(VIDEO) Janša v Bovcu pomiril svojo bazo z obljubo o novih volitvah – Letos, namesto SV, SDS-u kuhala italijanska civilna zaščita… – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša v Bovcu pomiril svojo bazo z obljubo o novih volitvah – Letos, namesto SV, SDS-u kuhala italijanska civilna zaščita…

(VIDEO) Janša v Bovcu pomiril svojo bazo z obljubo o novih volitvah – Letos, namesto SV, SDS-u kuhala italijanska civilna zaščita…

“Upam, da bodo tisti, ki so lani pisali o tem, da je slovenska vojska kuhala za SDS, letos zadovoljni in bodo pisali, da je italijanska civilna zaščita kuhala za Slovensko demokratsko stranko.

S srečanjem občinskih odborov SDS se je včeraj v Bovcu začel tradicionalni poletni tabor SDS in Gorniškega kluba Henrik Tuma. Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdi boljša možnost predčasne volitve. Janša je kritično ocenil trenutne povolilne politične razmere, v katerih se poskuša s strani politike in medijev zamegliti vlogo relativnega zmagovalca volitev. V tej luči je tri dosedanje vladne stranke označil za “absolutne poraženke”.

“Tako, da se ne razburjate, če danes novinarji prvič po katerihkoli volitvah striktno pišejo relativni zmagovalci. Imamo volilni sistem, ki doslej še nikoli ni dal absolutnega zmagovalca, se pravi vedno smo imeli relativne zmagovalce, samo vedno se je pisalo brez pridevnika, sedaj se piše to s pridevnikom. Nič hudega, tehnično gledano smo relativni zmagovalci. Imamo pa po teh volitvah tudi absolutne poražence. In ti absolutni poraženci so tri stranke dosedanje vladajoče koalicije. Vsi trije skupaj niso dobili toliko glasov kot mi. Kljub temu ravno sedaj ravno te tri stranke aktivno vsak dan sestavljajo novo vlado. No in seveda medijska srenja, ki to spremlja in navija za to, da bi stara vlada postala tudi nova z nekimi dodatki, nikoli ne napiše, da gre za absolutne poražence, ki sestavljajo vlado. Ko pa imamo mi kak pogovor s potencialnimi koalicijskimi partnerji, pa pravijo relativni zmagovalci niso uspeli.”

Janša očitno še vedno ni odstopil od namere, da bi SDS vsaj v tretjem krogu prevzela mandatarstvo in oblikovati vlado.

“Naš cilj je sestaviti učinkovito vlado, ki bo sposobna delati za dobro cele Slovenije, torej vseh delov, ne samo centra in tistih, ki so vedno korak bližje k rešitvam in k denarju. Če nam to ne bo uspelo, bomo še malo počakali. Ne bo treba dolgo. Kakih velikih dilem v SDS glede ravnanja v prihodnje ni. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da Slovenija dobi, in to čimprej, kolikor lahko na to vplivamo, vlado, ki bo Slovenijo postavila na prvo mesto, ki bo delala v dobro Slovenije, ki bo odgovorna do našega sosedstva, Evropske unije in Nata in vseh povezav, kjer smo, in ki nobene od teh ne postavlja pod vprašaj, kot sedaj nekateri drugi, ki sestavljajo koalicijo. Vemo, kaj so plusi, kaj so minusi, vemo, zakaj smo glasovali na referendumih tako za samostojno Slovenijo, kot za Evropsko unijo in Zvezo Nato. Vemo, kaj so prednosti in slabosti. Evropsko unijo smo tudi vodili v mandatu 2004-2008. V mandatu, ki se je začel, bo Slovenija ponovno na čelu EU. Ne predstavljam si, kako bi jo vodili tisti, ki ne znajo našteti niti držav članic. Slovenska demokratska stranka je na te izzive pripravljena”.

Dobršen del govora v Bovcu pa je bil namenjen tistim, ki naj bi mu iz ozadja domnevno poskušali preprečiti, da prevzame oblast v državi.

“Vemo tudi, da v tem povolilnem času pri tistih, ki skušajo iz ozadja vplivati, da se sestavi levo – leva koalicija, Mesečeva koalicija, kakršnakoli koalicija, samo da Slovenske demokratske stranke kot absolutno prve stranke na zadnjih volitvah ne bi bilo zraven. Skratka tisti, ki se iz ozadja trudijo, da bi Slovenija dobila neučinkovito obvladovano izvršilno oblast in vlado, pravzaprav oblast že imajo. V mandatu, ki je minil, ni vladala vlada. Vlada je dajala neko fasado temu, kar se je dogajalo. Vlada je na to tudi pristajala. Nekateri tam so vedeli, za kaj gre, drugi so bili ministri nevede. Stvar se je dogajala tako kot že mnogokrat doslej v Sloveniji, ko je vlado imela v rokah takoimenovana levica. So bile tudi boljše in slabše leve vlade, ampak, kar je bilo nazadnje, vlada ni bila. Se pravi tisti, ki skušajo sestaviti nekaj za prihodnje, ne sestavljajo oblasti, ker oblast imajo, sestavljajo novo Potemkinovo vas, neko novo kritje za to, da bo vse tako, kot je bilo doslej. Če do tega poteče nekaj mesecev, to njih ne skrbi, še bolje. Sedaj ni nihče odgovoren…

