Svet na nogah! Dečki v smrtni nevarnosti! Rešiti jih morajo do nedelje, bliža se veliko deževje, ki lahko zalije jamo! – TOPNEWS.si

Svet na nogah! Dečki v smrtni nevarnosti! Rešiti jih morajo do nedelje, bliža se veliko deževje, ki lahko zalije jamo!

Svet na nogah! Dečki v smrtni nevarnosti! Rešiti jih morajo do nedelje, bliža se veliko deževje, ki lahko zalije jamo!

Minili so trije dnevi, od kar so v jami na severu Tajske našli 12 dečkov s trenerjem. Še vedno so ujeti pod zemljo, vendar sedaj imajo vsaj hrano, zdravstveno nego, termofolije, družbo pa jim delajo potapljači in zdravnik.

Reševanje, v katerega je vključenih več mednarodnih ekip in več sto ljudi, se nadaljuje na treh ločenih frontah.

Načrt A je, da naučijo dečke potapljanja, da bi jih v spremstvu potapljačev spravili iz jame. Guverner je sporočil, da potapljači z dečki v jami že vadijo potapljanje.

Načrt B pomeni izčrpavanje vode iz jamskega sistema tako, da bi otroci lahko sami hodili skozi jamo proti izhodu po nižjem vodostaju, in to brez potapljanja. Vojska že izčrpava vodo v upanju, da bi dečki lahko prišli iz jame pred novim monsunskim deževjem, ki je napovedano za konec tedna.

Oblasti so sporočile, da so nivo vode v prvem delu jame znižali že za 40 odstotkov. Sedaj je možen prehod po vodi do komore tri.

Načrt C predvideva vertikalno vrtino skozi zemljo, da bi prišli do kraja, kjer so dečki ujeti. Guverner pokrajine je pred kratkim izključil vrtanje kot opcijo, ker se dečki nahajajo med 800 in 1000 metri pod površino v zaprtem prostoru in se ocenjuje, da ta opcija ni varna.

Eden od izkušenih potapljačev je pojasnil, da je največji problem pri reševanju to, da so bili dečki 11 dni brez hrane in neoporečne pitne vode: “Verjetno so tudi psihično in fizično oslabeli. Četudi ste izkušen potapljač, morate biti v dobri formi, da bi se potapljali”, je dejal.

Pričakuje se, da bo že v nedeljo ponovno padal monsunski dež. Če se bo to zgodilo preden bodo dečki na varnem, lahko povišan nivo vode pomeni, da utegnejo dečki ostati ujeti v jami še nadaljnje štiri mesece.

COMMENTS

Wordpress (0)