(FOTO, VIDEO) Reševanje dečkov vzelo prvo življenje – Reševalci pred kratkim našli jamsko odprtino – TOPNEWS.si

(FOTO, VIDEO) Reševanje dečkov vzelo prvo življenje – Reševalci pred kratkim našli jamsko odprtino

(FOTO, VIDEO) Reševanje dečkov vzelo prvo življenje – Reševalci pred kratkim našli jamsko odprtino

Saman Kunan, potapljač, ki je sodeloval v akciji reševanja otrok, ujetih v jami na Tajskem, je umrl medtem ko je dostavljal jeklenke s kisikom, sam pa je na poti nazaj ostal v vodi brez njega.

Kunan, ki se je prostovoljno prijavil, da bi pomagal pri reševanju 12-ih dečkov in njihovega trenerja iz zalite jame, je umrl, medtem ko se je vračal v komandni center, potem ko je v jamo dostavil jeklenke s kisikom.

Gre za bivšega tajskega mornarskega potapljača, ki je bil vrhunsko usposobljen.

“Njegova naloga je bila dostava jeklenk s kisikom. Na poti nazaj mu je zmanjkalo kisika”, je dejal eden od tajskih funkcionarjev, ki je še povedal, da gre za čolveka, ki je pred tem delal v mornarici, sedaj pa se je priključil reševalni akciji.

“V jami je težka situacija. Na poti iz jame se je zadušil. Njegov kolega mu je poskušal nuditi prvo pomoč, vendar ni uspel. Ko smo ga izvlekli, smo mu ponovno nudili prvo pomoč, vendar se ni odzval, nato smo ga odpeljali v bolnico”, je izjavil poveljnik tajskih pomorskih enot Arpakorn Jukongku, ki je tudi povedal, da bodo nadaljevali z operacijo reševanja.

V reševalno akcijo je vključenih 1000 oseb, med njimi so potapljači, vojaško osebje in prostovoljci.

Predstavniki oblasti so povedali, da jih skrbi, ker se nivo kisika v jamski komori, v kateri se nahajajo dečki, zmanjšuje.

Za zdaj so dečki v dokaj dobrem zdravstvenem stanju, redno jim dostavljajo hrano in zdravila.

Spomnimo, 12 dečkov in njihov trener se nahaja že skoraj 14 dni v jami, reševalci se borijo s časom, saj jih morajo čimprej rešiti, ker so za vikend najavljene nove monsunske padavine.

Ena od opcij je izčrpavanje vode iz jame in zmanjšanje njenega nivoja, druga pa, da dečke naučijo plavanja in potapljanja, za kar pa zmanjkuje časa. zdravniki so ocenili, da so dečki preslabotni, da bi zdržali dolgo potapljanje skozi jamske labirinte, ki je sicer težko tudi za profesionalne potapljače.

Po najnovejši vesti iz Tajske naj bi dečke rešili skozi odprtino, ki so jo pravkar našli reševalci in bi jo lahko uporabili kot izhod. Več sledi v kratkem.

COMMENTS

Wordpress (0)