(VIDEO) Kako Janez Janša poskuša zlomiti “morsko” blokado Marjana Šarca in strank leve sredine pri sestavljanju koalicije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako Janez Janša poskuša zlomiti “morsko” blokado Marjana Šarca in strank leve sredine pri sestavljanju koalicije

(VIDEO) Kako Janez Janša poskuša zlomiti “morsko” blokado Marjana Šarca in strank leve sredine pri sestavljanju koalicije

Janez Janša, ki se je danes ob 10.00 uri že srečal z Matejem Toninom, očitno ni najbolj navdušen nad tem, da je Marjan Šarec odšel na dopust v tednu, ko se izteče prvi krog za imenovanje mandatarja s strani predsednika države Boruta Pahorja. Tako je včeraj retvital članek z naslovom “Milan Kučan odpotoval iz Slovenije, Marjanu Šarcu naj bi organizirala tašča “iz Škandala 24, ki je objavil fotografijo Milana Kučana na trajektu za otok Rab, kamor naj bi potoval v nedeljo 15. julija. Po navedbah “njihovega sodelavca” pa naj bi bilo “na Rabu slišati, da v tiste kraje prihaja tudi Marjan Šarec, ki je pred dnevi že napovedal, da kljub sestavljanju koalicije odhaja na dopust”

Vir: Skandal24

Janez Janša ob retvitu vsebine članka o Kučanovem dopustu zapisal: “No zdaj vsaj vemo, zakaj je moral Marjan Šarec sredi sestavljanja koalicije nenadoma na dopust. Vsaka nelogičnost ima svojo logiko”

Sicer pa danes domnevno zaradi “parlamentarnih počitnic” vstop novinarjem in snemalcem v parlament ob srečanju Tonina in Janše ni bil dovoljen. V skopem sporočilu za javnost pa so iz SDS sporočili, “da sta delegaciji SDS in NSi pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina danes nadaljevali pogovore o sodelovanju v prihodnosti. Obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami. Nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018. SDS podpira stališče NSi, predstavljeno na ponedeljkovi novinarski konferenci, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade. SDS bo še danes poslala NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018-2022. Stranki podpirata pobudo za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1018832864576770048

Tako naj bi danes NSi od SDS prejela tudi predlog koalicijske pogodbe po mailu. Matej Tonin pa je po pogovoru z Janšo na vprašanje Sveta24, ali mu je Janša povedal, če bo v četrtek zavrnil mandat, dejal: “Za sestavo vlade je časa dovolj. Zdi se mi zanimivo, da se poskuša ustvarjati vtis, da nam teče voda v grlo, da je časa izjemno malo. Časa je še kar nekaj, da izčrpamo vse tri kroge. Časa je po mojih izračunih in izračunih služb DZ tam nekje do 15. avgusta. Tisto bo ta odločilni dan, ali bomo predsednika vlade dobili, ali šli na predčasne volitve.”

Sicer pa razen Zmaga Jelinčiča SNS, Marka Bandellija SAB, Luke Mesca Levica in pozno popoldne tudi od Dejana Židana po predsedstvu SD, drugih odzivov na včerajšnjo določitev NSi ni bilo. Blokada petih levosredinskih strank, kljub odhodu Tonina, namreč očitno še ni popustila.

Ključno vprašanje je, ali bo blokada Janeza Janše in SDS s strani levosredinskih strank vzdržala. Janša si v koaliciji želi videti predvsem Marjana Šarca oziroma stranke, ki v sedanjem mandatu niso bile v vladi. Vprašanje pa je, kaj bo po dopustu povedal Marjan Šarec, ki ga prav gotovo ni razveselil Janšev tvit, ki ni ravnodušen do odločitve Šarca, ki si je vzel nekaj prostih dni.

COMMENTS

Wordpress (0)