(VIDEO) Janša Toninu – “Matej, boš pa v koaliciji, jaz se ti bom pa iz opozicije smejal.” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša Toninu – “Matej, boš pa v koaliciji, jaz se ti bom pa iz opozicije smejal.”

(VIDEO) Janša Toninu – “Matej, boš pa v koaliciji, jaz se ti bom pa iz opozicije smejal.”

Informacije, ki prihajajo iz zaprtih ali priprtih vrat dosedanjih koalicijskih pogajanj, bi morda najbolj sodile v rubriko morda niste vedeli. Morda niste vedeli, da največja nasprotja na koalicijskih pogajanjih do sedaj niso bila na relaciji med petimi sredinskimi oziroma eno levo sredinsko in štirimi sredinskimi strankami in NSI, ampak, da so se ure in ure “najbolj žgali” na relaciji med SMC-jem Mira Cerarja in SD-jem Dejana Židana ter predvsem na relaciji med Alenko Bratušek in Mirom Cerarjem, verjetno zaradi neporavnane zgodbe z evropsko komisarko.

Tako naj bi predsednik LMŠ Marjan Šarec zavzel Drnovškovo pozicijo in modro molčal. Drnovšek je bil namreč znan po tem, da je nekoga povabil na kavo, nato pa bil pol ure ali uro popolnoma tiho, tako da je tistemu, ki je prišel na kavo bilo tako nerodno, da je kar sam začel govoriti, Drnovšek pa je samo poslušal, medtem ko si dosedanji koalicijski partnerji pač mečejo v obraz vse zamere iz štiriletnega vladanja in sodeč po nekaterih informacijah delujejo kot zakonci, ki morajo po sili razmer ostati skupaj zaradi premoženja in otrok, čeprav se iskreno sovražijo in bi se že zdavnaj ločili.

Morda niste vedeli, da je NSi, ki je sinoči na izredni seji IO-ja omenjene stranke ugotovil, “da je vključenost programa NSi-ja še ni nezadostna, da bi lahko stranka podpisala pogodbo v sedanji obliki,” v eni od anket preverjala reakcijo potencialnih volivcev stranke in ugotovila, da tudi, če bi NSi dobila predsednika vlade in sestavljala koalicijo, 6 odstotkov njihovih potencialnih volivcev ne bi bilo srečnih ali kot je dejal eden o akterjev zgodbe “brez Janše jim živeti ni” ali drugi citat iz vrst NSi-ja: “Smo v težkem “sranju”, kar koli naredimo, za nas ne bo v redu”.

Omenjena stranka je v poziciji, da karkoli bodo naredili, ne bodo v popolnosti zadovoljili svojih potencialnih volivcev. Tudi, če bi potencialni koalicijski partnerji pristali na formulacije v koalicijski pogodbi, ki jih zahteva NSi, ki ima tudi glede ministrskih mest jasno formulo: štiri ministrska mesta ali dve ministrski mesti plus predsednik DZ-ja, vseeno nekako ostaja med simpatizerji in potencialnimi volivci razdeljenost 60 : 40, torej vendarle več za vstop v koalicijo kot proti njej.

Morda niste vedeli, da v SDS menda vse stavijo na izredne volitve ter, da se Janeza Janša po oceni tistih, ki z njim dnevno komunicirajo, sploh pretirano ne trudi s sestavljanjem koalicije, ampak vse stavi na lokalne volitve ter seveda evropske volitve drugo leto in si na nek način želijo leve vlade ter izrednih volitev po približno letu dni. Janez Janša naj bi menda Mateju Toninu ob neki priložnosti dejal: “Matej, boš pa v koaliciji, jaz se ti bom pa iz opozicije smejal.”

Sicer pa tudi med NSi in SDS ni neke pretirane idile, čeprav se menda Matej Tonin in Janez Janša dnevno slišita, enkrat na teden pa gresta skupaj na kosilo. Po drugi strani pa se Matej Tonin in Marjan Šarec pogovarjata med “brajdami” v Kamniku, ker sta pač blizu doma. Šarec naj bi se intimno odločil za koalicijo s Toninom in ne z Levico in ni izključeno, da bi Šarec na neki točki, morda so to zapleti zaradi kadrovskega razreza, ki so na vidiku, dejal, da se pač ne gre več in, da gre v opozicijo. Pa naj še drugi peljejo en krog.

Informacije, da naj bi bil Janša dogovorjen za koalicijo s SMC-jem in SAB-om pa naj bi menda širil Božo Predalič, vendar političnim nasprotnikom in političnim zaveznikom ni popolnoma jasno, ali gre zgolj za fake news ali pa so te informacije resnične. V sedanji situaciji namreč ni več popolnoma jasno, kaj je “zavaravanje neprijatelja” ali “zabijanje klinov” v že tako ohlapno zvezo šestih strank, ki se pogajajo o koaliciji. Nekateri analitiki so namreč mnenja, da bi se stranka SMC v primeru vstopa v Janševo koalicijo še bolj razdrobila, probleme pa bi imela tudi Alenka Bratušek, če ne z drugim, vsaj z vodjo poslanske skupine Bandellijem, ki pa kot kleni Primorec ni za kohabitacijo ali kolaboracijo z desnico.

Tako, da so nekatere stranke svoje kandidate prosile, da naj v pomanjkanju denarja za prihodnje volitve shranijo svoje plakate in duplerice in naj jih ne uničujejo, saj jih bodo v prihodnjih mesecih morda še enakrat potrebovale in da bi si prihranile stroške, je bolje, da vse skupaj ostane na “lagerju”.

Ankete pa so neizprosne. Po anketi Episcentra bi namreč v primeru predčasnih volitev največ pridobivale stranke, LMŠ, nekaj manj SD ter Levica. Pridobivala pa bi tudi NSi in Alenka Bratušek, medtem ko bi SMC izgubljal, prav tako tudi Desus. LMŠ in SAB imata tudi največ maksimalnega dosega oziroma rezerve med volivci, prav tako tudi ostale stranke, medtem ko SDS praktično nima več rezerve za pretirano rast, kljub ugibanju, da bi nove volitve najbolj odgovarjale prav Janezu Janši.

Ankete in potencialni volivci so eno, strankarska notranja javnost pa drugo. Tako po nekaterih ocenah v primeru, če bodo v NSi uspeli svoj program preliti v koalicijsko pogodbo in zadovoljili kadrovske cilje, bi vendarle 80 odstotkov članov, ki plačujejo članarino, glasovalo za vstop NSi v sredinsko koalicijo, 20 odstotkov pa jih bo, ne glede na izplen, proti sredinski koaliciji.

COMMENTS

Wordpress (0)