(VIDEO) Podpora mlademu trenerju s celega sveta: uspel je obdržati 12 dečkov pri življenju, brez hrane in svetlobe, celih devet dni! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Podpora mlademu trenerju s celega sveta: uspel je obdržati 12 dečkov pri življenju, brez hrane in svetlobe, celih devet dni!

(VIDEO) Podpora mlademu trenerju s celega sveta: uspel je obdržati 12 dečkov pri življenju, brez hrane in svetlobe, celih devet dni!

Ekapol Čantavong, 25-letni nogometni trener s Tajske, ki je 12 dečkov peljal v jamo, je za nekatere glavni krivec za nastalo nesrečo. Medtem pa so mnogi na družbenih mrežah s Tajske in drugih delov sveta stopili v njegov bran.

Pripisujejo mu zasluge za to, ker so dečki ostali v dobri psihični kondiciji tudi po 15. dneh bivanja v poplavljeni jami.

“25-letni trener je tudi sam še otrok. Vendar je bil očitno velika inspiracija dvanajsterici dečkov, katerih morala ni padla, kljub vsemu, kar so prestali. Veliko spoštovanje temu trenerju”, je napisala neka uporabnica Twitterja. Drug uporabnik Twitterja, nagrajeni pisatelj Adžad Nazir, je napisal, da je Akapol izgubil družino še kot otrok. Po osebni tragediji je odšel v samostan, iz katerega pa se je vrnil in posvetil “svoje življenje treniranju otrok”.

“Obdržal je 12 otrok pri življenju, brez hrane in svetlobe, devet dni. Jutri bo zadnji odšel iz jame, ima pa le 25 let. Ne pozabite nanj”, je napisal Nazir.

Njegova teta se je prav tako postavila v njegov bran in zatrdila, da je dobra oseba in da ni želel pripeljati otrok v tako nevarno situacijo.

V pogovoru za CNN je pojasnila, da je Akapol postal sirota pri 10-ih letih in da je izkusil “številne težave”.

Akapol je v jami napisal pismo svoji teti in babici, ki sta ga vzgajali, ko je ostal brez staršev in ga posredoval preko reševalcev.

“Moji teti in babici, dobro sem, ne skrbite preveč glede mene. Čuvajte svoje zdravje. Teta, prosim te, reci babici, da mi pripravi zelenjavni sok in zapečeno svinjino, ko pridem ven. Prišel bom in to pojedel. Vse vas imam rad”.

Napisal je tudi pismo staršem otrok, ki so bili z njim ujeti v jami in jih prosil, da mu oprostijo za njegovo nesmotrnost.

“Dragi starši, vsi otroci so dobro. Tukaj so ljudje, ki resnično dobro skrbijo za njih. Obljubljam vam, da bom skrbel za otroke po svojih najboljših močeh. Hvala vam za vašo podporo. Starši, resnično mi je žal”, je napisal mladi trener.

Starši so mu odgovorili: “Dragi trener Ake, mi, starši članov nogometnega kluba, verjamemo vate in tvoj duh, verjamemo, da si dobro skrbel za otroke. Želimo le, da veš, da to ni tvoja krivda. Mi te ne krivimo in želimo le, da tudi ti ne kriviš sebe. Razumemo situacijo, ki se je zgodila in te podpiramo. Cenimo tvojo podporo in skrb za naše otroke. Čakamo na vest, da ste vsi prišli varno iz jame, čim prej tem boljše”, so napisali v pismu starši dečkov.

Čeprav je predsednik FIFA Gianni Infantino dečke povabil na ogled finalne tekme Svetovnega prvenstva v Moskvo, pa dečki in njihov trener ne bodo mogli na pot, saj bodo tedaj še vedno na preiskavah in okrevanju v bolnici. Člane Divjih prašičev so v goste povabila tudi številna nogometna moštva, med njimi tudi Manchester United.

Reševalna akcija se sploh še ni končala, ko sta dva ameriška producenta – Michael Scott in Adam Smith – prispela na kraj nesreče in začela pogajanja glede snemanja filma o dečkih. BBC je poročal, da sta producenta prispela v Tam Luang v imenu filmske družbe Pure Flix. Na vprašanje, ali menita, da je to, kar počneta brezčutno, je Smith odgovoril: “Moramo hitro delati, da nas drugi ne prehitijo”.

Oglasil se je tudi Elon Musk

“Še naprej sem navdušen nad hrabrostjo, odpornostjo in vztrajnostjo otrok in potapljačev na Tajskem. Človeški duh v svoji najboljši obliki. Sijajna je novica, da so vsi na varnem. Čestitke izredni reševalni ekipi”, je sporočil milijarder.

Theresa May je sporočila: “Navdušena sem nad novico o uspešnem reševanju ujetih v jami. Cel svet je spremljal in pozdravlja hrabrost vseh vključenih v akcijo,” je napisala britanska premierka.

Preko Twitterja se je oglasil tudi Donald Trump

“V imenu ZDA čestitam tajskim pomorskim potapljačem in vsem ostalim za uspešno reševanje 12-ih dečkov in njihovega trenerja iz zahrbtne jame na Tajskem. Tako čudovit trenutek, vsi so svobodni, odlično opravljeno”, je napisal ameriški predsednik.

Tole pa je o dečkih povedal srbski potapljač Ivan Karadžić, ki je sodeloval v reševalni akciji.

COMMENTS

Wordpress (0)