Tisti, ki si iz ozadja želijo še naprej neke neučinkovite vlade, ki bo fasada za dejansko vladanje interesnih skupin, lobijev in omrežij, tisti nimajo nobenih problemov s tem, če sestavljanje vlade traja še mesece. Kot je že včasih bilo v Sloveniji. Njih ne zanimajo čakalne vrste, kritične situacije v slovenskem zdravstvu, ne zanimajo jih problemi, ki se kopičijo, ker je Slovenija de facto preveč centralizirana država, njih ne zanima, da ste tisti, ki ste prišli v Bovec iz različnih smeri, čakali v vrstah – odstranjujejo cestninske postaje, ki bi morale biti odstranjene leta 2008 in to sredi sezone – ampak tistih, ki iz ozadja vladajo, to ne zanima. Oni ne čakajo v vrstah, oni ne nosijo nobene odgovornosti, niso podpisani pod tem, zato so zainteresirani, da je tudi v prihodnje tako. Te stvari je treba videti, če hočemo dejansko ravnati razumno, dobro za Slovenijo, dobro za Slovensko demokratsko stranko, ker bo v prihodnosti nekaj takšnih odločitev potrebno sprejeti”.

Janša je dejal, da je to, kar je postalo jasno po takoimenovanem prvem krogu oblikovanja vlade, je bilo jasno že pred volitvami. “Ko sva šla z ženo z volišča, so me tam spraševali, kaj bo danes, in rekel sem volitve bodo in naredili bomo prvi korak. In prvi korak smo naredili. Vedeli smo, da zaradi volilnega sistema in vsega, kar se je dogajalo, na volitvah v takšnem proporcionalnem sistemu, ki ga imamo, ni možno dobiti 51%. Sledi drug korak, tretji korak..

Če bomo v drugem koraku lahko sestavili učinkovito in razvojno vlado, ki bo presegla vse te dileme, ki so se v Sloveniji nakopičile v zadnjih treh desetletjih, nekatere so podedovane od prej, potem bomo to storili. A postalo je jasno, da bomo to lahko storili šele potem, ko bodo izčrpane vse možnosti, da se oblikuje podobna vlada kot doslej. Naredili bodo vse, da bi se tako zgodilo, pa ne glede na to, kako bodo to poimenovali: portugalski model, sudanski model, kakršenkoli model že. Samo za to, da se ne bi nič spremenilo, da bi vi še vedno plačevali 30% več za storitve, da bi se njihovi žepi polnili, in da ne bi bili za nič odgovorni. Vse bodo storili za to, da bi temu bilo tako še naprej. Mi pa bomo storili vse, da temu ne bo tako.

Čaka nas veliko naporov. Če bo k temu treba dodati napore za nove predčasne volitve, jih bomo pač dodali. Slovenska demokratska stranka je to sposobna. Mi ne kličemo novih volitev. Rekel sem že prej, da bomo naredili vse, da se sestavi stabilna vlada, ne vidimo pa rešitve v tem, da se nadaljuje vlada, kot je bila doslej. Bistveno boljša alternativa temu so nove volitve. Mislim, da je to tudi večinsko prepričanje v Sloveniji. Skratka ne delamo na tem, a če se bodo nove volitve zgodile, tudi na teh nameravamo zmagati, in to še z večjo razliko.

Sicer pa se je spomnil tudi lanskoletnega tabora, kjer je pozornost pritegnilo dejstvo, da je za množico privržencev SDS-a kuhala slovenska vojska. Letos so za to najeli italijansko civilno zaščito.

” Lani smo, kot je delno spomnil to že Danijel, potem ko smo zaključili druženje na taboru, lahko prebirali in poslušali dva tedna v slovenskih medijih o tem, ali je Slovenska vojska kuhala za Slovensko demokratsko stranko. A si predstavljate ta zločin? Da bi slovenska vojska kuhala za slovensko stranko? Kot da ne živimo v isti državi. Upam, da bodo tisti, ki so to lani pisali, letos zadovoljni in bodo pisali, da je italijanska civilna zaščita kuhala za Slovensko demokratsko stranko. Končno smo pa v Evropski uniji. Poleg tega pa ne lani, ne prej, ne letos, ne kadarkoli v prihodnje to ne bodo usluge, ampak so to storitve, ki jih najamemo in plačamo. V zvezi s tem se delajo problemi, ko pa so druge zabave na državne stroške, ker gredo milijoni, je pa to vse v redu. Torej to je zgodba o dvojnih merilih, ki jim je treba vsaj počasi, če že ni možno hitro, narediti konec. In prihajajo leta, ko po naših druženjih takšnih in podobnih neumnosti ne bomo več prebirali in poslušali”.

COMMENTS

Wordpress (0)