(VIDEO) T.Turnšek “Če bi Janez Janša prevzel mandat, bi bila nevarnost fašizma mnogo večja kot sedaj” – M. Kučan o sestavljanju vlade in ravnanju B. Pahorja: “Torej, jaz bi vsekakor ravnal drugače” – TOPNEWS.si

(VIDEO) T.Turnšek “Če bi Janez Janša prevzel mandat, bi bila nevarnost fašizma mnogo večja kot sedaj” – M. Kučan o sestavljanju vlade in ravnanju B. Pahorja: “Torej, jaz bi vsekakor ravnal drugače”

(VIDEO) T.Turnšek “Če bi Janez Janša prevzel mandat, bi bila nevarnost fašizma mnogo večja kot sedaj” – M. Kučan o sestavljanju vlade in ravnanju B. Pahorja: “Torej, jaz bi vsekakor ravnal drugače”

Proslava ob 70. obletnici Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja, ki so se je udeležili poleg aktualnega predsednika države Boruta Pahorja, ki so mu ploskali in žvižgali obenem, nekdanji predsednik Milan Kučana, ki je doživel gromski aplavz, ljubljanski župan Zoran Janković, dve ministrici SD-ja Andreja Katič ter ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, evropska poslanka Tanja Fajon in Igor Šoltes. V drugi vrsti pa je bilo videti tudi Janeza Zemljariča in Ljuba Bovcona.

V središču pozornosti je bil seveda predsednik Zveze borcev Tit Turnešek, ki je v svojem nastopu opozoril predvsem na problem “novega fašizma”.

Tit Turnšek: “In kje smo danes? Skozi široko odprta vrata vdira neoliberalizem, ki mu najbolj ustreza fašistična vladavina. Dobiček je pomembnejši od ljudi, od družbenih odnosov, od narave. Torej manj za šolstvo, zdravstvo, kulturo in pomoč revnim. Država naj se umakne, razproda skupno lastnino. Bogastvo se kopiči v rokah nekaj ljudi.

Globalno neoliberalizem služi predvsem svetovnim korporacijam, ki si prilaščajo naravne vire, v prvi vrsti naftna bogastva, vodna pridejo v kratkem na vrsto. Tudi pridelava hrane naj bi postala monopol svetovnih korporacij.

Neoliberalni koncept je v svojem bistvu primitivni darvinizem. Vsiljuje miselnost skrajnega egoizma, ki se skriva pod masko konkurenčnosti in tekmovalnosti. Vsak zase, vsi proti vsem. Ljudje naj sami odgovarjajo za svoje zdravje, izobraževanje in socialno varnost ter zanje tudi plačujejo. Če jim spodleti, so nesposobni. Če kdo ne zmore skrbeti zase in za svoje otroke, je star, bolan, reven, brez dela, si je pač sam kriv. Pa naj mu pomagajo humanitarne organizacije. To je vodilo neoliberalizma, ki potrebuje politično in oblastno oporo novega fašizma.

V Evropi smo soočeni z različnimi oblikami novega fašizma. Danes ne gre samo za anti-semitizem in rasizem, poveličevanje rase, ki ima ‘pravico in dolžnost’ vladati svetu. Sovraštvo se širi na manjšine, islamsko vero, vojne begunce, migrante, drugače spolno orientirane, proti mednarodnim oblikam solidarnosti, proti vsem drugače mislečim.  Brezperspektivnost mladih ljudi, revščina, prekarstvo in strah pred drugačnimi, so dobro pognojena njiva, na kateri raste novi fašizem.

Od Baltika do Sredozemlja se širijo nove oblike fašizma. V nekaterih državah Evrope kot na Madžarskem, se postopoma ukinjajo demokratične svoboščine. Fašistoidne stranke na periferiji Evrope, tudi v Sloveniji, si ustanavljajo paravojaške skupine. Tukaj lahko potegnemo paralelo z zgodovinskim fašizmom in nacizmom. Mussolini je imel svoje črnosrajčnike, Hitler si je omislil svoje rjavosrajčnike V Sloveniji bi nekdo imel svojo Nacionalno gardo. Tudi zato, bi nekateri radi prikazali Slovensko vojsko kot slabo opremljeno, slabo izvežbano.

Ob prvem postroju Manevrske strukture v Kočevski reki je pokojni dr. France Bučar ugotavljal:

»Spodnaša se avtoriteta države, avtoriteta sodišča, ustanavlja se strankarska vojska. Žali bog, ampak natančno tako se je začelo v nacistični Nemčiji«. To je osnovni problem, s katerim se soočamo danes”.

Po proslavi smo o aktualnih razmerah, povezanih tudi s povolilnim dogajanjem in sestavljanjem vlade, govorili tudi z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom.

Gospod Turnšek je ob obletnici borčevske organizacije izpostavil zametke fašizma, ki jih on vidi v Evropi in tudi pri nas. Ali vidite podobno razmere v Evropi in v Sloveniji?

Kučan: “Saj ni to nobena velika skrivnost, da je fašizem na pohodu. Sicer ni v enakih oblikah, kot je bil takrat. Ampak, sporočila, vsebina, je pa enaka”

V Sloveniji ali v Evropi oziroma v sosednjih državah. Kje je večji problem?

“Ja problem je povsod v Evropi. Intenziteta je različna. In že to, da so stranke, ki imajo skrajno nacionalistično in ksenofobno in tudi fašistično ideologijo prišle v parlamente, nacionalne in tudi evropski parlament. Že to je resen znak, da je potrebno biti alarm”.

