Macron odstavil veleposlanika na Madžarskem zaradi pohval na račun premierja Orbana – TOPNEWS.si

Macron odstavil veleposlanika na Madžarskem zaradi pohval na račun premierja Orbana

Macron odstavil veleposlanika na Madžarskem zaradi pohval na račun premierja Orbana

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med vikendom odstavil veleposlanika Francije na Madžarskem Erica Fournierja, potem ko je v javnost pricurljal zaupni memorandum, v katerem je francoski veleposlanik Fournier pohvalil migrantsko politiko madžarskega premierja Viktorja Orbana.

V ukazu, ki so ga objavili v soboto v francoskem uradnem listu, piše, da je Pascale Andreani imenovan za novega veleposlanika Francije v Budimpešti.

V zaupnem memorandumu, ki je datiran z 18. junijem in naslovljen na urad predsednika Macrona, je zdaj že bivši veleposlanik Fournier zapisal, da Madžarska predstavlja “model” za reševanje vprašanja migrantov in da so obtožbe za populizem proti Orbanu “medijske izmišljotine”.

Bivši veleposlanik je prav tako napisal, da francoski mediji, ki obtožujejo Madžarsko antisemitizma, poskušajo preusmeriti pozornost s “pravega antisemitizma, ki prihaja s strani “muslimanov v Franciji in Nemčiji”.

Na vprašanje glede dokumenta, ki ga je objavila spletna stran, ki se ukvarja z raziskovalnim novinarstvom “Mediapart”, je francoski predsednik Macron odgovoril, da ne deli stališč veleposlanika Fourniera in da zaupni dokument ne predstavlja uradne politike Francije.

“Če bi francoski veleposlanik Fournier to povedal javno, bi bil takoj odstavljen”, je dejal Macron v petek na tiskovni konferenci za medije v Bruslju.

Macron, prepričan eurofil, je Orbana in nekatere vzhodnoevropske voditelje zaradi odnosa do migrantov obtožil, da ne spoštujejo demokratičnih vrednot, ker zavračajo migrante.

Madžarski vodja je dejal, da so ljudje, ki so kritizirali njegovo težko stališče do migrantov, pripadali evropski neučinkoviti stari gardi. Lani je Orban Macrona ocenil kot “novega fanta”(new boy), ki ni izpolnil pričakovanih obljub.

COMMENTS

Wordpress (0)