(VIDEO) Janša zagrozil Toninu: “Če boš predlagal za ministrico Ljudmilo Novak ali Janeza Pogorelca, potem gremo na volitve” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša zagrozil Toninu: “Če boš predlagal za ministrico Ljudmilo Novak ali Janeza Pogorelca, potem gremo na volitve”

(VIDEO) Janša zagrozil Toninu: “Če boš predlagal za ministrico Ljudmilo Novak ali Janeza Pogorelca, potem gremo na volitve”

Ko so enega od vidnih članov NSi-ja vprašali, kaj meni o referendumu, ki naj bi ga izpeljali v stranki glede vstopa v sredinsko koalicijo, je dejal, da je to podobno kot, če bi jih vprašali, ali ste levičarji ali desničarji. Na vprašanje vodilnim strankarskim ljudem, ali bo Tonin šel v koalicijo z Marjanom Šarcem, s katerim sodelujeta tudi v občinskem svetu Občine Kamnik, smo dobili vtis, da se Tonin pravzaprav še ni odločil in da ne ve, kaj bi naredil.

Pomenljiva pa je informacija, da je Janez Janša Mateju Toninu zagrozil, da naj se v primeru, če bi slučajno v desnosredinsko koalicijo, seveda, če bo do nje sploh prišlo, na ministrska mesta skadriral Ljudmilo Novak ali Janeza Pogorelca, rajši pripravi na nove volitve.  Zamere do nekdanje predsednice in “dežurnega” kritika politike Janeza Janše so očitno tako globoke , da bi Janša rajši tvegal volitve, kot pa, da bi jih imel v ministrskem kabinetu.

Tudi Lojze Peterle, ki so ga ob praznovanju njegove 70-te obletnice, ki je mimogrede trajala maratonskih sedem ur, vprašali, kako komentira oblikovanje koalicije in, ali se zavzema, da gre nova NSi v koalicijo, ni dal jasnega odgovora. Predvsem pa, ali bo na to kaj vplivalo, da je Matej Tonina imenovan za predsednika državnega zbora. Peterle je na direktno vprašanje, ali ste za to, da gre nova NSi v koalicijo odgovoril: “Najprej bi si želel, da bi se mogoče malce zgledovali po Demosu, kako smo takrat postavljali koalicijo. Mislim, da smo potrebovali manj kot en mesec, da smo jo imeli. Ljudje so takrat vedeli, če bodo volili Demos, bo šlo v smeri samostojne demokratične Slovenije. Če bodo volili stranke, ki so podprle Temeljno listino, pa bo dišalo še naprej po Jugoslaviji. In je bilo enostavno, ker smo bili naprej zmenjeni komu gre mandatarstvo, če zmaga Demos. Jaz sem imel najbolj pisano vlado doslej v zgodovini slovenskih vlad ampak, čeprav je bilo tudi takrat šest strank v vladi, smo držali skupaj, ker nas je povezoval cilj. Jaz zdajle pogrešam cilj. In če bi bil cilj zelo jasen mislim, da bi se lahko tudi koalicija hitreje zbrala. In za Novo Slovenijo želim, da ostane pri besedah, ki jih je vodstvo povedalo, da bodo samo v taki koaliciji, v kateri bodo lahko izvajali program za Slovenijo. In, o tem bo tekla v stranki zelo široka razprava. Jaz bi res želel, da dajo Slovenijo naprej, da se zdaj ne taktizira v smeri bodočih volitev, ker po mojem ne morejo prinesti nobene izrazito drugačne slike. Če bodo dali Slovenijo na prvo mesto, bomo tudi imeli kmalu vlado”.

Peterle je dejal, da kakorkoli si želi stabilno vlado, ki bo speljala tisto, kar nekaj vlad že ni moglo izpeljati, mislim na ključne reforme. Na dodatno vprašanje, ali bi po njegovem mnenju NSi svoj program lažje uresničevala v vladi, ki bi jo vodil Marjan Šarec ali tisti, ki bi jo vodil Janez Janša. “Marjan Šarec je, kar se mene tiče doslej premalo povedal, da bi vedel za kaj mu gre.”

Bi lažje v vladi Janeza Janše?

“Ne želim špekulirati o tem, mislim pa, da so programski pogovori stekli tudi v tej smeri. Jaz mislim, da se bo treba slej ko prej odločiti. Pravim, stranka je postavila tukaj prave kriterije, ne želi biti samo nekje zraven, želi prispevati k temu, kar Slovenija potrebuje. In mislim, da bo tako gledalo na predloge tudi članstvo Nove Slovenije.”

Sicer pa si je Peterle najprej v stekleno dvorano Hotela Union povabil eminentne goste, med katerimi je bil tudi predsednik države Borut Pahor ter nekateri Peterletovi prijatelji in somišljeniki, med njimi Eugen Bavčar. Na prireditvi pa je med poslušalci bil viden tudi Peterletov prijatelj Martin Strel. Na okrogli mizi z naslovom Slovenec 2018 pa so o poti, ki jo je slovenski človek opravil od leta 1848 do 2018, skoraj tri ure razpravljali Rado Pezdir, Klemen Jaklič, Eugen Bavčar, Leonida Zalokar in Marko Balažič.

Maratonsko več kot sedem urno praznovanje 70. obletnice politika Lojzeta Peterleta pa se je nadaljevalo s sprejemom na ljubljanskem gradu, ker so se slavljencu, poleg celotnega vrha NSi ter nekdanjih in sedanjih članov Krščanskih demokratov, pridružili še nekateri politični sopotniki, med njimi tudi njegov kritik v času Demosove vlade Dimitrij Rupel, Ivo Hvalica, pa sedanja evropska poslanka SD Tanja Fajon ter še nekateri bolj ali manj znani nekdanji politiki. Program je povezovala novinarka RTV Slovenija Rosvita Pesek.

Program, ki je trajal kar dobri dve uri in pol, poleg treh ur v hotelu Union, je bil podoben kakšnemu slavju nemškega legendarnega voditelja kanclerja Kohla, prireditev je namreč potekala pod zastavo EPP.

COMMENTS

Wordpress (0)