Ekvador ukinil politični azil Julianu Assange-u? – TOPNEWS.si

Ekvador ukinil politični azil Julianu Assange-u?

Ekvador ukinil politični azil Julianu Assange-u?

Po šestih letih Assangejevega bivanja v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu naj bi ekvadorska vlada ukinila politični azil ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assange-u. Pripravljena ga je odsloviti iz svojega veleposlaništva v Londonu in predati britanskim oblastem.

Z najnovejšo potezo ekvadorske vlade bi se odprla pot za njegovo izročitev Veliki Britaniji. V medijih se je že več mesecev špekuliralo o tem, kako se bo v zvezi s politični azilom Juliana Assange-ja odločila ekvadorska vlada po lanski zmagi socialista Lenina Morena na predsedniških volitvah.

Predsednik Ekvadorja Lenin moreno in urednik WikiLeaksa Julian Assange

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je sporočil, da se je za zaprtimi vrati pogovarjal z vlado Velike Britanije, da bi dosegel sporazum, na podlagi katerega bi Ekvador ukinil politični azil Julianu Assange-u, Assange-a pa bi nato izročili britanskim oblastem.

Avstralski državljan Assange se že od leta 2012 nahaja v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu, potem ko so ga na Švedskem obtožili zaradi posilstva. Znotraj ekvadorskega veleposlaništva ga britanske oblasti doslej niso mogle aretirati zaradi njegove eksteritorialnosti (nepodrejenost oblasti države, na katere ozemlju s posebnim privoljenjem biva).

Predsednik Ekvadorja Lenin moreno in urednik WikiLeaksa Julian Assange

Švedska je medtem že lani odstopila od obtožnice, vendar pa mu v Veliki Britaniji še naprej grozi aretacija, saj se ni odzival na vabila britanskega sodišča. Assange se prav tako boji, da bi ga Velika Britanija utegnila izročiti Združenim državam Amerike, zaradi objav ameriških tajnih dokumentov vojaka Chelsea Manninga na spletni strani WikiLeaksa.

COMMENTS

Wordpress (0)