“Summer season” v slovenski politiki – Bratuškova vendarle prišla v Kamnik – TOPNEWS.si

“Summer season” v slovenski politiki – Bratuškova vendarle prišla v Kamnik

“Summer season” v slovenski politiki – Bratuškova vendarle prišla v Kamnik

Poletna sezona v slovenski politiki bo očitno minila v znamenju pisanja pisem in predvsem političnih dopustov in ne dopustov klasičnem smislu. Tako je včerajšnji dan minil v znamenju izmenjave pisem oziroma pisnih odgovorov na vabilo SDS-a za pogovore, danes pa je na dnevnem redu veliki sestanek šesterie v Kamniku, kjer naj bi dokončno dorekli koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca.

Očitno nezadovoljna, ker ni dobila mesta superministrice v Šarčevi koaliciji, kjer bi s pozicije podpredsednice vlade koordinirala delo ministrov, je Bratuškova odšla na dopust. Seveda se je ob tem potrebno spomniti na začetke koalicijskih pogajanj, ker je recimo dolgoletni glavni tajnik SD in vodja kampanje Boruta Pahorja na zadnjih volitvah predlagal, da bi Šarec mesto predsednice vlade prepustil kar Alenki Bratušek. Kumer je namreč že 10 junija podvomil, da bodo moški predsedniki s svojimi velikimi egi prišli skupaj.

“Zato bi sam, če bi bil na mestu predsednika LMŠ Marjana Šarca, premierski položaj prepustil predsednici SAB Alenki Bratušek. Tudi zato, ker je že bila premierka in ima izkušnje”.

Ker Marjan Šarec ni poslušal Kumra, je Bratuškova napovedala, da bo odšla na dopust, vmes pa včeraj še poslala vljudnostno pismo Janezu Janši, v katerem mu sporoča, da dokler se pogaja s Šarcem se z drugimi ne bo. Na tej točki je Bratuškova za razliko od nekaterih drugih strank načelna, saj je politično nehigienično, da v koalicijskih pogajanjih sodelujejo stranke, ki se pogovarjajo na dvojno ali pa celo na trojno.

Kljub napovedi Bratuškove, da bo odšla na dopust, je Bratuškova v spremstvu generalnega sekretarja SAB prišla na koalicijska pogajanja v Kamnik, ki so sega udeležili vsi predsedniki strank. Današnji sestanek naj bi bil odločilen za koalicijo Marjana Šarca, ki naj bi poleg koalicijske pogodbe danes uskladili tudi kadrovska vprašanja. Bratuškova je očitno nezadovoljna, ker naj bi najprej zahtevala, da jo potrdio za komisarko naslednje leto, potem pa naj bi zahtevala mesto podpredsednice vlade, kjer naj bi usklajevala ključna resorja financ in gospodarstva, vendar ji je bilo ponujeno zgolj ministrsko mesto za digitalizacijo in okolje.

Poleg tega sta izmenjala korespondenco tudi SD Dejana Židana in SDS Janeza Janše. “Ne znamo pa si predstavljati ustvarjanja odprte in svobodne družbe s skupinami, ki za dosego svojih parcialnih ciljev v naši družbi širijo strah in razdor, hkrati pa v lažnih novicah in diskreditaciji prepoznavajo legitimne modele lastnega političnega boja.” Na samem koncu pisma Janši pa je Dejan Židan zapisal, da oblast za vsako ceno naj ne bi bil cilj Socialne demokracije.

“Vizijo samozavestne Slovenije bomo uresničevali, za napredno Slovenijo bomo delovali in za dostojno življenje vseh ljudi se bomo še naprej borili, bodisi kot opozicijska ali pa kot vladna stranka, vendar le s tistimi, ki v resnici v srcu dobro mislijo in tako tudi delujejo. Zato mi dovolite, da se vam zahvalim za povabilo in vam zaželim veliko sreče pri iskanju morebitnih partnerjev v upanju, da boste v prihodnosti model političnega delovanja prepoznali tudi v sprejemanju različnosti, svobodomiselnosti, odprtosti in naprednosti.”

V SDS, kjer so vendarle računali, da bi lahko v SD-ju našli političnega sogovornika, niso skrivali razočaranja in zato stranki očitajo, da “Židanovi Socialni demokrati očitno niso nič drugega kot navadni politični oportunisti, ki računajo na politično neizkušenost Marjana Šarca, saj se zavedajo, da ima stranka SDS resno namero za uresničevanje programa, ki bo Slovenijo rešil iz trenutnega slabega položaja, v katerem se nahaja. Očitno zanje v srcu slabo mislijo vsi, ki mislijo drugače kot oni”.

Janez Janša pa je užaljeno zapisal na Twitterju, da bo “od nekoč (samo)obetavne SDP na koncu ostala le še skrajna Levica.”

COMMENTS

Wordpress (0)