(VIDEO) Počivalšek o medijski gonji in očitkih, da podpira vstop SMC v koalicijo z Janšo: “Navijam za kompetentno in stabilno vlado” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Počivalšek o medijski gonji in očitkih, da podpira vstop SMC v koalicijo z Janšo: “Navijam za kompetentno in stabilno vlado”

(VIDEO) Počivalšek o medijski gonji in očitkih, da podpira vstop SMC v koalicijo z Janšo: “Navijam za kompetentno in stabilno vlado”

V središču medijske pozornosti se je v teh dneh poleg koalicijske kombinatorike znašel tudi minister za gospodarstvo v Cerarjevi vladi, Zdravko Počivalšek. Posebne pozornosti je Počivalšek deležen s strani največje komercialne medijske hiše Pro Plus, kar verjetno ni slučaj. AVK še vedno ni odločil o soglasju glede prevzema Pro Plusa s strani, ki je že prevzel hrvaško Novo TV, kjer je ameriški sklad KKR že dobil soglasje varuha konkurence. Počivalšek se zato sprašuje, kakšni so razlogi za medijsko pozornost, ki je je bil deležen v zadnjih dneh.

Novinarka POP TV mu je očitala, da je stroške odvetniške pisarne, ki je na Upravnem sodišču dosegla prepoved objave ugotovitev KPK o sestankovanju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in vplivnega Janeza Zemljariča. Pop TV je Počivalšku očital, da ministra Počivalška v zasebni tožbi zastopa ista odvetniška pisarna, ki jo je že prej najemalo tudi ministrstvo za gospodarstvo. Počivalšek pravi, da gre pri vsem skupaj za laži in diskreditacijo, saj mu odvetniška pisarna glede zastopanja sploh še ni izdala računa, saj jo je najel šele 18. junija letos.

Ob tem je zanimivo, da so 18. julija o Počivalšku pisali tudi v tedniku Demokracija v članku: “Saj ni res, pa je: tako je sodišče “zaščitilo” Zemljariča”, kjer so se obregnili ob prepoved objave ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije. Zgodba o stikih med Počivalškom in Zemljaričem se je začela jeseni leta 2016, ko je fotograf revije Reporter pred Ministrstvom za gospodarstvo v objektiv “naključno” ujel Janeza Zemljariča, nekdanjega načelnika Službe državne varnosti. Počivalšek je lobistični stik pravilno prijavil KPK in povedal, da mu Zemljarič predstavljal zamisel za polmilijardni projekt izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt.

A je protikorupcijska komisija ravno na podlagi njegove prijave izdelala poročilo, kjer ugotavlja da, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist – tako naj bi bilo ravnanje s strani lobista kot tudi lobirancev nezakonito. Počivalšek se je na poročilo pritožil, in ker sodni spor še ni bil končan, je pred objavo iskal pravico pred Upravnim sodiščem. Odvetniška pisarna, ki zastopa Počivalška je namreč sprožila spor proti ugotovitvam KPK, “ker bi mu objava lahko politično škodila, denimo na volitvah ali pri nastajanju vlade po volitvah”.

Kot poroča Demokracija KPK očita ministru “nepravilno ravnanje, ko je Zemljariču dovolil lobiranje, po začasni odredbi pa KPK o ugotovitvah ne sme obvestiti javnosti, pa tudi pristojnih za nadzor nad delom in imenovanje ministra ne, saj škode pozneje, če bi se pokazalo, da so ugotovitve KPK napačne, ne bi bilo mogoče popraviti. Informacije o ravnanju ministra pa bo še vedno mogoče objaviti po razpletu sodnega spora o pravilnosti ugotovitev KPK o nedovoljenem lobiranju in torej škoda za obveščanje javnosti ne bo nepopravljiva, so ocenili sodniki. Kot primera, kako učinkujejo javne objave, je Počivalšek sodišču navedel primer nekdanje notranje ministrice in predsednice LDS Katarine Kresal, ki je odstopila po objavi ugotovitev o najemu stavbe na Dimičevi za NPU, in padec vlade Janeza Janše po objavi poročil o premoženjskem stanju predsednikov strank. Pri slednjem je sodišče pozneje res ugotovilo, da je KPK kršila zakon, ker obtoženemu šefu vlade ni omogočila odgovoriti na očitke pred objavo”, tako Demokracija.

