Der Standard: Hrvaška predsednica Kolinda je senca nad Hrvaško – TOPNEWS.si

Der Standard: Hrvaška predsednica Kolinda je senca nad Hrvaško

Der Standard: Hrvaška predsednica Kolinda je senca nad Hrvaško

Avstrijski dnevnik Der Standard je objavil analizo znanega novinarja Paula Lendvaija (avstrijskega državljana, madžarskih korenin), strokovnjaka za Balkan, o politični dejavnosti hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Besedilo je opremljeno z naslovom Senca nad Hrvaško in govori o tem, da je hrvaška predsednica “tesno povezana z desnimi nacionalističnimi krogi”.

Paul Lendvai

”Svetovna prvenstva v nogometu ponujajo možnost zmagovalcu, da napolni s ponosom ne le navijače na stadionu, ampak tudi celoten narod, ” piše Lendvai in doda, da je razumljivo, da je igra hrvaške nogometne reprezentance v domovini kot tudi v hrvaški diaspori povzročila veliko evforijo.

To je izkoristila hrvaška predsednica, ki so jo mediji slavili kot ”najlepše odkritje svetovnega prvenstva ” in ” tajno zvezdo ” hrvaške reprezentance. Hkrati pa poudarja, da je majhno število opazovalcev od zunaj opazilo tudi nekatere “skrb zbujajoče povratne pojave” hrvaškega proslavljanja, kot je bil nastop “ultranacionalističnega pevca Thompsona” na sprejemu hrvaških nogometašev po vrnitvi iz Moskve.

Kolinda je “blizu desnim nacionalističnim krogom”

”Hrvaški nacionalizem najhujše vrste je dobil veter v hrbet, ” piše Standard in opozarja, da je predsednica Grabar-Kitarovič predlagala, da mednarodna komisija najde resnico o tem, kaj se je zgodilo v koncentracijskem taborišču Jasenovac in Stara Gradiška, ”v katerem je ustaški režim, sicer Hitlerjev zaveznik, ubil več deset tisoč Srbov, Judov, Romov in nasprotnikov režima”.

Standard opozarja, da liberalni opazovalci očitajo Kolindi takšne ideje, ki pričajo o ”njeni tesni povezanosti z desnimi nacionalističnimi krogi”. ” V nasprotju z zmerno konservativnim premierjem Andrejem Plenkovićem, se je hrvaška predsednica izognila zavzeti stališče o sporni pobudi za razpis referenduma, ki bi zmanjšal pravice srbski manjšini ”, piše Der Standard, ki ugotvlja, da Kolinda očitno ”trdo in predano dela na tem, da bi bila ponovno izvoljena na predsedniških volitvah prihodnje leto “.

”Zunaj nogometnega igrišča je petletna bilanca hrvaškega članstva v Evropski uniji mračna, če se pogleda izven okvira salonske sprejemljivosti fašizma ”, piše Standard in zaključi, da v Hrvaški prevladuje velika brezposelnost in da se ljudje množično izseljujejo iz države.

COMMENTS

Wordpress (0)