Slovenija postavlja stolp, s katerega bo mogoče videti “polovico Hrvaške” – TOPNEWS.si

Slovenija postavlja stolp, s katerega bo mogoče videti “polovico Hrvaške”

Slovenija postavlja stolp, s katerega bo mogoče videti “polovico Hrvaške”

Slovenska občina Podčetrtek, v bližini Hrvaške na mejnem prehodu Imeno / Miljana, bi utegnila kmalu dobiti novo turistično znamenitost – kovinski stolp, iz katerega se bo pogled raztezal na dolino Sotle in “pol-Hrvaške”, je za medije izjavil župan občine, znane po svojih Termah Olimje, piše hrvaški portal Index z zgoraj navedenim naslovom.

Opazovalni stolp iz železnih plošč, ki jih občina pripravlja že skoraj deset let, bo postavljen na hribu v bližini mest Podčetrtek, na 600 metrih nadmorske višine in bo visok štirideset metrov. Za ta projekt je možno financiranje iz evropskih skladov in nazadnje ta atrakcija bi obogatila turistično ponudbo mest vzdolž reke Sotle.

“Obiskovalci našega mesta bodo lahko z njega videli celo Slovenijo in pol Hrvaške,” je dejal župan občine Podčetrtek Peter Misja, z lastnikom parcele pa se že pogovarjajo o pogojih odkupa.

Stolp bo, kot pravijo v občini, odprl čudovit pogled na dolino Sotle, hrvaško Zagorje in stare dvorce na obeh straneh meje, tako, da pričakujemo veliko tujih turistov, ki imajo zaradi termalnih vrelcev, kolesarskih poti in ugodne geografske lege na razpotju evropskih cestnih povezav velik potencial.

Še večji turistični stolp so načrtovali v občini Rogaška, v istem delu Slovenije, vendar so načrt opustili zaradi okoljevarstvenih skupin in urbanistov, ki so mnenja, da se celo 106 metrov visoka struktura ne bi vklopila v lokalno pokrajino.

Čeprav nekateri menijo, da so obogatitve turistične ponudbe s takšnimi vsebinami nepotreben kič in da se takšni načrti običajno najavljajo pred lokalnimi volitvami in da je tako tudi to volilno leto in volitvami v občinske svete, ki bodo pozno jeseni, obstajajo trdni dokazi, da se gradnja turističnih oglednih stolpov izplača.

Da ne gre le za lokalno sprenevedanje, in da so ti projekti gospodarsko utemeljeni, kaže primer v občini Lendava, kjer so pred nekaj leti postavili stolp, imenovan Vinarium. Visok je 53,5 metrov, tri leta od njegove postavitve, se je nanj povzpelo 240 tisoč obiskovalcev.

V nižinskem slovenskem Prekmurje je Vinarium prava turistična atrakcija, tamkajšnji turistični delavci pa poudarjajo, da se tamkajšnji pogled odpira na štiri države: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo in ne le, da je obogatilo turistično ponudbo, ampak tudi spodbuja potrošnjo lokalnih vin, kot je razvidno tudi iz njegovega imena.

COMMENTS

Wordpress (0)