Počivalšek je zgrožen nad ravnanjem medijev. “Sprašujem se, kakšen je razlog te gonje proti meni, ki se je začela že pred volitvami in se nadaljuje ravno sedaj, ko se sestavlja vlada”, pravi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in dodaja, “da je že večdnevno natolcevanje in gonja nekaterih medijev proti njemu glede ugotovitev KPK v zadevi Zemljarič postala že prav bizarna”. Počivalšek: “Odločno zavračam natolcevanja in laži o domnevnem plačevanju odvetniških storitev moje zasebne zadeve iz sredstev Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. To je laž!” Račun, ki naj bi bil po lažnih navedbah novinarke POP TV izdan za plačilo mojih zasebnih storitev v zadevi tožbe zoper KPK, je bil ministrstvu s strani odvetniške družbe Čuk in Pleško izdan za povsem drugo zadevo. Za tožbo proti KPK sem, poudarjam, kot fizična oseba, odvetniško družbo pooblastil šele 18. junija 2018, kar dokazujem s tem pooblastilom. Sporni račun, ki ga je plačalo ministrstvo, in ki mi ga očitate, pa je bil izdan za storitve že v decembru 2017, ko odvetniška družba zame kot fizično osebo sploh ni opravljala nobenih storitev v zvezi s KPK, saj niso imeli mojega pooblastila. Ta odvetniška družba zame osebno glede te zadeve s KPK ni opravila nobene storitve do 18. junija 2018, zato so navedbe novinarke res smešne in lažnive. Prispevek govori tudi o domnevnem konfliktu interesov, kar je senzacionalistično izjavila novinarka komercialne televizije. To ni res! Zavračam ta novinarska ugibanja, saj je družba Čuk in Pleško le ena izmed odvetniških družb, s katero ministrstvo sodeluje in je sodelovalo. Nadvse smešno pa je, da odvetniška družba za to mojo zasebno zadevo še sploh ni izdala računa, novinarka POP TV pa mi očita, da je račun plačalo ministrstvo! Torej je po njenih ugibanjih ministrstvo plačalo nekaj česar sploh ni ali kaj? Edino, kar sem do sedaj dobil, je račun za takso, ki sem ga plačal v torek. Potrdilo vam lahko z veseljem pošljem” pravi minister, ki je postal tarča medijev potem, ko se je začelo govoriti, da je domnevni zagovornik vstopa SMC v koalicijo oziroma vlado Janeza Janše.

“Jaz sem optimist, verjamem, da bomo prišli do situacije, ko bomo sestavili neko stabilno vlado. Verjamem, da Slovenija rabi stabilno vlado, gospodarstvo. Evropa se ohlaja, ohlaja se tudi svetovno gospodarstvo. Če že ne iz čisto ekonomskih razlogov, pa zaradi teh protekcionistističnih zadev ali pa trgovinske vojne, ki se je začela izvajati, in Slovenija mora priti v naslednje obdobje, ko ne bo tako lahko poslovati s stabilno in kompetentno vlado, in zato navijam za tako vlado. In verjamem, da bo na neki točki prevladal razum, in da bomo zmogli tako vlado tudi narediti.”

Na vprašanje, kateremu scenariju daje prednost, vrnitvi Tonina k Šarcu, manjšinski vladi ob podpori Levice ali za vlado pod vodstvom Janeza Janše, pa pravi: “Ne bi zdaj špekuliral, eksaktno lahko povem, da sem za vsako stabilno vlado.”

Ob tem je zanimivo, da je kljub prepovedi Upravnega sodišča vsebina odločbe KPK-ja prišla v času pogajanj o sestavi nove vlade, kjer naj bi Počivalška mediji identificirali kot zagovornika koalicije s SDS znotraj SMC-ja. Paradoks pa je, da je KPK poročilo napisala ravno na podlagi prijave oziroma samoprijave ministrstva oziroma Počivalška o lobističnem stiku. Prvič je Zemljarič aprila 2016 Evi Štravs Podlogar dal vizitko, na kateri so bile številke družbe Eti-par, in so ta stik prijavili kot lobiranje za to družbo.

Na sestanek 27. julija z ministrom in sodelavkama naj bi Zemljarič prinesel mapo s predstavitvijo projekta “Izolski otok”, ki jo je pripravilo podjetje Gorenje projekt, zato so na ministrstvu v prijavi lobiranja zapisali, da lobira za Gorenje. Problem je nastal, ker Zemljarič naj ne bi bil registriran lobist.

Zemljarič je KPK septembra 2016 pojasnil, da je pred petimi leti začel projekt obnove degradiranih zemljišč, in da so ustanovili podjetje Urbana prenova Izola, pozneje je bilo preimenovano v Projekt Obala Izola. To podjetje Zemljarič uradno zastopa. Z občino Izola so sklenili pogodbo za aktivnosti na območju nekdanje ladjedelnice, tovarne Delamaris, avtokampa Jadranka in zalednih zemljišč, v projekt je bil vključen tudi otok za turistične dejavnosti, ki bi ga zgradili z materialom iz tunelov pri gradnji drugega tira. Zvezo z vlado, je pojasnil Zemljarič, so najprej iskali preko Metoda Dragonje na finančnem ministrstvu, potem pa je bila imenovana posebna skupina, v kateri so bili Počivalšek, Podlogar Štravsova in Dijana Madžarac. Vlado je Zemljarič potreboval, da bi dobil poroštva, Gorenje je plačalo del stroškov študije, namen pa je bil, da sklene tudi pogodbo z vlado in EU.

Nobeno presenečenje pa ne bo, če se bo na koncu izkazalo, da so Počivalšku vse skupaj dobro namestili.

COMMENTS

Wordpress (0)