(VIDEO) “Izdaja” v Šarčevi koaliciji z objavo zaupnega osnutka koalicijske pogodbe – Pri Marjanu Šarcu in LMŠ pravijo, da gre pri objavi koalicijske pogodbe za prvo verzijo, ki se je vmes že “trikrat” spremenila – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Izdaja” v Šarčevi koaliciji z objavo zaupnega osnutka koalicijske pogodbe – Pri Marjanu Šarcu in LMŠ pravijo, da gre pri objavi koalicijske pogodbe za prvo verzijo, ki se je vmes že “trikrat” spremenila

(VIDEO) “Izdaja” v Šarčevi koaliciji z objavo zaupnega osnutka koalicijske pogodbe – Pri Marjanu Šarcu in LMŠ pravijo, da gre pri objavi koalicijske pogodbe za prvo verzijo, ki se je vmes že “trikrat” spremenila

Pogajanja o novi vladi na ravni ekspertov oziroma pogajalcev, ki pa niso predsedniki strank, so včeraj zašla v zanimivo fazo, ko je ena od pogajalskih skupin dala vsebino oziroma prvi predlog koalicijske pogodbe v javnost. Seveda mora skrbeti, da niti osnutek koalicijske pogodbe, ki se je vmes večkrat spremenil, prišel v javnost, še preden so se koalicijska pogajanja šele prav dobro začela. Vsekakor pa to ni dobra popotnica za zaupanje med strankami. Zanimivo je, da je koalicijsko pogodbo prva objavila STA, kar državna tiskovna agencija, ki je zakuhala že konflikt v SMC-ju med Milanom Brglezom in Mirom Cerarjem.

Pri tem sploh ni pomembno, ali je intervju nastal na željo Brgleza ali na željo STA-ja, je pa vsekakor zanimivo, da je bil objavljen med koalicijskimi pogajanji pri Šarcu v Kamniku. Bolj zanimivo je, da državna agencija, ki običajno suhoparno objavlja zgolj uradno verzijo, tokrat prevzema že kar vlogo akterja v koalicijskih pogajanjih oziroma vlogo sedme koalicijske partnerice, ki je ne samo popisovalec dogodkov, ampak se je tokrat, že drugič v zadnjih dneh pojavila kot kreator in usmerjevalec političnih dogodkov in nastopa kot sedma koalicijska partnerica. Če STA meni, da s takim ravnanjem pomaga sestavljati koalicijo, je vtis prav nasproten. Šarec lahko v tem smislu samo ugotovi: “Tovariši, prišlo je do izdaje v naših vrstah”.

No, pustimo ob strani medije, ki če ne bi šlo za STA, ki je kot nekoč Tanjugov posebni zaupni bilten, ki so ga poleg uradne verzije, dobivali zgolj posvečeni, ne bi bilo vredno besed. Ikonografija sestavljanja koalicije je včeraj in danes dobila ritualno formo v pogovorih predsednikov poslanskih skupin, kjer so včeraj bili pri predsedniku predstavniki petih političnih strank, danes pa bodo na vrsti še štirje vodje poslanskih skupin. Pahor bo danes sprejel še vodje poslanskih skupin NSi, SAB, DeSUS, SNS in narodnih manjšin. Najbolj zanimiv bo prav gotovo pogovor z vodjem poslanske skupine NSi, ki bo vsaj v prvi fazi odločala o tem, kakšne barve bo koalicija oziroma ali ima Šarec tudi podporo omenjene stranke, brez katere je obojen na manjšinsko vlado oziroma na podporo Levice, vsaj pri izvolitvi predsednika in ministrov.

Pri Levici je za zdaj jasno, da ne podpira Janše. Vodja poslancev Levice, Matej Tašner Vatovec je povedal, da je Pahorju pojasnil, da Levica ostaja pri istem stališču kot pred volitvami, da Janeza Janše kot mandatarja nikakor ne morejo podpreti. Ker pa je Levca nekako izključena iz pogajanj o novi koaliciji, pa “ne podpira ne enega ne drugega kandidata za mandatarja”.

Edini včeraj v vili Podrožnik, kjer so novinarji in snemalci praktično preživeli šest ur, je bil vodja poslanske skupine SMC, ki je v formalnem odgovoru dejal, da sta si s Pahorjem: “izmenjala mnenja in poglede na trenutno politično situacijo v Sloveniji in šla skozi dogajanja na ravni strank, ki želijo oblikovati bodočo koalicijo. SMC je sprejel odločitev, da bo šel v levo koalicijo,” je dejal Igor Zorčič. Morebitno sodelovanje NSi-ja v vladi ne vidi za težavno, saj je bil ne nazadnje s strani stranke podan mandat za pogajanja z njimi. Na naše izrecno vprašanje pa je dejal, da ne vidi problema, če bi novo koalicijo oziroma vlado podprla tudi Levica v primeru, če bi se kaj zalomilo z NSi. NSi ostaja ključni akter plana A, po katerem bi poleg peterice vlado podprla tudi NSi Mateja Tonina, v primeru, da NSi ne bi podprla izvolitve Šarca oziroma vstopa v njegovo vlado, bi morali aktivirati plan B in za podporo prositi Levico.

Pahor je namreč včeraj od SDS, LMŠ, SD, SMC in Levice skušal izvedeti, ali v DZ obstaja načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal predsedniku SDS Janezu Janši. Pahorju se zdi namreč prav, da v primeru, če stališča strank ne bodo dovolj jasna, ali če noben od kandidatov ne bo dobil potrebne večine, predsednik SDS Janez Janša kot relativne zmagovalec volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade, čeprav je včeraj bilo jasno, da ima Janša za zdaj le podporo lastne stranke SDS.

Zanimiva je tudi napoved, da se bo danes Marjan Šarec, predsednik na volitvah drugouvrščene stranke, ki si prizadeva sestaviti vlado, sestal na koalicijskih pogajanjih s predsedniki SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. V LMŠ so namreč včeraj Pahorja prosili, da z odločitvijo o kandidatu za mandatarja počaka do petka, ko se bo glede usklajevanj strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pod okriljem Šarca vedelo več, predvsem pa, ali bo njegovo kandidaturo podprla tudi NSi.

Jožef Horvat, šef poslanske skupine NSi pa je na današnji tiskovni konferenci dejal, da sta “s predsednikom republike Borutom Pahorjem enotnega mišljenja, da Slovenija čim prej potrebuje operativno vlado. To pomeni, da bi se pogajanja za takšno ali drugačno koalicijo intenzivirala… Strinjam se s predsednikom republike, da je potrebno spoštovati voljo ljudi, in da bi bilo najbolj logično, da DZ da mandat za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu,” je še povedal Horvat, ki je tudi omenil možnost strankarskega referenduma pred vstopom v katero izmed koalicij, če bodo tako odločili organi njegove stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)