zmožni priti skupaj ali ne. Danes smo v Levici predvsem predstavili videnje koalicijske pogodbe, ki nam je bila posredovana včeraj. Se pravi, kritika te pogodbe, ki je tako vsebinska. Notri so nekatere stvari, s katerimi se absolutno ne strinjamo,” je povedal Luka Mesec. Kot je povedal, so absolutno proti povečanju sredstev za vojsko, vključno s sestavljanjem dveh bataljonskih skupin, in proti nadaljevanju privatizacije. Pogrešajo program za odpravo revščine in doseganje podnebnih ciljev. Ocenili so tudi, da je besedilo pogodbe, kakršno je, bilo usklajeno z NSi-jem, fiskalno nevzdržno, in bi prineslo milijardo ali več dodatne luknje v proračunu, saj je vsebovalo kup novih odhodkov. Tudi Levica hoče nove odhodke, je poudaril Mesec, saj hočejo višati minimalno pokojnino. A obenem bi uvedli tudi nove prihodkovne postavke, denimo davek na nepremičnine, višji davek na dobiček, povečali bi tudi prispevke delodajalcev v blagajno ZPIZ-a.

“Nočemo imeti pogodbe, ki bo seznam dobrih želja, ampak pogodbo, v kateri bodo politike jasno zapisane, in ki jih bo vlada izvajala, ne pa, da je pogodba samo nek neresen dogovor.”

COMMENTS

Wordpress (0)