Borut Pahor pred Najevsko lipo tokrat plesal po taktih, ki so jih zaigrali drugi – TOPNEWS.si

Borut Pahor pred Najevsko lipo tokrat plesal po taktih, ki so jih zaigrali drugi

Borut Pahor pred Najevsko lipo tokrat plesal po taktih, ki so jih zaigrali drugi

Starost Najevske lipe, ki raste pri kmetu Najevniku na Ludranskem vrhu, je ocenjena na več kot 790 let. Domnevno je zrasla iz 12-ih lip in je votla. Njen obseg v prsni višini je okoli 11 metrov, visoka pa je okoli 28 metrov. Kot so povedali letos, morda ni zrasla iz 12-ih, ampak iz sedmih lip, kljub temu je še vedno veličastna.

Prvo srečanje državnikov je bilo pod Najevsko lipo organizirano takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991. Več let so ga imenovali kot srečanje državnikov, vendar, ker so politiki prihajali z različno intenzivnostjo, državnikov pa praktično ni bilo, so spremenili ime v vseslovensko srečanje. S tem želijo v Črni na Koroškem ohraniti staro podeželsko navado, ko so se konec tedna, ponavadi ob nedeljah, veljaki in kmetje zbrali pod vaško lipo in se pogovorili o aktualnih zadevah.

Srečanje pod Najevsko lipo, ki sta se ga tokrat udeležila predsednik države Borut Pahor in pa nekdanji politik in pisatelj Tone Partljič, ki je bil tudi letošnji slavnostni govornik, ki pa se v govoru ni mogel izogniti aktualnemu dogajanju, povezanem z volitvami in iskanju nove vlade. “Na nek način me zabava, da se ljudje ne udeležujejo volitev, kamor pridem, pa zdaj povsod sestavljajo vlado. Še v domu za ostarele so me najprej vprašali, kdo bo vodil vlado,” je v govoru med drugim dejal Partljič. Predsednika Pahorja je pozval, naj poskrbi, da bo nova slovenska vlada “več dala kot pa jemala, sejala več ljubezni kot pa razdora in se s ponosom pogovarjala s partnerji po svetu”.

Pahor se je na Partljičeve besede odzval z odgovorom: “Tudi sam si želim take vlade”. Na vprašanje, ali smo lahko optimisti glede tega, je Pahor dejal, to je odvisno od poslank in poslancev, od voditeljev političnih strank, zastopanih v parlamentu. Na ugotovitev, da je politik, ki se je največkrat udeležil srečanja pod Najevsko lipo in vprašanje, zakaj tako rad prihaja pod Najevsko lipo, je Pahor dejal: “Najprej zaradi tega, ker so se ljudje tukaj vedno trudili, da bi obujali spomin na tisto enkratno enotnost, ki je krasila slovenski narod v času osamosvojitve. Slovenci smo tisto poletje razglasili in ubranili samostojno državo, Korošci pa so tu tistim, ki so bili najbolj odgovorni za ta uspeh, priredili sprejem. Takrat se je zdelo, da smo si Slovenci zapomnili pomen enotnosti. Da enotni zmoremo vse, celo nemogoče…Nikoli ne vemo, kdaj nam bo zgodovinska usoda znova naložila to odgovornost, da se ne bomo razklali, ampak da bomo znova enotni. V tem času pa moramo sodelovati. In tudi oblikovanje nove slovenske vlade je v marsičem odvisna od tega sodelovanja. Kot predsednik države, ki v tem postopku podeli predlog državnemu zboru za predsednika vlade, si bom prizadeval, da bi bilo to čim bolj izpostavljeno.”

Na vprašanje, ali si bo še vedno prizadeval za to, da bi mandat podelil relativnemu zmagovalcu, je Pahor dejal: “To je odvisno od vodij poslanskih skupin, ki me bodo v ponedeljek in torek obvestile o njihovih stališčih. Jaz sem povedal že zdavnaj nazaj, nenazadnje sem tako ravnal pred štirimi leti, ko sem mandat podelil Miru Cerarju, da v primeru, če stališča poslanskih skupin ne bi bila dovolj jasna, bom mandat podelil zmagovalcu največje stranke, zastopane v parlamentu.

Tako pričakujem v ponedeljek in torek, da so se poslanske skupine glede tega trdno odločile. Sprejel sem na znanje poziv predsednika parlamenta, da v kolikor morda v ponedeljek in torek stališča še ne bodo dovolj jasna, bi bilo pa pričakovati, da bodo nekoliko bolj jasnejša v naslednjih dneh, bi utegnil imeti pogovor s kakšno od poslanskih skupin, ki ne bo imela jasnega stališča v ponedeljek ali torek, tudi konec naslednjega tedna. Tako, da bo vendarle v začetku prihodnjega tedna mesec dni po volitvah in prva priložnost, da nenazadnje jaz in vsa slovenska javnost izve ali nekdo uživa potrebno večino. Če jo kdo druge od relativnega zmagovalca, potem je relativni zmagovalec že povedal, da ne bo sprejel mandata, ampak ga bo prepustil tistemu, ki izpričuje takšno večino. Tako, da se mi zdi, da so glede tega pravila popolnoma jasna, da jih tudi vsi s tega vidika sprejemajo. Zdaj gre za odločitve vodij poslanskih skupin, če bom lahko iz njihovih stališč razbral jasno voljo, potem bom imel toliko lažje delo. To si tudi želim glede predloga za predsednika vlade državnemu zboru.

Če se to v ponedeljek in torek še ne bi zgodilo in bi kakšni od poslanskih skupin, ki želi imeti nekaj veča časa za premislek, to spoštoval, počakal na zaključek tedna in takrat še enkrat povabil. Potem pa bo skoraj že čas, da sprejmem odločitev, saj mi ustava daje 30 dni, da po konstituiranju državnega zbora, da tako odločitev sprejem. To bi bilo skoraj dvajseti dan po oblikovanju državnega zbora. Razumeti morate, da potem ko bom opravil pogovore z vodji poslanskih skupin, bom seveda govoril še s potencialnim kandidatom za predsednika vlade in moram dobiti njegovo soglasje. Tako, da je tukaj nekaj pogovorov, ki me čakajo tudi po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin. Vsekakor naj povem, tudi v luči mojega poziva, da se vsi pogovarjajo med seboj in ugotovijo, ali in koliko volje za politično sodelovanje je, da bom tudi opravil pogovore prav z vsakim in z vsemi, za katere bom sodil, da lahko na osnovi teh pogovorov sprejmem odločitev, ki jo je mogoče utemeljiti. Najbolj pomembno pa je, da ima kandidat za predsednika vlade tudi potrebno večino v državnem zboru, če bi se izkazalo, da je po vseh posvetovanjih tudi v drugem krogu ne bi bilo mogoče določiti, potem se mi zdi edino prav, da dam to priložnost prvemu, če je ne bo zavrnil predsednik, največje v parlamentu zastopane stranke”.

Po izjavi se je Pahor ob zvokih narodnozabavne glasbi še dvakrat zavrtel po plesišču gor in dol in s tem otvoril letošnjo zabavo ali kar veselico pod Najevsko lipo.

Partljič je pohvalil domačine, kakšnih 700 se jih je zbralo ob Najevski lipi: “Vi ste pravi domoljubi in mislim, da se imamo vsi veliko naučiti od vas… “Lep običaj je, da se zbirate tukaj. A ideja, da bi se tukaj srečevali sprti politiki in se tukaj pomirili, je iluzorna. Saj še na državno proslavo sredi Ljubljane ne hodijo skupaj,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)