Putin: Ne verjamem Trumpu, tudi on ne verjame meni! Trump: Putin je dober konkurent! – TOPNEWS.si

Putin: Ne verjamem Trumpu, tudi on ne verjame meni! Trump: Putin je dober konkurent!

Putin: Ne verjamem Trumpu, tudi on ne verjame meni! Trump: Putin je dober konkurent!

Na tiskovni konferenci v Helsinkih sta ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donalda Trump po sestanku v ožji in širši sestavi povedala, da sta govorila o Siriji, ameriškem PRO, “mešanju“ Rusije v ameriške volitve in drugih mednarodnih vprašanjih.

Ruski predsednik je dejal, da so bili pogovori s Trumpom “odprti, poslovno uspešni in koristni“. Z ameriškim predsednikom sta govorila o tekočem stanju bilateralnih odnosov in mednarodnih vprašanjih. Glavna tema pogovora je bilo orožje.

“Kot največji jedrski sili, nosimo odgovornost za mednarodno varnost. Smatramo, da je pomembno vzpostaviti dialog o strateški varnosti. Ameriškim kolegom smo dali vrsto konkretnih predlogov v zvezi s tem“, je dejal ruski predsednik in poudaril, da gre za likvidacijo raket malega in srednjega dosega in razporejanje orožja v vesolju.

Ruski predsednik je izrazil upanje, da bo z ZDA prišlo do skupnega razumevanja, da je probleme treba reševati s skupnimi napori. Rusija je Združenim državam Amerike dala svoje predloge o sodelovanju na področju strateške stabilnosti, realizaciji sporazuma o likvidaciji raket srednjega in kratkega dosega in ameriškem sistemu protivraketne obrambe v Evropi.

Putin je dejal, da je Rusija pripravljena sodelovati z ZDA v boju proti terorizmu in na področju kibernetske varnosti. “Rusija in ZDA lahko prevzameta vodilno vlogo pri reševanju humanitarne krize v Siriji“, je dejal ruski predsednik.

Ruska in ameriška vojska sta vzpostavili sodelovanje in nista dovolili, da bi prišlo do nevarnega konflikta v Siriji, je dodal Putin, ki je Trumpu izrazil svojo zaskrbljenost glede izstopa ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Putin in Trump sta se dogovorila o oblikovanju skupne skupine, ki jo bodo sestavljali “voditelji“ ruskega in ameriškega biznisa.

Ameriški predsednik je dejal, da je srečanje začetek drugega procesa in dodal, da je Putin pripravljen skupaj z ZDA delati na reševanju jedrskega problema Severne Koreje. Med drugim je dejal, da se je z ruskim predsednikom pogovarjal tudi o “mešanju“ Moskve v ameriške predsedniške volitve. Putin je ponovno zanikal obtožbe v zvezi s tem, ki prihajajo iz ZDA. “Govoriti o zaroti s Trumpom v kontekstu volitev v ZDA je popoln nesmisel“, je dejal Putin. Dodal je še, da so Rusi pokazali simpatije do Trumpa v času predvolilne kampanje, saj je v predvolilni kampanji Trump govoril o normalizaciji odnosov z Rusijo, kar je naravno.

“Sodelovanje Rusije in ZDA lahko reši sto tisoč življenj v Siriji“, je dodal ruski predsednik. Trump in Putin sta se dogovorila tudi, da se bosta v prihodnje pogosteje sestajala.

“Prepričan sem, da se bova srečevala tudi v prihodnosti in upam, da bomo lahko rešili vse probleme, o katerih sva danes govorila“, je dejal Trump.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o plinovodu “Severni tok 2“ in tranzitu preko Ukrajine.

“Odnosi Rusije in ZDA niso bili nikoli slabši kot danes, vendar se je situacija začela spreminjati po današnjem sestanku s Putinom“, je dejal Trump.

Trump je za Putina dejal, da je konkurent, dober konkurent. “Menim, da je konkurent kompliment“, je dodal Trump.

“Konkurenti bomo, ko govorimo o plinovodu. Nisem prepričan, da je to v najboljšem interesu Nemčije, vendar je odločitev že sprejeta“, je dodal Trump, ko je komentiral izgradnjo plinovoda “Severni tok 2“.

“Nikomur se ne more verjeti. Zakaj mislite, da mi Trump verjame in jaz njemu? On ščiti interese ZDA, jaz pa Rusije. Interesi se nam prekrivajo in mi iščemo skupne točke“, je zaključil Putin.

Novinarji so postavili tudi vprašanje v zvezi s Krimom. “Trump govori o nezakoniti vključitvi Krima v sestavo Rusije, mi smatramo drugače in za nas je to vprašanje zaključeno“, je prepričan Putin.

Kar zadeva kompromitirajoče gradivo, ki naj bi ga Rusija domnevno imela o Trumpu, je ruski predsednik še enkrat ponovil, da ko je ameriški predsednik prihajal v Moskvo kot poslovnež, ga Putin ni poznal, Trump pa meni, da, če bi tako gradivo obstajalo, bi ga Rusi doslej že uporabili.

COMMENTS

Wordpress (0)