(VIDEO) Ljudmila Novak o tem zakaj ni dobro, da bi bil Janez Janša mandatar – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ljudmila Novak o tem zakaj ni dobro, da bi bil Janez Janša mandatar

(VIDEO) Ljudmila Novak o tem zakaj ni dobro, da bi bil Janez Janša mandatar

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak je po včerajšnji razpravi na poslanski skupini, kjer je jasno povedla, da ne bo glasoval za Janeza Janšo kot mandatarja danes stopila pred kamere. Po posvetu vodij poslanskih skupin, ki ji je predsedoval Matej Tonin je povedala, da je dve leti utemeljevala svojo misel, zakaj misli, da ni dobro, da bi Janša bil mandatar. Politik, ki po njeni oceni deli duhove v Sloveniji, ne more biti mandatar, je odločna Ljudmila Novak. Povedala je, da gre za njeno osebno odločitev, pri kateri bo vztrajala. Od NSi naj bi jih dobil le šest glasov, Ljudmila Novak mu svojega ne bo dala.

“SDS uničuje svoje koalicijske partnerje”

“Janez Janša ne more biti mandatar, vse preveč je popuščanja pri politikih, če resno mislimo na ničelno toleranco proti korupciji. SDS je stranka, ki uničuje svoje koalicijske partnerje, zato v vlado z njim ne bi šla,” je povedala.

Sama je prepričana, da bi v primeru, če bo NSi dosegla bistvene cilje svojega programa, lahko delovala v korist države v koaliciji Marjana Šarca. Glede na to, da enobarvna desna koalicija ni možna, Ljudmila Novak sodelovanje v koaliciji Marjana Šarca vidi kot eno od možnih rešitev, čeprav bodo o tem odločali organi stranke.

“Če koalicija z Marjanom Šarcem prinaša dobrobit za ljudi in upošteva naše zahteve, ne vidim težave v sodelovanju,” je dejala Novakova.

Kritizirala je tudi možnost, da bi v Janševi koaliciji bil tudi SNS Zmaga Jelinčiča zaradi njegove izločitve iz Sveta Evrope.

Marjan Šarec pa je medtem danes nadaljeval pogajanja o koaliciji s SMC, SD, DeSUS, NSi in SAB. Na nadaljevanju pogovorov šestih strank o koaliciji pod vodstvom LMŠ sta svoje predloge podali še SAB in DeSUS. Šarec računa, da bodo zaključili vsebinske pogovore, prihodnji teden pa prešli na kadrovski razrez. Prihodnji teden bodo sicer še poskušali uskladiti nekatera nesoglasja, saj se vsebinsko še niso dokončno uskladili. Pri tem je Šarec dejal, da ni NSi tista, pri kateri bi bilo največ razlik, prav tako je zanikal, da bi bil največji razkorak med SMC in SD. Kot je pojasnil, so razhajanja na različnih področjih in na različnih relacijah.

Medtem, ko Marjan Šarec nadaljuje pogajanja o koaliciji 5 + 1, a večine še nima. Vse bolj kaže, da bo mandat za sestavo vlade predsednik Borut Pahor najprej ponudil Janezu Janši, čeprav tudi on še nima potrebnih 46 glasov. Svoje odločitve Pahor danes še ne bo sporočil, predvidoma bo ta znana v začetku prihodnjega tedna. Za vložitev predloga za izvolitev mandatarja ima sicer Pahor čas do 22. julija.

 

COMMENTS

Wordpress (0)