Boris Johnson v odstopni izjavi: Sanje o Brexitu umirajo, postali bomo kolonija EU! – TOPNEWS.si

Boris Johnson v odstopni izjavi: Sanje o Brexitu umirajo, postali bomo kolonija EU!

Boris Johnson v odstopni izjavi: Sanje o Brexitu umirajo, postali bomo kolonija EU!

Neposredno pred Johnsonovim odstopom je odstopil tudi britanski minister za Brexit David Davis, s čimer se je pokazal razkol v vladi premierke Mayjeve glede tega, na kakšen način naj Velika Britanija zapusti EU, ki ogroža obstoj njene vlade.

Britanski Guardian je takoj zatem komentiral, da raztresen in nevzgojen Boris Džonson nikoli ne bi smel postati minister za zunanje zadeve Britanije in da bo le malo kdo v Foreign Office-u žaloval zaradi njegovega odhoda.

Posledica Johnsonovega ministrskega mandata, v katerem je uspel uničiti velik simbolični napor Foreign Office-a, pokazati, da bo Velika Britanija ostala aktivni udeleženec evropskega dogajanja tudi po Brexitu. Le dve uri preden bi moral gostiti vrh o Zahodnem Balkanu, kjer bi moral države te regije prepričati v podporo Londona pri njihovih prizadevanjih, da postanejo članice Evropske unije, se je Boris Johnson odločil odstopiti.

Guardian piše, da bo le malo kdo v britanskem zunanjem ministrstvu žaloval za Johnsonom, saj so ga imeli za frustrirajočo osebo, ki ni bila sposobna doslednosti v času, ko je bila britanska zunanja politika izpostavljena izzivom brez presedana, kaj šele, da bi izpolnila kakršnokoli pomembno nalogo.

Johnson je pogosto v zvezi z odločitvami glede Brexita puščal svoje uslužbence “v temi, saj so se pomembni sestanki na to temo zaključevali brez kakršnekoli odločitve, saj ni bil sposoben ponuditi jasnih odgovorov. Johnson se je tudi poskušal, bolj kot katerikoli dosedanji britanski zunanji minister, prilizniti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, vendar je napačno predvidel, da bi ga Trump lahko močno podprl glede britanskih stališč o pomembnih mednarodnih vprašanjih.

Trump je medtem pustil Johnsona na prepihu in to v času, ko sta se “sidri” britanske zunanje politike – Evropa in transatlantsko partnerstvo – simultano oddaljila. Če bo prišlo do kakšne Johnsonove zapuščine, bo to pomoč pri izgradnji močne diplomatske zveze proti Rusiji, po zastrupitvi Sergeja Skripala. Sicer pa je do tega prišlo prej zahvaljujoč kabinetu premierke kot pa njegovemu ministrstvu.

Novi vodja britanske diplomacije bo imel nalogo popraviti škodo, ki jo je naredil razdvojen človek, ki nikoli ne bi smel postati zunanji minister, zaključi Guardian.

Britanska premierka Theresa May je sinoči že imenovala aktualnega ministra za zdravstvo Jeremyja Hunta za ministra za zunanje zadeve. “Kraljica je z zadovoljstvom odobrila imenovanje Jeremyja Hunta za ministra za zunanje zadeve”, je sporočil kabinet premierke Mayjeve. Hunt velja za enega od ministrov, ki so najbolj lojalni premierki Mayevi.

COMMENTS

Wordpress (0)