(VIDEO) NSi se umika iz koalicijskih pogajanj s Šarcem – TOPNEWS.si

(VIDEO) NSi se umika iz koalicijskih pogajanj s Šarcem

(VIDEO) NSi se umika iz koalicijskih pogajanj s Šarcem

Izvršni odbor NSi, ki pravkar zaseda, ima na mizi sklep, da se NSi umakne iz koalicijskih pogajanj z Marjanom Šarcem oziroma pogajanj o sredinski koaliciji.

NSi se umika iz koalicijskih pogajanj šestih strank zbranih okoli Marjana Šarca. S tem zaključujejo to etapo pogajanj med Šarcem in Toninom. Razlogi so večplastni po informacijah izvršnega odbora stranke. Gre pa predvsem zato, da še vedno niso zadovoljni z vsebino pogajanj. Prav tako pa naj bi pogajanja pokazala na globoko nezaupanje in razpoke predvsem med strankami, ki so sestavljale vlado Mira Cerarja. Sklep naj bi bil dokončen. Jutri pa gre NSi na srečanje s SDS-om oziroma Janezom Janšo, ki edino NSi ni odovedal sestanka.

Zanimivo je, da po več kot mesec dni dolgih pogajanjih, kjer so vsebino koalicijske pogodbe, predvsem na področjih davkov, šolstva in zdravstva prilagodili predvsem NSi, sedaj NSi izstopa iz teh pogajanj, Šarcu pa ostane opcija, da koalicijo sestavi s podporo Levice, vendar bi to seveda pomenilo, da bi morali na glavo obrniti celotno koalicijsko pogodbo. V tem kontekstu je tudi lažje razumeti včerajšnjo suvereno odločitev Janeza Janše, ki je odpovedal koalicijska pogajanja. Očitno računa na to, da v ta pogajanja vstopi v drugim ali tretjem krogu, potem ko je Tonin dodobra razrahljal peterico strank leve sredine.

Zanimive so tudi informacije, po katerih je Šarec nazadnje razdelil funkcije, kjer naj bi Tonin ostal predsednik državnega zbora, sedanja ministrica Mateja Erman Vraničar bi ostala ministrica za finance, Vojmir Urlep naj bi postal minister za zdravje, Karl Erjavec pravosodni minister, Miro Cerar zunanji minister, Dejan Židan gospodarski minister, Alenka Bratušek pa ministrica za digitalizacijo, ministrstvo za infrastrukturo pa naj bi prevzel Zdravko Počivalšek. Glede na najnovejši sklep IO NSi pa Matej Tonin ne bo ostal predsednik državnega zbora, verjetno pa se bo spremila tudi vsa ostala kadrovska kombinatorika.

COMMENTS

Wordpress (0)