(VIDEO) Janez Janša se je v prvem krogu odpovedal mandatarstva – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša se je v prvem krogu odpovedal mandatarstva

(VIDEO) Janez Janša se je v prvem krogu odpovedal mandatarstva

Janša je predsedniku države uro pred rokom pisno sporočil, da zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade. Ne izključuje pa možnosti, da se bo takšna večina oblikovala v prihodnjih tednih. To utemeljuje s komunikacijo med strankami, ki naj bi pokazale pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami.

V parlamentu, kjer poteka razprava o predlogu Zakona o zaščiti vrednosti kapitalskih naložb RS v NLB, še ni ni odzivov na Janševo odločitev. V parlamentarnih kuloarjih pa je mogoče slišati več možnih scenarijev. Večina pa je mnenja, da bo do izvolitve mandatarja prišlo šele v tretjem krogu, nekje med 15. in 20. avgustom. Marjan Šarec se sicer z dopusta vrne prihodnji teden, vendar po mnenju poznavalcev ni realnih možnosti, da bi se večina za izvolitev mandatarja oblikovala že v drugem krogu. Seja, na kateri bi se poslanci seznanili z odločitvijo predsednika države, da v prvem krogu ne po predlagal mandatarja, bo 27. julija, od takrat pa začne teči 14 dnevni rok drugega kroga, ki se bo iztekel 10. avgusta.

Špekulacije, kako naj bi se razpletalo v tretjem krogu, pa gredo v smeri, da bo peterica strank s 43 glasovi ostala kompaktna in da je možno, da se bo pred ali po izvolitvi mandatarja na pogajanja s peterico strank vrnila NSi. Odprto pa ostaja tudi vprašanje, kaj se bo v prihodnjem tednu Šarec dogovoril z Levico Luke Mesca, saj nekatere stranke vztrajajo pri tem, da bi v primeru podpore Šarcu Levica morala v vlado in ne le, da bi zgolj podprla izvolitev mandatarja in v nadaljevanju krojila usodo manjšinske vlade.

V nadaljevanju objavljamo sporočilo za javno predsednika Boruta Pahorja:

Predsednik republike bo v ponedeljek uradno seznanil državni zbor, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade

Ljubljana, 19. 7. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek, 23. julija 2018, uradno seznanil Državni zbor Republike Slovenije, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev za predsednika Vlade Republike Slovenije.

Potem, ko je predsednik Pahor v skladu s 111. členom ustave opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da nihče nima potrebne parlamentarne podpore, je ponudil kandidaturo relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši. Janez Janša je danes v pismu predsedniku Pahorju pojasnil razloge, zakaj soglasja za kandidaturo ne daje.

Predsednik Pahor je danes opravil pogovor tudi s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija gospod Šarec pridobi potrebno parlamentarno podporo. Marjan Šarec je predsednika republike seznanil, da do 23. julija ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Predsednik republike Borut Pahor bo o tem državni zbor uradno obvestil ob izteku 30-dnevnega roka, ki ga določa 225. člen Poslovnika državnega zbora, to je v ponedeljek, 23. julija 2018. Tako sta se dogovorila s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija 2018, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)