Kako pa ocenjujete v kontekstu teh aktualnih razmer sestavljanje vlade? Kakšno vlado si želite, oziroma kaj pričakujete, kaj bo predsednik naredil? Vi ste bili v vlogi predsednika, podeljevali ste mandate. Kako bi vi ravnali na njegovem mestu, oziroma komu naj podeli mandat?

M.Kučan: “Torej jaz bi vseakor ravnal drugače. Saj so, torej ustavna pravila so jasna. Treba je počakati rezultat volitev, konstituiranje parlamenta, oblikovanje parlamentarnih skupin, preverjati mislim kakšna je možnost, kdo ima pravzaprav možnost dobiti večino, večinsko podporo v parlamentu in se pač temu podeli. Je sicer neka recimo dobra navada, da je to relativni zmagovalec, ampak naj vas spomnim, ni prvič v Sloveniji, ko ne bo relativni zmagovalec sestavljal vlade. Pa že leta 1990 na prvih volitvah stranka, ki je bila relativni zmagovalec, ni dobila mandata za sestavo vlade”.

Zakaj pa mislite, da gospod Pahor hoče na vsak način dati mandat Janezu Janši?

M.Kučan: “To je pa vprašanje za gospoda predsednika.”

Še to bi vas vprašal glede Nove Slovenije. Kaj mislite, kako se bo odločila, ali bo šla v to koalicijo Marjana Šarca?

M. Kučan:”Nisem član Nove Slovenije, nisem član nobene stranke, ki se sedaj pogovarja o tem, kako v vlado. Ko bo vlada sestavljena, takrat bomo pač videli, vi in tudi jaz.

Si želite levosredinsko vlado ali sredinsko vlado?

M. Kučan: “Želim si predvsem pametno vlado. Srečno.”

O tem, kako gleda na aktualne zadeve, povezane s sestavo vlade, smo vprašali tudi Tita Turnška.

Mogoče glede v luči tega današnjega praznika me zanima, kako pa gledate na te aktualne dogodke na sestavljanje vlade, na pogajanja?

Tit Turnšek: “Mi nismo politična organizacija in nas sestavljanje vlade manj zanima. Jaz upam, da bodo sestavili vlado. Mi jim samo priporočamo: poglejte, kaj vas druži, ne kaj vas razdvaja. Tisto, kar si niste enotni odložite na malo kasneje. Pa dajte tisto, kar bo, mislim pa nič.

Komu pa v bistvu mislite, da bi moral zaupati mandat predsednik države po vašem zmagovalcu volitev Janezu Janši ali pa…?

Tit Turnšek: Mandat dobi tisti, ki bo zbral v parlamentu večino ne. Ja, to je vse, zdaj pa naj se dogovorijo. Mi nismo politična organizacija, še enkrat.

Kje vi vidite te zametke fašizma? Govorili ste o tem v govoru o Sloveniji?

Tit Turnšek: “Zametkov fašizma je ogromno. Poglejte, kaj se je zgodilo v Velenju, govori, poglejte si tvite, pa vam bo dosti jasno. Tudi ta VSO, ki se oborožuje, in se vežba na vojaških vadiščih, to je strankarska vojska. Fašizma je ogromno, fašizma je ogromno. Poglejte si na Madžarskem, kako lepo raste.”

Je v Sloveniji tudi nevarnost, da bi prišlo do tega?

Tit Turnšek: “Ta nevarnost obstaja. Vsekakor ja.”

Rekli ste, da sicer borčevska organizacija ne favorizira nobene politične stranke. Glede na to, da ste pa precej govorili o teh aktualnih razmerah v Sloveniji, kjer vi vidite pač zametke fašizma? Predsednik Borut Pahor hoče mandat dati Janezu Janši. Bi v primeru, če bi Janez Janša prevzel mandat, bila ta nevarnost fašizma v Sloveniji?

Tit Turnšek: “Mnogo večja, kot je zdaj, mnogo večja.”

Če bi mu dal mandat, če bi prevzel vlado Janez Janša?

Tit Turnšek: “Ne, Pahor lahko podeli mandat komur koli hoče. Tisti, ki bo imel mandat, mora sestavit vlado. In če bo Janša sestavil vlado, ne, kaj ma mandat ali ne, to je brez zveze ne. Mandat bo dobil tisti na koncu ki, bo sestavil vlado. Mi pravimo, pazite na te vrednote in sestavite se na skupnih imenovalcih za Slovenijo.In pazite na fašizem, ki prodira v vseh porah tudi v našo družbo.”

Mislite , da bi se ta Orbanizacija potem prenesla v Slovenijo?

Tit Turnšek: “Ja, seveda bi se. Ja, seveda bi se, prej ali slej bi se orbanizacija prenesla v Slovenijo. Saj sponzorira ga, financira tole Novo24 televizijo in tako naprej. Saj prodira že orbanizacija. Bolj zaskrbljujoče je nekaj drugega. Orban je, ko je bil tukaj, imel en govor za madžarsko manjšino. Slovenki mediji niso bili zaželeni. Ja čakajte malo, kaj se to pravi, da si ti upaš v Sloveniji reči, da en naš medij ni zaželen. Ja, saj pravim, to je ta postopna fašistizacija, to ni klasičen fašizem, to so nove oblike.”

Govor-Tita-Turnška-ob-70-letnici-ZB-1.7.2018 (4).1
Govor-Tita-Turnška-ob-70-letnici-ZB-1.7.2018 (4).2
Govor-Tita-Turnška-ob-70-letnici-ZB-1.7.2018 (4).3
Govor-Tita-Turnška-ob-70-letnici-ZB-1.7.2018 (4).4

Govor-Tita-Turnška-ob-70-letnici-ZB-1.7.2018 (4).5

COMMENTS

Wordpress (0)