Nemško Zvezno ustavno sodišče zavrnilo pritožbo za blokado gradnje plinovoda Severni tok 2 – TOPNEWS.si

Nemško Zvezno ustavno sodišče zavrnilo pritožbo za blokado gradnje plinovoda Severni tok 2

Nemško Zvezno ustavno sodišče zavrnilo pritožbo za blokado gradnje plinovoda Severni tok 2

BERLIN – Zvezno ustavno sodišče, najvišje sodno telo v Nemčiji, je zavrnilo pritožbo ekološke skupine Naturschutzbund, ki zahteva blokado izgradnje načrtovanega plinovoda Severni tok 2, preko katerega bi se pod Baltskim morjem dostavljal ruski plin v Nemčijo in srednjo Evropo.

Projekt Severni tok 2 je projekt za razširitev že obstoječega rusko-nemškega plinovoda, s katerim bi se povečala količina dobave plina iz Rusije v srednjo Evropo tako, da se obide tranzitne države vzhodno od Nemčije (Ukrajina, Poljska).

Nekaj vzhodnoevropskih držav nasprotuje gradnji tega plinovoda, najbolj pa Združene države Amerike. Nekaj vzhodnoevropskih držav nasprotuje gradnji tega plinovoda, najbolj pa Združene države Amerike. Ameriški predsednik Donald Trump je pred vrhom Nato v Bruslju močno kritiziral Nemčijo, da je ujetnica Rusije, saj je odvisna od ruskega plina, ker sklepa energetske sporazume z Rusijo v okviru projekta plinovod Severni tok 2. V zvezi s tem se je oglasil tudi uradni Kremelj, ki je ocenil Trumpove izjave kot obliko “nelojalne konkurence”. “Mi smatramo te napade za nelojalno konkurenco. Gre za poskus prisiljevanja evropskih klientov, da bi kupovali dražji plin, ki bi se jim lahko dostavljal iz drugih mest”, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ekološka skupina Naturschutzbund Deutschland je vložila pritožbo na nemško Zvezno ustavno sodišče v zvezi z odločitvijo nižjega sodišča, ki je zavrnilo tožbo, da se prepove izgradnja plinovoda v nemških vodah.

Zvezno ustavno sodišče je sporočilo, da je zavrglo pritožbo zaradi nezadostne obrazložitve zahtevka.

COMMENTS

Wordpress (0)